Tα sos μέχρι το επόμενο απροειδοποίητο…

Αυτά τα ανοιξιάτικα μεσημεροαπογεύματα που δεν κάνει ακόμα πολύ ζέστη , αλλά όχι και τόσο κρύο, που ο ουρανός φαίνεται ακόμα πιο γαλανός μετά τις μουντάδες του χειμώνα, είναι η αγαπημένη μου ώρα για βόλτα στην θάλασσα… Ιδίως τις μέρες που έχει άπνοια και τα λίγα σύννεφα καθρεφτίζονται στην αρυτίδωτη επιφάνεια της αγαπημένης…. χάνεις την αίσθηση του χώρου έτσι και βρεθείς μέσα της…

Ηρεμία, σχετική ησυχία και παρατήρηση. Ενδοσκόπηση. Επίγνωση. Ζυγίζεις τις πίκρες με τις χαρές…. ….τις νίκες και τα μαθήματα..

Ένα από τα πράγματα που έχω δει, ξανά και ξανά είναι ότι οι άνθρωποι  πάντα μαθαίνουμε  με τον δύσκολο τρόπο μερικά από τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής. Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι περισσότεροι τα  μάθαμε όταν ήταν λίγο αργά.

 Βλέπετε οι μεγαλύτερες  ανακαλύψεις είναι καρπός σκέψης και γέννημα  μεγαλοφυΐας. Τα μεγαλύτερα  μαθήματα ωστόσο  είναι προϊόν εμπειριών. Η διάνοια υπερέχει πάντα  συγκεκριμένων γεγονότων  γιατί μπορεί και διακρίνει  πιο νωρίς νέες  δυνατότητες  και άλλους, πιθανόν καλύτερους τρόπους ζωής.

 Μάλλον δεν πρέπει να ήμουν και μεγαλοφυΐα γιατί τα περισσότερα τα έμαθα εκ των υστέρων….😊

Η ζωή  μου, όπως ίσως και των περισσότερων από εσάς  ήταν  μέχρι τώρα γεμάτη με πολλές ανατροπές, στροφές και μυστήρια… Πρόχειρα απροειδοποίητα διαγωνίσματα που τις περισσότερες φορές μας πιάνουν αδιάβαστους …Και κατά διαβολική σύμπτωση , σηματοδοτούν   συνήθως τις πιο μεγάλες ώρες μας…

Περίεργα παιχνίδια που παίζει το μυαλό… Την ώρα που θαρρείς ότι βρήκες ευκαιρία για να κάνεις παύση και να ησυχάσεις σου τα φέρνει όλα μπροστά, σαν να θέλει να σε βάλει να κάνεις επανάληψη …Ίσως για να σε σώσει από νέες εκπλήξεις…

Ίσως να έχει βάλει λίγο και το χέρι της και η θάλασσα που υφαίνει ακατάπαυστα ακόμα και όταν  φαινομενικά είναι γαλήνια…

Tα κύματα της θάλασσας άλλωστε πάντα με έφερναν πίσω σε εμένα.

Με την ελπίδα κάποια από τα παρακάτω να φανούν χρήσιμα σε κάποιους από εσάς εγκαίρως και σε κάποιους άλλους να θυμίσουν τα SOS που μπορεί να ξεχνάμε:

Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι κάποιος ξέρει ότι τον εκτιμάμε. Κανείς δεν είναι για κανένα δεδομένος. Ακόμα κι αν είστε μαζί για είκοσι χρόνια, πείτε στο σύντροφό σας ότι τον εκτιμάτε, τον θέλετε, τον χρειάζεστε, αν είναι δυνατόν  κάθε μέρα. Ένα απλό,” σε αγαπάω, να προσέχεις γιατί σε χρειάζομαι¨ μπορεί να είναι φιλί ζωής για κάθε σχέση.

 –Μερικές φορές, πρέπει να επιλέξεις την ευτυχία από το να έχεις δίκιο, από να βγεις  εσύ από πάνω, από το να έχεις την τελευταία κουβέντα… Οφείλουμε να διαλέγουμε  τις μάχες  που δίνουμε. Το να προσπαθείς να είσαι σωστός εις βάρος της ευτυχίας της/του συντρόφου σου θα σε κάνει και εσένα δυστυχισμένο. Είστε και οι δύο ομάδα, και όταν ένας από εσάς χάνει, μάλλον  χάνετε και οι δύο.

 –Μερικές φορές είναι καλύτερα να είμαστε  μόνοι από το να συμβιβαστούμε  με κάποιον που απλά  κρατά το κρεβάτι μας ζεστό. Δεν είναι δίκαιο για κανένα από τους δύο αν συμβιβαστούμε  με μια σχέση για χάρη της σχέσης.  Είναι σαν να  λέμε στον εαυτό  μας ότι δεν αξίζουμε  περισσότερα. Κλείνουμε  το δρόμο για να γνωρίσουμε κάποιον άλλο. Και πολλές φορές αυτοπαγιδευόμαστε γιατί έχοντας  μια σχέση δεν σημαίνει ότι η μοναξιά μας θα εξαφανιστεί. Χωρίς μια γνήσια, ατόφια και ουσιαστική  σύνδεση, απλά θα κοιμάστε με έναν φίλο-άγνωστο  κάθε βράδυ.

Δώστε σημασία σε αυτά που κάποιος σας παρουσιάζει, όχι στις υποθετικές του δυνατότητές. Έχω μιλήσει με αμέτρητους ανθρώπους που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν το άτομο με το οποίο βγαίνουν. “Εάν είχαν περισσότερες φιλοδοξίες, θα ήταν τόσο επιτυχημένοι” συνήθως υποστηρίζουν. Το να σκέφτεσαι έτσι, χτίζει μια σχέση με κάτι που δεν υπάρχει. Θα έχεις υψηλές προσδοκίες σε μια διαδικασία που δεν έχεις την συναίνεση του άλλου. Θα καταλήξεις να τους απεχθάνεσαι, παρόλο που η πραγματική αιτία αυτής της κατάστασης  είσαι εσύ.

 –Ένα άλλο άτομο δεν μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένους. Αν δεν είσαι ευτυχισμένος με τη ζωή σου όταν είσαι ελεύθερος, μια σχέση δεν θα το διορθώσει αυτό. Η ευτυχία είναι δουλειά εκ των έσω που μόνο εσύ μπορείς να αναλάβεις. Δεν είναι δουλειά του συντρόφου σας να σας κάνει ευτυχισμένους, ούτε είναι δικό τους λάθος όταν είστε δυστυχισμένοι (εκτός αν σας κακομεταχειρίζονται, προφανώς). Ως άτομο σε μια σχέση, είναι δική σας ευθύνη να κάνετε ό, τι χρειάζεται για να είστε ευτυχισμένοι.

 –Δεν μπορείς να κάνεις κάποιον να σε αγαπήσει. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν αυτούς που αγαπούν. Όσο σκληρά κι αν προσπαθείς να κάνεις κάποιον να σε αγαπήσει, το να εκβιάσεις τα πράγματα δεν θα τον κάνεις να αλλάξει γνώμη. Αν κάποιος άλλος θέλει να είναι με κάποιον άλλο ή δεν σε αγαπάει, ας φύγει. Ναι, προφανώς  θα πονέσει. Αλλά είναι καλύτερο από το να έχεις σχέση με κάποιον που πρέπει να πείσεις να σε αγαπήσει.

Επιφανειακά προσόντα δεν θα κάνουν μια σχέση να μακρύνει. Η εμφάνιση, η φιλοδοξία και ο πλούτος μπορεί αρχικά να σας προσελκύσουν σε κάποιον, αλλά αυτό δεν θα σας κάνει ευτυχισμένους μακροπρόθεσμα. Ιδιότητες όπως ο σεβασμός, ο θαυμασμός, η ικανότητα επικοινωνίας και η προθυμία για ανάπτυξη είναι όλα χαρακτηριστικά σε ένα άτομο που δείχνουν ότι μπορείτε να διαβείτε το μονοπάτι  της ζωής μαζί του.

 –Είτε αναπτύσσεστε μαζί, είτε αναπτύσσεστε χώρια. Είσαι πολύ διαφορετικός από το άτομο που ήσουν πριν 10 χρόνια, και θα είσαι ένα εντελώς διαφορετικό άτομο σε δέκα χρόνια από τώρα. Εάν είστε με κάποιον που δεν ενδιαφέρεται να αλλάξει και να αναπτυχτεί ως άνθρωπος, θα διαπιστώσετε ότι αρχίζετε να απομακρύνεστε στη ζωή. Αντ ‘ αυτού, βρείτε κάποιον που μοιράζεται τις ανησυχίες σας  και δεν ενδιαφέρεται να παραμείνει στάσιμος στη ζωή.

Η αγάπη είναι μια επιλογή, όχι ένα συναίσθημα. Τα συναισθήματα έρχονται και παρέρχονται, αλλά οι άνθρωποι είναι σε σχέσεις για δεκαετίες. Επειδή η αγάπη δεν είναι απλά συναίσθημα ,αλλά μάλλον μια συνεχής επιλογή. Επιλέγεις να συνεχίσεις να αγαπάς, επιλέγεις να είσαι εκεί  ακόμα και όταν όλα τα όμορφα κομμάτια μιας σχέσης εξαφανίζονται. Όταν σταματήσεις να κάνεις αυτή την επιλογή είναι τότε που η αγάπη καταρρέει. Και μαζί και η σχέση.

Η αγάπη δεν είναι αρκετή για να κάνει μια σχέση να λειτουργήσει. Μερικές φορές, δύο άνθρωποι μπορεί να είναι ερωτευμένοι και να κάνουν λάθος ο ένας για τον άλλο. Αν δεν φέρεστε καλά ο ένας στον άλλο ή δεν έχετε αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό, παγιδεύεστε σε μια σχέση που δεν θα αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Συνέχισε να φροντίζεις  τον εαυτό σου μέσα σε μια σχέση. Κάντε πράγματα που σας φέρνουν χαρά. Αν παρασυρθείτε και αρχίσετε να δίνετε όλη την αγάπη σας στο σύντροφό σας  αγνοώντας τον εαυτό σας είναι το σημείο στο οποίο σταματάτε να είστε το άτομο που ο σύντροφός σας ερωτεύτηκε.

Είναι στο χέρι  σου να ζητήσεις αυτό που θέλεις στη σχέση. Οι ανάγκες σου είναι δική σου ευθύνη. Πρέπει να μιλάς όταν κάτι έχεις στο μυαλό σου. Ο σύντροφός σας πρέπει να σέβεται αυτό που ζητάς, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις να διαβάζει το μυαλό σου. Η σιωπή και η παραίτηση θα σου προκαλέσει περισσότερο πόνο.

Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε για τα πάντα. Πρέπει να σέβεστε ο ένας τον άλλον. Είναι εντάξει να έχεις διαφορετικές απόψεις για τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, έχοντας διαφορετικές απόψεις θα κρατήσει τη σχέση σας ενδιαφέρουσα. Αλλά το να είσαι ασεβής μόνο και μόνο επειδή ο σύντροφος σου διαφωνεί μαζί σου θα μεγαλώσει την απόσταση μεταξύ σας.

Μια σχέση είναι κάτι στο οποίο συνεισφέρετε καθημερινά. Μια σχέση δεν είναι ένα πράγμα. Είναι ένα εκατομμύριο μικρά πράγματα. Δεν σταματάει τη στιγμή που αποφασίζεις να είσαι με ένα άνθρωπο αποκλειστικά ή όταν λες τις λέξεις ¨για πάντα¨. Μια σχέση θεωρώ ότι είναι  σαν ένα μικρό παιδί. Πρέπει να την  φροντίζεις κάθε μέρα.

Όταν αγαπάς κάποιον, δεν προσπαθείς να τον αλλάξεις. Αντίθετα, σκοπεύεις να τον καταλάβεις. Και οι δύο πρέπει να αισθάνεστε άνετα στη σχέση, χωρίς κάποιος από τους δυο να αισθάνεται ανεπαρκής, όχι αρκετός . Εάν η προσωπικότητα κάποιου σας κάνει να νιώθετε άβολα ή δυστυχισμένοι σε σημείο που θέλετε να αλλάξετε το χαρακτήρα του, τότε πιθανότατα είστε με το λάθος άτομο. Μπορείς μόνο να αλλάξεις τον εαυτό σου, όχι κάποιον άλλο.

Κάθε σχέση έχει αξία, ανεξάρτητα από τη διάρκεια. Μπορεί να νιώθεις σαν να χαράμισες δύο χρόνια από τη ζωή σου σε κάποιον που σε παράτησε, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Είμαι σίγουρος ότι υπήρχαν ευτυχισμένες αναμνήσεις και τουλάχιστον μαθήματα που έμαθες. Στην ίδια λογική , μην αφήσετε την ιδέα της “αποτυχίας” να σας κρατήσει σε μια σχέση που δεν λειτουργεί. Μερικοί άνθρωποι είναι γραφτό να είναι στη ζωή σου μόνο για τώρα, όχι για πάντα

-Η συνεχής ανάδειξη προβλημάτων δεν θα κάνει τίποτα καλύτερο. Φέρνοντας στην επιφάνεια μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Κανείς δεν θέλει να ακούσει τι κάνει λάθος χωρίς την λύση για το πώς θα διορθωθούν  τα πράγματα. Αν πρόκειται να αναφέρεις ένα πρόβλημα, φρόντισε να έχεις έτοιμη να προτείνεις και μια λύση.

Δεν μπορείτε να περιμένετε από τον σύντροφό σας να καλύψει όλες τις ανάγκες σας. Θέλουμε ασφάλεια, έναν καλύτερο φίλο και έναν τέλειο εραστή, καθώς και έναν συν-γονέα, ένα άνθρωπο να μας διεγείρει πνευματικά και έναν φίλο- σύντροφο για τα χόμπι. Κοινώς σύντροφο πολυεργαλείο…Αναθεωρήστε…Ο σύντροφος σας είναι ο άνθρωπος που μοιράζεστε το κρεβάτι σας, και αν αυτό είναι ουσιαστικό σημαίνει ότι μοιράζεστε την αλήθεια σας σε όλα τα επίπεδα… Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα κάνετε και με τους κολλητούς σας…

Η αγάπη δεν θα μοιάζει με ταινία. Πέρασα πάρα πολλά χρόνια νομίζοντας ότι οι σχέσεις ήταν γραφτό να μοιάζουν με τις ταινίες του Hollwood αλλά τώρα που είμαι μεγαλύτερος, συνειδητοποιώ ότι αυτό το είδος αγάπης είναι ανθυγιεινό. Δάκρυα, το να είστε τα κακά παιδιά και να ραγίζετε την καρδιά κάποιου που αγαπάτε μπορεί να κάνει μια ταινία εμπορική, αλλά δεν θα κάνει για μια υγιή σχέση. Και δεν νομίζω ότι η ζωή μας πρέπει να έχει τέλεια σκηνοθετημένη πλοκή. Η ζωή οφείλει να είναι αυθόρμητη…

Μην συγκρίνετε τη σχέση σας με της σχέσης άλλων ανθρώπων. Άσε κάτω το τηλέφωνό σου. Φύγε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σταμάτα να σκέφτεσαι ότι αν είχες τη σχέση της αδερφής σου, θα ήσουν πιο ευτυχισμένος. Ο καθένας είναι διαφορετικός. Συγκεντρώσου στη δική σου σχέση αντί να συγκρίνεις αυτό που έχεις με τις σχέσεις των υπόλοιπων ανθρώπων γύρω σου. Δεν είναι ανταγωνιστικό σπορ οι διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Πέφτει ο ήλιος….Τέλος η επανάληψη…Καθώς μαζεύομαι προς το σπίτι, ένα μειδίαμα σχηματίστηκε ανεπαίσθητα…Μέχρι την επόμενη στροφή. Μέχρι και το επόμενο μάθημα.

Και αυτό το ρημάδι το μυαλό…Όταν πρέπει ξεχνάει…Έχω γεμίσει τις τσέπες μου με βότσαλα και μικρά κοχύλια. Μήπως τυχόν και κρατήσω κάτι από τις στιγμές της θάλασσας…Τα sos για το επόμενο απροειδοποίητο διαγώνισμα.

Αλλά από την άλλη κάθε άνθρωπος είναι άγιος στο βαθμό που έρχεται διαρκώς αντιμέτωπος με την πιθανότητα να είναι διάβολος….

nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. Ο/Η C λέει:

    “Απροειδοποίητο διαγωνισμα” πολύ εύστοχος παραλληλισμός!!! Ευχαριστούμε για το σκονάκι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *