Τα είπε και ο Αϊνστάιν(κάτι θα ξέρει και αυτός…)

Ατάκες που μου έμειναν από την μελέτη της βιογραφίας του Αϊνστάιν και νομίζω ότι μπορούν να αλλάξουν την ζωή μας προς το καλύτερο :

¨Δεν είναι ότι είμαι τόσο έξυπνος. Αλλά μένω με τις ερωτήσεις πολύ περισσότερο.¨

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι προς την επιτυχία, αλλά μία από τις λίγες ομοιότητες των επιτυχημένων ανθρώπων είναι η επιμονή. Κάθε φορά που τα παρατάς πολύ νωρίς, εγκαταλείπεις την ευκαιρία να κερδίσεις. Πολύ συχνά, οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι δεν είναι οι πιο έξυπνοι ή οι πιο ταλαντούχοι, αλλά οι πιο επίμονοι και περίεργοι. Εάν ενδιαφέρεστε και είστε ανοιχτοί στην αναζήτηση, θα συναντήσετε απίστευτες ευκαιρίες και πιθανότατα θα βρείτε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.

Εάν, ωστόσο, πιστεύετε ότι είστε πιο έξυπνοι από οποιονδήποτε άλλο, μπορεί όχι μόνο να καταλήξετε μόνοι, αλλά και να μην έχετε ποικιλία και να στερηθείτε αυτές τις γλυκές μικρές νίκες στη ζωή.

Πώς να το εφαρμόσετε: Κάθε φορά που θέλετε να εγκαταλείψετε ένα έργο ή ένα όνειρο, αφιερώστε λίγα λεπτά και αναρωτηθείτε γιατί ξεκινήσατε εξ αρχής. Εάν κάτι είναι απαραίτητο, θα βρείτε έναν τρόπο να επιμείνετε σε αυτό και να το κάνετε να λειτουργήσει. Και αν τελικά  τα παρατήσετε  πολύ εύκολα, οι πιθανότητες είναι ότι δεν ήταν τόσο σημαντικό ούτως ή άλλως.

Η ζωή είναι σαν να καβαλάς ποδήλατο. Για να διατηρήσετε την ισορροπία σας, πρέπει να συνεχίσετε να κινείστε.”

Πολύ συχνά, σταματάμε να προχωρούμε όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτές είναι οι στιγμές που πρέπει να είμαστε σε κίνηση και να συνεχίσουμε, ακόμα κι αν η ζωή είναι χάλια. Όλα όσα θέλετε στη ζωή είναι στην άλλη πλευρά της συνέπειας και  το να προχωράμε μπροστά θα αποδίδει πάντα, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη μπορεί να φαίνεται η κατάσταση.

 Πώς να το εφαρμόσετε:

 Ό, τι κι αν κάνετε, να παραμείνετε πάντα σε κίνηση. Τα μεγάλα πράγματα δεν προέρχονται ποτέ από ζώνες άνεσης και σίγουρα δεν έρχονται αν είστε τεμπέληδες. Όντας περίεργοι και σε κίνηση θα βοηθηθείτε  να διατηρήσετε την ισορροπία σας και να εμπλουτίσετε τη ζωή σας με πολλούς τρόπους.

Δεν χρειάζεται να ξέρεις τα πάντα. Απλά πρέπει να ξέρεις πού να το βρεις.”

 Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μου καθώς συνοψίζει πώς πρέπει να μάθουμε στον 21ο αιώνα. Σήμερα, έχουμε πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες από ποτέ. Μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στις περισσότερες ερωτήσεις μέσω των smartphones μας μέσα σε λίγα λεπτά, αν όχι δευτερόλεπτα. Ωστόσο, το εκπαιδευτικό σύστημα εξακολουθεί να αναγκάζει τους μαθητές να απομνημονεύουν πληροφορίες για εξετάσεις. Αυτό δεν είναι μόνο αναποτελεσματικό, αλλά και άχρηστο, καθώς οι πληροφορίες από μόνες τους δεν έχουν πλέον αξία. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς χρησιμοποιείτε αυτές τις πληροφορίες και αν μπορείτε να τις θυμηθείτε όταν χρειάζεται.

 Πώς να το εφαρμόσετε:

Ποτέ μην σπαταλάτε το μυαλό σας για να απομνημονεύσετε πληροφορίες που μπορείτε εύκολα να αποθηκεύσετε κάπου αλλού και να βρείτε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Κάθε μέρα, έχουμε χιλιάδες μικρές αποφάσεις να λάβουμε. Με κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις, τα επίπεδα ενέργειάς μας μειώνονται και η προσοχή και η παραγωγικότητα μας δυσκολεύει.  Η απομνημόνευση πολλών γνώσεων το κάνει ακόμα χειρότερο. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι η δημιουργία ψηφιακών συστημάτων διαχείρισης πληροφοριών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως Το Concept, το Evernote  ή το Google Drive για να τεκμηριώσετε και να αποθηκεύσετε σημαντικές πληροφορίες. Μόλις τακτοποιήσετε αυτά τα εργαλεία, θα μπορείτε να βρείτε εύκολα όλα τα δεδομένα που χρειάζεστε. Αυτό θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιήσετε την πολύτιμη δύναμη του εγκεφάλου σας για πιο κρίσιμες εργασίες, όπως η λήψη σημαντικών αποφάσεων.

 ¨Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση. Η γνώση είναι περιορισμένη. Η φαντασία  ατελείωτη και μπορεί να περικυκλώσει τον κόσμο.”

Το 1929,  σε μια συνέντευξη, ο Αϊνστάιν εξήγησε πώς συχνά ήξερε ότι είχε δίκιο χωρίς να ξέρει γιατί.  Εννοούσε ότι είναι η διαίσθησή του που του λέει ότι πρέπει να έχει δίκιο με μια υπόθεση.

Πολύ συχνά, προσπαθούμε να είμαστε λογικοί και να ζούμε τη ζωή μας με βάση αυτό που πρέπει να γίνει αντί να ακούμε την εσωτερική μας φωνή. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η διαίσθηση και η φαντασία σας μπορούν να σας μεταφέρουν σε μέρη που η λογική σας δεν θα τολμούσε ποτέ να εισέλθει.

Πώς να το εφαρμόσετε:

Κάθε φορά που αισθάνεστε κολλημένοι στη ζωή, οι πιθανότητες είναι ότι περιπλέκετε υπερβολικά μια κατάσταση. Η διαίσθησή σας και η φαντασία σας μπορούν συχνά να σας μεταφέρουν σε όμορφα μέρη, ενώ η γνώση και η λογική μπορεί να σας αφήσουν να αισθανθείτε κολλημένοι μόλις αντιμετωπίσετε μια δυσκολία. Η ζωή μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη αν ακούτε την εσωτερική σας φωνή και της επιτρέπετε να σας καθοδηγήσει σε δύσκολες στιγμές.

¨ Ένας έξυπνος άνθρωπος λύνει ένα πρόβλημα. Ένας σοφός το αποφεύγει.”

Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται συγκλονισμένοι μόλις αντιμετωπίσουν προκλήσεις. Μόλις βρουν ένα λάθος, αρχίζουν να ψάχνουν για μια λύση. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να κάνουμε αντ’ αυτού είναι να αναζητήσουμε τη ρίζα, την αιτία του προβλήματος, και να το αποφύγουμε εντελώς αντί απλώς να το επιλύσουμε. Εάν είστε ανοιχτοί στην αλλαγή, θα είστε σε θέση να εξαλείψετε τόσους πολλούς από τους καθημερινούς σας αγώνες απλά αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεστε και ζείτε. Κάθε φορά που αισθάνεστε κολλημένοι στη ζωή και δεν ξέρετε πώς να συνεχίσετε, αναζητήστε τις μικρές ανασφάλειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και βρείτε πώς να τα αποφύγετε

Πώς να το εφαρμόσετε:

Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό, αναρωτηθείτε πώς θα μπορούσατε να το αποφύγετε. Ίσως μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον; Ίσως μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα υψηλότερης ποιότητας; Πολύ συχνά, αντιμετωπίζουμε τα ίδια καθημερινά προβλήματα ξανά και ξανά. Η αναζήτηση της αιτίας τους μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και ενέργεια μακροπρόθεσμα.

¨Εάν το Α είναι μια επιτυχία στη ζωή, τότε το Α ισούται με x συν y συν z. Η εργασία είναι x. Το y είναι το παιχνίδι και το Ζ είναι να κρατάς  το στόμα σου κλειστό.”

Παρόλο που ο Αϊνστάιν είχε μια εξαιρετική εργασιακή ηθική και συνέβαλε στην κοινωνία και τη σύγχρονη επιστήμη με πολλούς τρόπους, δεν ξέχασε να διασκεδάζει και να χαλαρώνει. Η ιδέα του για διασκέδαση μπορεί να ήταν διαφορετική από τις προτιμήσεις των περισσότερων ανθρώπων, αλλά γνώριζε ότι η χαλάρωση είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική με την εστιασμένη εργασία. Αλλά το πιο εκπληκτικό μέρος της φόρμουλας επιτυχίας του Αϊνστάιν είναι να κρατάς το στόμα σου κλειστό. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ανθρώπους, ο Αϊνστάιν δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να είναι ένας συνεχής ομιλητής. Αντίθετα, προτίμησε να είναι ήσυχος και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αποδείξει τον εαυτό του και να επιδείξει τις ιδέες του. Σε όλους αρέσει να μιλάνε, αλλά μόνο λίγοι άνθρωποι απολαμβάνουν να ακούνε. Ο Αϊνστάιν, ωστόσο, χρησιμοποίησε αυτή τη δύναμη και προτίμησε να ακούσει για να επηρεάσει τους άλλους. Παρόλο που είχε πιο πολλές μοναδικές ιδέες να μοιραστεί από  ότι οι περισσότεροι  άνθρωποι, επέλεγε να είναι ήσυχος και να αφήνει τους άλλους να μιλήσουν.

Πώς να το εφαρμόσετε:

Υπάρχει ένα όμορφο ρητό του Επίκτητου που λέει: «Έχουμε δύο αυτιά και ένα στόμα, ώστε να μπορούμε να ακούμε τα διπλάσια από όσα μιλάμε».

Οι μεγάλοι ηγέτες δεν είναι γνωστοί για αυτά που λένε, αλλά για αυτό που κάνουν

Αν θέλετε να σας θυμούνται και να σας σέβονται, φροντίστε να ακούτε περισσότερο από ό, τι μιλάτε.

Και ό,τι κι αν κάνετε, μην ξεχάσετε  να βρειτε μια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και παιχνιδιού. Ο συνδυασμός και των δύο θα οδηγήσει στην σωστή ικανοποίηση.

Ένας ευτυχισμένος άνθρωπος είναι πολύ ικανοποιημένος με το παρόν για να ασχοληθεί πάρα πολύ  με το μέλλον.”

Ακόμα κι αν κακά πράγματα θα συμβαίνουν πάντα, εξαρτάται από εμάς να επιλέξουμε αν θα επικεντρωθούμε στο καλό ή το κακό. Τις περισσότερες φορές, η ζωή δεν είναι ένα μπολ με κεράσια, αλλά είναι σίγουρα ευκολότερο αν αποδεχτείς ότι είσαι ο δημιουργός της πραγματικότητάς σου. Δεν χρειάζεται να είστε χαρούμενοι όλη την ώρα, αλλά ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά είναι τα πράγματα, μπορείτε πάντα να επιλέξετε να εστιάσετε στη φωτεινή πλευρά της ζωής.

Πώς να το εφαρμόσουμε: Κάθε φορά που είμαστε δυσαρεστημένοι, είναι είτε επειδή ανησυχούμε για το παρελθόν είτε είμαστε αβέβαιοι για τα γεγονότα στο μέλλον. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε κανένα από αυτά. Το παρελθόν έχει χαθεί και το μέλλον είναι πάντα αβέβαιο. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να επικεντρωθείς στην παρούσα στιγμή και να αξιοποιείς στο έπακρο κάθε μέρα σου.

Τελικές σκέψεις για να πάρετε μαζι σας!

 Ακόμα κι αν δεν είστε η επόμενη ιδιοφυΐα,😜 μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε σαν μια και να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας εφαρμόζοντας μερικά από τα παραπάνω μαθήματά .

Μείνετε με τις ερωτήσεις περισσότερο: Η περιέργεια θα σας μεταφέρει σε πολύ πιο συναρπαστικά μέρη από τη νοημοσύνη.

Για να παραμείνετε σε ισορροπία, συνεχίστε πάντα να κινείστε: Πολύ συχνά, η κίνηση είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο. Μόλις σταθείς ακίνητος, θα χάσεις ευκαιρίες.

Μην γεμίζετε τον εγκέφαλό σας με περιττές πληροφορίες: Αντ ‘αυτού, δημιουργήστε ψηφιακά εργαλεία διαχείρισης πληροφοριών και αποθηκεύστε το δυναμικό του εγκεφάλου σας για σημαντικές αποφάσεις.

Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση: Ό, τι κι αν κάνετε, μην ξεχάσετε να αφήσετε τη φαντασία σας να είναι μέρος του παιχνιδιού.

Μάθετε να αποφεύγετε προβλήματα: Η επίλυση προβλημάτων είναι ωραία, αλλά η εξάλειψη της ρίζας τους είναι πολύ πιο αποτελεσματική.

Δουλεύοντας, παίζοντας και κρατώντας το στόμα σας κλειστό θα μεταφερθείτε σε εξαιρετικά μέρη: Μάθετε να ισορροπήσετε αυτά τα τρία και θα είστε μπροστά από την πλειοψηφία.

Να είστε τόσο παρόντες που να ξεχνάτε το παρελθόν και το μέλλον: Αυτή τη στιγμή είναι η μόνη στιγμή που μετράει.

🙏Nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *