10 τεχνικές γρήγορης μείωσης του strees

 Χαλάρωση. Όλοι την δικαιούμαστε και όλοι την ονειρευόμαστε. Έχει οφέλη και χρειάζεται πολύ λιγότερο χρόνο από ότι νομίζουμε. Δεν χρειάζεται απαραίτητα ένα σαββατοκύριακο σε spa.Οι παρακάτω τεχνικές ανακούφισης του άγχους μπορούν να κάνουν την δουλεία μέσα σε 15’

1.Διαλογισμός

Λίγα λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν το άγχος. Έρευνες δείχνουν ότι ο καθημερινός διαλογισμός αλλάζει τις νευροσυνάψεις στον εγκέφαλο  ,δίνοντας τους μεγαλύτερη αντοχή σε καταστάσεις έντασης. Και είναι σχετικά απλό.

Καθίστε όρθιoi , με τα πόδια ενωμένα .Κλείστε τα ματιά σας .Συγκεντρώστε την προσοχή σας σε μια επαναλαμβανόμενη φράση , η οποία σας χαρίζει ηρεμία Τοποθετήστε το ένα χέρι σας στην κοιλιά ώστε να συγχρονίσετε την αναπνοή σας με την πρόταση που επαναλαμβάνεται είτε νοερά είτε φωναχτά.
Αφήστε  κάθε σκέψη που σας αποσπά να απομακρυνθεί ως ένα περαστικό σύννεφο.

2.Βαθιές εισπνοές

Κάντε ένα 5’ διάλειμμα και συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Καθίστε με τον κορμό όρθιο, κλειστά μάτια , με τα χέρια στην κοιλιά σας..Αργά εισπνέεται από την μύτη ,νιώθοντας την αναπνοή να ξεκινά από την κοιλιά σας και να ανεβαίνει προς την κορυφή του κεφαλιού σας. Αντιστρέφτε την διαδικασία κατά την εκπνοή , η οποία γίνεται από το στόμα..

Οι βαθιές εισπνοές αντιρροπούν τις επιπτώσεις του άγχους , μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και προκαλώντας μείωση της αρτηριακής πίεσης!


3.Μείνετε παρόντες

Μειώστε ρυθμό! Νιώστε τον αέρα στο πρόσωπο σας .Αφουγκραστείτε τους μικρούς ήχους γύρω σας. Απολαύστε την υφή και την γεύση κάθε μπουκιά σας.

Όταν μένετε στο παρόν και συγκεντρώνεστε στις αισθήσεις σας , θα μειώσετε δραματικά την εσωτερική σας ένταση!

4. Απλώστε τα χέρια σας

Μιλήστε με άλλους- κατά προτίμηση πρόσωπο με πρόσωπο -.Μοιραστείτε το τι γίνεται .Θα ανοίξουν καινούργιες προοπτικές στον τρόπο σκέψεις σας και θα ενδυναμώσετε το κοινωνικό σας δίκτυο!

5.Συντονιστητε με το σώμα σας.

Σαρώστε πνευματικά το σώμα σας για να διαπιστώσετε πως το stress  το επηρεάζει καθημερινά.

Ξαπλώστε , η καθίστε σε μια καρέκλα. Αρχίστε από τις άκρες των δακτύλων σας και ανεβαίνετε σταδιακά προς το κεφάλι παρατηρώντας πως νιώθετε την επίδραση του άγχους σε κάθε μέρος του σώματος σας!

6.Αποσυμπίεση

Τοποθετήστε μια ζεστή κομπρέσα γύρω από τον λαιμό και τους ώμο σας για δέκα λεπτά .Κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε το πρόσωπο , τον λαιμό τον θώρακα και την πλάτη σας.  Μετακινήστε την κομπρέσα και με ένα μπαλάκι του τένις η ένα ρολό κάντε μασάζ στις περιοχές που διατηρείται τάση.

7.Γελάστε δυνατά

Μια καλή δόση γέλιου ,δεν κάνει πιο ανάλαφρα τα πράγματα πνευματικά. Κατεβάζει τα επίπεδα κορτιζόνης και γεμίζει τον εγκέφαλο με ενδορφίνες , χημικά που ανεβάζουν την διάθεση μας. Διαβάστε τα κόμικς που σας αρέσουν , δείτε την αγαπημένη σας κωμωδία  ΄η απλά συζητήστε με κάποιον που σας κάνει να χαμογελάτε

8 Ανεβάστε την ένταση.

Έρευνες δείχνουν ότι ακούγοντας δυνατά μουσική , έχει ως συνέπεια την μείωση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και του άγχους. Τραγουδήστε δυνατά, ακούστε το αγαπημένο σας κομμάτι στη διαπασών η φτιάξτε μια λιστα με ήχους της φύσης και προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε κάθε φορά σε διαφορετικές μελωδίες!

9.Μπήτε σε κίνηση

Κάθε μορφή άσκησης ,από τη γιόγκα μέχρι το περπάτημα, μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης κα του άγχους μέσω της παραγωγής από τον εγκέφαλο ενδορφινών και δίνοντας την ευκαιρία στο σώμα να διαχειριστεί την πίεση.

Ακόμα και  μια σύντομη βόλτα στο τετράγωνο μπορεί να βοηθήσει!

10.Να είστε ευγνώμονες

Με το να είμαστε ευγνώμονες ακυρώνουμε σε σημαντικό βαθμό τις αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες Θυμηθείτε όλα τα καλά πράγματα που έχουν συμβεί στην ζωή σας. Κρατήστε ένα ημερολόγιο με αυτά!.Ένα χαμόγελο αγαπημένου προσώπου, μια ηλιόλουστη μέρα, ,καλή υγεία και πολλά άλλα!

Χρησιμοποιήστε αυτό το ημερολόγιο έστω και για λίγα λεπτά, όποτε αισθάνεστε πιεσμένος, για να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας τι πραγματικά έχει αξία για εσάς!.

 Το stress μπορεί να είναι καταστρεπτικό και πολλές φορές σε κάνει να παραλύεις. Η διαχείριση του είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα ζωής μας! Μέσα από την αντιμετώπιση και την διαχείριση του, ανακαλύπτουμε ότι σε ένα σημαντικό βαθμό είναι κατασκεύασμα του ίδιου μας του μυαλού και είναι κάτι που μπορεί να αποφθεχτεί σε μεγάλο βαθμό!

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *