H Νιρβάνα της σανίδας…

Η θέα της ανοικτής θάλασσας που ανοίγεται μπροστά μου στα πλαίσια της πρωινής καθημερινής ρουτίνας μου,my  Dawn patrol ,είναι  πιθανότατα ένα από τα πιο δυναμικά σκηνικά που μπορεί κάποιος να συναντήσει.

 H  πόλη αγουροξυπνημένη, ο ηλιος ακόμα δειλός και η θάλασσα να περιμένει… Να σε καλεί σαγηνευτικά για ένα ακόμα χορό.

Be patient. Good things take time. Nightcallers.gr

Με κάθε κύμα, απότοκο της παραμικρής ριπής ανέμου, κάθε τετραγωνικό εκατοστό της υδάτινης επιφάνειας μετακινείται, αλλάζοντας συνεχώς θέση, σχήμα και μορφή.

 Οι πνευματικές αλλά και σωματικές απαιτήσεις που απαιτούνται για να αντιληφθείς αλλά και να αντιδράσεις  στις συνεχείς αλλαγές του σκηνικού, προϋποθέτουν μια συνεχή ετοιμότητα και συνειδητή παρουσία, που με την σειρά τους επιφέρουν στιγμές βαθειάς γαλήνης και πνευματικής ειρήνης, ανάμεικτα με ισχυρές εκρήξεις αδρεναλίνης. Μια μοναδική, ευφορική  πνευματική κατάσταση που μου αρέσει να ονομάζω η Νιρβάνα της σανίδας

Όσο πιο μακριά από την ακτή, όσο πιο αποκομμένος από τα κοσμικά, τόσο πιο πολύ νιώθεις και απολαμβάνεις την μοναδική ομορφιά και  ταυτόχρονα σέβεσαι και φοβάσαι την ωμή ενέργεια και την τρομερή δύναμη  της μάνας θάλασσας.

Η ρευστότητα του νερού που απλώνεται ανεμπόδιστα σε απέραντη έκταση, γεννά ένα χαοτικό αλλά ταυτόχρονα οργανωμένο πρότυπο, όπου κάθε κύμα ενέργειας αλληλεπιδρά, επηρεάζει και επηρεάζεται  από το επόμενο, γειτονικό και προηγούμενο.

Ο  όγκος των πληροφοριών  που καλείσαι   να επεξεργαστείς  κάθε δευτερόλεπτο, συνεχώς προκαλεί το μυαλό να αποκρυπτογραφήσει και να ακολουθήσει το ρυθμό της θάλασσας.

Με τον καιρό τα μάτια σου μαθαίνουν να ανιχνεύουν μοτίβα  καθορισμένα μέσα στο υδάτινο χάος και αρχίζεις να απολαμβάνεις το θέαμα  από την οπτική που μόνο ένας paddler μπορεί να έχει.

Όσο μακρύτερα από την ακτή κωπηλατείς, τόσο περισσότερο συνδεμένος αισθάνεσαι με την φύση. Είσαι μόνο εσύ, η σανίδα σου , ένα κουπί και η απεραντοσύνη της θάλασσας. Η μέγιστη απόλαυση να σερφάρεις με τα κύματα, χέρι χέρι με μια συνεχή υπενθύμιση ότι βρίσκεσαι σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, δυνητικά επικίνδυνο! Χαρά, διασκέδαση, εγρήγορση και σεβασμός όλα μαζί σε ένα μίγμα που δονεί την καρδιά και το μυαλό σου σε κάθε δευτερόλεπτο.

Νιώθεις ζωντανός!

 Αγγίζεις τα πρωτόγονα ένστικτα της εξερεύνησης που φωλιάζουν μέσα σου, ανακαλύπτοντας καθώς απομακρύνεσαι από τον θόρυβο της καθημερινότητας μοναδικές στιγμές πνευματικής διαύγειας και καθαρότητας.

Όσοι είμαστε μύστες του μεγάλου γαλάζιου χώρου, ( blue space)  γινόμαστε κάτοχοι μιας γνώσης που καθορίζει και την υπόλοιπη ζωή μας. Ανεβαίνεις στην πλάτη ενός κύματος και όπως φυσά  θα αρμενίσεις και τότε έχεις πιθανότητες να γυρίσεις ζωντανός και ακέραιος στην βάση σου. Αν επιλέξεις να πας κόντρα και να  συναγωνιστείς την δύναμη του ανέμου και το ύφος και την  ενέργεια του κύματος θα χάσεις. Και σε μερικές περιπτώσεις θα χαθείς.

Η θάλασσα είναι άπειρη- και στο τίποτα και στα πάντα της. Με αυτόν τον τρόπο, έχει ανεξιχνίαστη δύναμη. Ατελείωτη και ανεξάντλητη.

Μέσα από την σανίδα, το σερφάρισμα και το downwinding,δανείστηκα λίγο από την δύναμη αυτή και άνοιξα πόρτες της ψυχής μου  που νομίζω ότι δεν  θα είχα ανακαλύψει με άλλο τρόπο.

  Το πιο μεγάλο ωστόσο  δώρο που μου  έχει χαρίσει  είναι η σανίδα μου, είναι ότι κάθε φορά που την αγγίζω, κάθε φορά που την βάζω στο νερό, κάθε φορά που θα την δω,  δυο μεγάλα και φωτεινά μηνύματα παίζουν στην εσωτερική μου οθόνη :

 – Πρώτον ότι είναι σχεδόν ουτοπικό να έχεις προσδοκίες …Let go of everything and ride whatever waves come along. Adopt the pace of nature: her secret is patience…

Υπομονή…Το πρώτο μεγάλο μάθημα. Τίποτα στην φύση δεν μπορεί να εκβιαστεί. Όλα είναι ένας κύκλος και τα πάντα έχουν τον ώριμο χρόνο τους. Καρτερικά υπομένεις, έτοιμος να εκμεταλλευτείς την κατάλληλη στιγμή. Καρτερικά υπομένεις, δυνατός βαστώντας στους ώμους σου τις αβαρίες  της στιγμής. Καρτερικά υπομένεις, μέχρι να γιάνουν οι πληγές. Καρτερικά υπομένεις την λύπη. Και με υπομονή γεύεσαι την χαρά και την ηδονή της ζωής. Υπομονή …Το μεγάλο όπλο της φύσης

  • Δεύτερον η αλλαγή είναι αναπόφευκτη. Τίποτα δεν θα  μένει  αμετάβλητο γύρω μας για πολύ. Σαν την σανίδα και το κουπί , έναν εαυτό που συχνά αμελούμε, κι αν είμαστε από τους τυχερούς ένα σύντροφο που να μας στηρίζει… Αυτές είναι οι σταθερές μας. Και ο Θεός μας σε όσους πιστεύουν σε κάτι έξω από αυτούς. Κατά τα λοιπά η αλλαγή είναι δεδομένη σαν το επόμενο κύμα , που θα σηκώσει η παραμικρή αλλαγή του ανέμου. Και η μόνη περίπτωση να επιβιώσει η ψυχή και το μυαλό μας είναι να είμαστε έτοιμοι και συνεχώς σε εγρήγορση να προσαρμοστούμε στις οποίες μεταβολές.

Ζούμε σε μια εποχή περίεργη.  Υπάρχουν στιγμές που είναι σαν να χάνονται όλα… Αλλά σαν τα δέντρα που ενώ χάνουν όλα τα φύλλα τους κάθε χρόνο και παρολαυτά παραμένουν όρθια και ψηλά, περιμένοντας τις καλύτερες μέρες, έτσι και εμείς, όρθιοι και περήφανοι, με υπομονή θα προσδοκούμε τον ερχομό των καλύτερων στιγμών.

Να είστε αρκετά δυνατοί   ώστε να αφήνετε πράγματα να περνούν και να ρέουν , και ακόμα περισσότερο υπομονετικοί ώστε να περιμένετε  να φτάσουν  αυτά που σας αξίζουν .

Τip: Your current situation is not your final destination!

Καληνύχτα!

Nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *