10 πράγματα που πρέπει να κλέψετε από ένα συγγραφέα!
Οι άνθρωποι σκέφτονται…(Τουλάχιστον οι περισσότεροι).
Οι άνθρωποι μιλάνε (όλοι μα όλοι)προσπαθώντας να εκφράσουν τις σκέψεις τους.
Οι άνθρωποι αναζητούν την ομορφιά. Πάντα. Σε κάθε τι που μας περιβάλλει. Στον κόσμο γύρω μας.
Ο κόσμος, στα όρια του οποίου κινούμαστε, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ο κόσμος, στα όρια του οποίου κινούμαστε καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο που μιλάμε.
Ουσιαστικά λοιπόν ο κόσμος και η ομορφιά που αναζητούμε μέσα σε αυτόν καθορίζεται από τις λέξεις που επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε.

Λέξεις λοιπόν… Το όπλο των συγγραφέων να πλάθουν κόσμους, να περνάνε μηνύματα και να ξυπνούν συναισθήματα… Το όπλο των ποιητών να σκιαγραφούν λεκτικά την ομορφιά…
Λέξεις…. Το όπλο το δικό μας να φτιάχνουμε τον κόσμο μας .Και κατά επέκταση να δημιουργούμε τη ομορφιά μέσα σε αυτόν.
Υπάρχουν λογοτεχνικές τεχνικές που βοηθούν το γράψιμο ενός συγγραφέα να εκτοξευτεί πάνω από τα σύννεφα… να πορευτεί μπροστά από τις μεγάλες ορδές… να λάμπει πέρα από το πιο λαμπρό – και πάει λέγοντας!!!
Αν κλέψουμε κάποιες από αυτές τις τεχνικές και τις μεταφέρουμε στον καθημερινό τρόπο που επικοινωνούμε, μήπως καταφέρουμε τελικά να κάνουμε τις στιγμές μας πιο όμορφες και τη ζωή γεμάτη με πιο πλούσιες εικόνες; Μήπως να κλέψουμε λίγο από τον τρόπο των συγγραφέων και των ποιητών και να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο πιο όμορφο;
Ας δούμε λοιπόν τι έχουμε στην διάθεση μας:
Οι παρακάτω λογοτεχνικές τεχνικές είναι στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς για να ενισχύσουν τις ιδέες, να προσθέσουν προσωπικότητα στην πεζογραφία και τελικά να επικοινωνήσουν πιο αποτελεσματικά. Ακριβώς όπως οι σεφ χρησιμοποιούν μοναδικά συστατικά ή τεχνικές για να δημιουργήσουν γαστρονομικά αριστουργήματα, οι εξειδικευμένοι συγγραφείς χρησιμοποιούν λογοτεχνικά «τεχνάσματα» για να δημιουργήσουν έργα τέχνης που αλλάζουν τη ζωή τους.
Οι σωστές λογοτεχνικές τεχνικές λοιπόν, μπορούν να κάνουν τις ιδέες σας αξέχαστες, τις σκέψεις σας πιο σαφείς και το γράψιμό σας πιο ισχυρό. Και σε φυσική ακολουθία και τον τρόπο που μιλάτε… Και τον κόσμο που δημιουργείτε γύρω σας πιο όμορφο…
1.Παρήχηση : Παρήχηση είναι μια λογοτεχνική τεχνική κατά την οποία μια πρόταση αποτελείται από μια σειρά λέξεων σε γρήγορη διαδοχή, όλα ξεκινώντας με το ίδιο γράμμα. Η χαριτωμένη και έξυπνη χρήση της παρήχησης μπορεί να δημιουργήσει μια ευχάριστη μουσικότητα στη γραφή.(και κατά συνέπεια στον προφορικό λόγο). Πχ..Ήρθες στην ζωή και έφερες αναπάντεχα την άνοιξη ,ανάσα γλυκιά, αέρας καθάριος! (Ε;;;;;)😎😎😎
2. Ανθρωπομορφισμός: Ανθρωπισμός είναι μια λογοτεχνική τεχνική κατά την οποία ένας συγγραφέας δίνει σε ένα μη ανθρώπινο ζώο ή αντικείμενο ανθρώπινες ιδιότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύνολο των ηρώων των κινουμένων σχεδίων ή ο τρόπος που απευθυνόμαστε στο αγαπημένο μας κατοικίδιο ή το όνομα και τα χαρακτηριστικά που δίνουμε στο αγαπημένο μας αυτοκίνητο ή η θάλασσα με την οποία συνομιλούμε τις ώρες του μοναχικού μας περιπάτου ή ο αέρας που σιγοτραγουδά καθώς περνά μέσα από τα γυμνά κλαδιά των πανύψηλων δέντρων κτλ…
3.Ευφημισμός :Ένας “ευφημισμός” είναι ένας “καλός τρόπος για να μιλήσουμε για ένα κακό πράγμα”. Ή μια λέξη ή έκφραση με καλή σημασία αντί για μια άλλη με κακή. Όπως πχ όταν λες ότι σε ένα παιδάκι ότι “χρειάζεται λίγη εξάσκηση” ενώ παίζει βιολί σαν γάτα που ουρλιάζει στα κεραμίδια… Ή όταν λέμε ο Ειρηνικός Ωκεανός!!!… Ή όταν λέμε σε μια κυρία που αντικειμενικά δεν βλέπετε : “Είστε πολύ πιο όμορφη από την τελευταία φορά που σας συνάντησα ! “…😜😜
4. Flashback: Flashbacks-αναδρομές αποτελούν σκηνές που δείχνουν ένα γεγονός που συνέβη στο παρελθόν ενός χαρακτήρα, παρέχοντας ενδείξεις για την παρούσα ιστορία.
Το να αφηγούμαστε περιπέτειες του παρελθόντος με φίλους στο μπαρ, να μοιραζόμαστε παλιές εμπειρίες με τα παιδιά μας καθώς μεγαλώνουν ή από την άλλη να ακούμε άλλους να μοιράζονται στιγμιότυπα από την ζωή τους, είναι ενέργειες που εμπλουτίζουν την καθημερινότητα μας και ενισχύουν τους δεσμούς με τους οικείους μας.
5.Προαναγγελία: Το γράψιμο στον τοίχο. Η προφητεία ενός γεγονότος που επίκειται. Δημιουργεί αγωνία και προσμονή. Σπάει την μονοτονία και γεννά μια ευχάριστη ένταση… Πχ..Ένα σύντομο μήνυμα στο κινητό, στον σύντροφο σας : “Το βράδυ μην αργήσεις. Θα πάμε βόλτα κάπου πολύ όμορφα! ” είναι αρκετό για να νοστιμίσει μια κατά τα άλλα ανιαρή καθημερινή ρουτίνα!
6. Υπερβολή :Μια υπερβολή είναι… μια “υπερβολή” που ένας ακροατής δεν πρέπει να παίρνει και πολύ στα σοβαρά, αλλά στην ουσία θέλει πάρα πολύ να πιστέψει… Πχ “Θα περπατούσα ένα εκατομμύριο μίλια για ένα ακόμα βλέμμα σου !”…Πόσο ωραίο αλήθεια να στο λένε ακόμα και όταν ξέρεις ότι είναι απλά..υπερβολή! Κάνει αναμφίβολα ακόμα πιο όμορφη την στιγμή σου!!! Θες να το πιστέψεις ρε γαμώτο… Πολύ περισσότερο από το να ακούσεις ένα απλό “Φυσικά θα ήθελα να σε δω ξανά! “
7.Ονοματοποιία:Η διαδικασία δημιουργίας μιας λέξης που μιμείται φωνητικά, μοιάζει ή προτείνει τον ήχο που περιγράφει… Πχ η λέξη νιάου, οι λέξεις βρουμ-βρουμ ,κρακ, μπόιγκ μουτς κτλ …Κι αν σας ξενίζουν αυτές οι λεξούλες απλά ανοίχτε κόμικς για να δείτε τον τρόπο που περιγράφεται η δράση των ηρώων ή απλά χαζέψτε τον τρόπο που τα πιτσιρίκια παίζουν με τα αυτοκινητάκια, τις κούκλες και τα στρατιωτάκια τους…. Πόσο όμορφα σκηνικά φτιάχνουν .Και πόσο όμορφα περνάνε..Λέτε να μπορούμε να το κάνουμε και οι ενήλικες στις στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού που μας αναλογούν;;; Ενδιαφέρον δεν θα είχε;
8.Οξύμωρο σχήμα: μια δημοφιλής λογοτεχνική τεχνική όπου συνδέονται φαινομενικά αντιφατικές λέξεις. Διασκεδαστικό γεγονός: η λέξη «οξύμωρο» είναι η ίδια ” οξυμορωνική “– προέρχεται από δύο αρχαίες ελληνικές λέξεις που σημαίνουν «αιχμηρός και ηλίθιος».
Π.χ “Ο ήχος της σιωπής”… “Μισώ να σε αγαπώ”… “Πεθαίνω για να ζήσω μια ακόμα στιγμή μαζί σου”…
9. Αλλαγή προσώπου βάση του οποίου γίνεται η περιγραφή. Η διαφορετική άποψη είναι η προοπτική που επιλέγει ένας συγγραφέας κατά τη σύνταξη. Στη μυθοπλασία, μπορείτε να έχουμε μια άποψη πρώτου, δεύτερου ή τρίτου προσώπου. Το ίδιο και στους καθημερινούς μας διάλογους. Υιοθετώντας αυτή την τακτική μπορούμε να αποστασιοποιηθούμε από ένα γεγονός που κρύβει ένταση ή να εκφράσουμε με έναν έμμεσο τρόπο την αντίθεση μας σε κάτι χωρίς πρακτικά να εκτεθούμε και χωρίς να έρθουμε σε απευθείας αντιπαράθεση… Πχ. “κάποιος τρίτος θα έλεγε ότι είναι μεγάλη επιπολαιότητα αυτό που θες να κάνεις απόψε!”
10.Αλληγορία: Πάρτε μια μεταφορά, βάλτε τη σε θεραπεία με στεροειδή, ρίξτε μια δόση ρεαλισμού και έχετε τον εαυτό σας μια αλληγορία: μια μορφή ομιλίας που χρησιμοποιείται για να αντιπροσωπεύσει ένα μεγάλο, σύνθετο (και συχνά ηθικό) μήνυμα για πραγματικά γεγονότα ή ζητήματα . Πχ αλληγορικές ιστορίες όπως η Κοκκινοσκουφίτσα ή η Σταχτοπούτα είναι λαμπρά παραδείγματα τέτοιου είδους τεχνικών… Εκφράσεις του τύπου “το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο ” είναι ένα παράδειγμα του πως μπορούμε να ενισχύσουμε τις θέσεις μας σε ένα διάλογο κάνοντας λίγο πιο περιγραφική την ομιλία μας και περνώντας το όποιο μήνυμα επιθυμούμε πιο ομαλά και όμορφα…

…Νομίζω ότι έχω στο μπλοκάκι μου άλλες 47 τέτοιες τεχνικές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα ήθελα να σας κουράσω με την παράθεση τους παρά μόνο αν επιμείνετε και ζητήσετε να επεκτείνω την λίστα.
Το ουσιαστικό νόημα των παραπάνω είναι ότι όλοι είμαστε με κάποιον τρόπο συγγραφείς. Κάθε μέρα γράφουμε από μια καινούργια λευκή σελίδα του βιβλίου της ζωής μας. Αναμφίβολα έχουμε πάρα πολλούς τρόπους να γεμίσουμε τις σελίδες του βιβλίου της καθημερινότητας μας.
Αν διαλέξουμε τους πιο περίτεχνους τρόπους, αν ξεφύγουμε από την απλή παράθεση λέξεων, έτσι απλά στο όνομα της τέχνης της ζωής ή του λεγόμενου ευ ζην, καθώς μαθαίνουμε να παρατηρούμε και να απορροφούμε βασικές λογοτεχνικές τεχνικές στα κείμενα της ζωής μας, θα εξελιχτούμε σε ένα πιο ευέλικτους, εκφραστικούς και επιδέξιους συγγραφείς της καθημερινότητας μας. Θα την κάνουμε πιο όμορφη.
Είναι σαν να έχετε μια ποικιλία χρωμάτων για να διαλέξετε ως ζωγράφοι. Σίγουρα, μπορείτε να σχεδιάσετε ένα αξιοπρεπές πορτρέτο με μόνο ένα ή δυο χρώματα, αλλά φανταστείτε τι θα μπορούσατε να κάνετε αν είχατε μια ολόκληρη παλέτα στην διάθεση σας.
Έτσι, ρίξτε μια άλλη ματιά σε αυτή τη λίστα που και που, και εξασκηθείτε δοκιμάζοντας κάποιες από τις τεχνικές αυτές στον τρόπο που μιλάτε με τους φίλους, τους συνεργάτες, τα παιδία και τον σύντροφο σας…👍
Θα εκπλαγείτε με το πόσο πιο σαφής, ισχυρότερη και εθιστική θα γίνει η δημιουργική γραφή που οικοδομεί την νουβέλα της ζωή σας.
Οι αναγνώστες στους οποίους απευθύνεστε θα σας λατρέψουν για τις ικανότητές σας.
Και εσείς θα χαμογελάτε σαν τη Μόνα Λίζα, κυρίαρχοι των μυστικών της απόκρυφης και μοναδικής λίστα μου !!!🤗🤗🤗
Καληνύχτα!!!
Υπέροχες και δημιουργικές ιδέες… Και έχεις δίκιο, μπορούμε μια σκέψη να την εκφράσουμε με χίλιους διαφορετικούς συνδυασμούς λέξεων, μια εικόνα να την ζωγραφίσουμε με χίλιες διαφορετικές αποχρώσεις, μια καθημερινότητα να τη γεμίσουμε με χίλιες διαφορετικές συνήθειες…
Ας διαλέξουμε τις πιο όμορφες λέξεις, τα πιο ζωντανά χρώματα, τις πιο δημιουργικές και παραγωγικές συνήθειες… Όπως είπε και ο αγαπημένος μου Καζαντζάκης: (αλλαγή προσώπου βάσει του οποίου γίνεται η περιγραφή!!!) «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα… Ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα…»
Ας ανακατέψουμε λοιπόν χρώμα, ιδέες, διάθεση, φως, εκπλήξεις, και “παφ” 😉έτοιμο το μαγικό φίλτρο για μια ζωή, έργο τέχνης!!!