Ότι δεν αλλάζετε…το επιλέγετε

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, βιώνουμε πολλές καταστάσεις όπου αντιδρούμε σε συναισθηματική βάση. Όταν αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που θεωρούμε κακές, τείνουμε να κακομεταχειριζόμαστε τις ζωές μας και συχνά δεν συνειδητοποιούμε συνειδητά τη συμπεριφορά μας.

 Όταν είμαστε απορροφημένοι από αρνητικά συναισθήματα, τείνουμε να λέμε πράγματα που δεν εννοούμε, να ενεργούμε απερίσκεπτα και να παίρνουμε κακές αποφάσεις.

Ωστόσο νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικό των συναισθηματικά ευφυϊών ανθρώπων να γνωρίζουν συγκεκριμένους τρόπους για να χειριστούν τις συναισθηματικές διακυμάνσεις  εποικοδομητικά. Γνωρίζουν ότι κάθε φορά που αισθάνονται θυμωμένοι, απελπισμένοι, ζηλιάρηδες ή μετανιωμένοι  έχουν μια δυνατότητα να μεταμορφώσουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Τι είναι συναίσθημα ;

Κάθε ψυχική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα μια συγκεκριμένη σωματική αίσθηση. Αυτό το ονομάζουμε συναίσθημα. Τα συναισθήματα είναι συνδυασμοί τόσο ψυχικών εμπειριών όσο και σωματικών επιπτώσεων. Αυτός ο συνδυασμός  εκφράζει το σύνολο της υγείας σας σε μια δεδομένη στιγμή.

Το ενδοκρινικό σύστημα παράγει ορμόνες ως απάντηση στις εμπειρίες σας. Όσο πιο έντονες και δραματικές είναι οι εμπειρίες σας, τόσο πιο έντονα θα αντιδράσει το σώμα σας απελευθερώνοντας ορισμένες ορμόνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έντονα συναισθήματα βαθιάς θλίψης, έντονου μίσους ή βαθιάς ευτυχίας και ευδαιμονίας.

Ακόμα κι αν μερικοί άνθρωποι που ξέρετε ,φαίνονται ευτυχισμένοι όλη την ώρα, δεν είναι. Από φυσιολογική άποψη, είναι αδύνατο να αισθάνεστε ευτυχισμένοι όλη την ώρα, ούτε είναι φυσικό να λειτουργείται  συνεχώς συναισθηματικά  από προεπιλογή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ευτυχία – καθώς και η ευχαρίστηση, η χαρά, ο θυμός, το άγχος – είναι, σε τελική ανάλυση, συναισθήματα. Οι απελευθερωμένες ορμόνες διαλύονται και εξαφανίζονται  στο σώμα με την πάροδο του χρόνου και επιστρέφουν στο κανονικό τους επίπεδο. Για να το θέσω ωμά, τα συναισθήματα είναι απλά προσωρινά μείγματα ορμονών που ξεπλένονται μέσα στο σώμα μας  και προκαλούνται από ορισμένες εμπειρίες ζωής.

Οι Βουδιστές του Ζεν μας υπενθυμίζουν ότι οι άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι, ήρεμοι και επικεντρωμένοι στη φυσική κατάσταση της ύπαρξης.

Ουσιαστικά η απόλυτη ηρεμία επιτυγχάνεται στην θεωρητική κατάσταση  όπου μπορούμε να τιθασεύουμε απόλυτα το συναίσθημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε συναίσθημα είναι ξεχωριστό, έγκυρο και αξίζει πλήρη αναγνώριση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επίγνωση αυτού είναι τόσο ζωτικής σημασίας.

Μόλις φορτωθείτε συναισθηματικά και το αντιληφθείτε,  έχετε την επιλογή να απαντήσετε αντί να αντιδράσετε, τα οποία είναι δύο διαφορετικά πράγματα: Η αντίδραση είναι μια αυτόματη συμπεριφορά. Είναι ακριβώς όταν αφήνουμε τα συναισθήματά μας να υπαγορεύουν τις πράξεις μας. Η ανταπόκριση είναι να προσέχουμε τα λόγια και τις πράξεις μας ενώ προχωράμε μπροστά.

Τρεις υποστηρικτικοί τρόποι για να χειριστούμε  τα συναισθήματα.

Είμαστε συναισθηματικά όντα και πρέπει να αποδεχτούμε αυτήν την πραγματικότητα. Μια ώθηση των συναισθημάτων ευχαρίστησης ή των  αρνητικών συναισθημάτων έχει πάντα μια ορισμένη ώθηση της διανοητικής μας δραστηριότητας ή/και των φυσικών επιρροών.

 Γι’ αυτό τα συναισθήματα είναι εξαιρετικοί δάσκαλοι στη ζωή. Μας βοηθούν να καταλάβουμε τι είναι η ζωή μας, τι θέλουμε να δούμε στη ζωή μας και τι δεν απολαμβάνουμε. Όλα συνοψίζονται σε ορισμένα συγκεκριμένα μοτίβα που οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι γνωρίζουν και παραμένουν στην καθημερινή τους ζωή.

Δεν ασκούν  καμία ουσιαστική δράση όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένοι.

Τα συναισθήματά μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζουμε, μιλάμε και ενεργούμε. Μάλλον είχατε  ήδη στιγμές που είπατε κάτι σε κάποιον που δεν το εννοούσατε έτσι. Σας έσπρωξε ο θυμός σας και το είπατε για να βλάψετε αυτό το άτομο. Μάλλον δώσατε υποσχέσεις στους ανθρώπους μια μέρα που νιώθατε υπέροχα. Αλλά μετά, λίγες μέρες αργότερα, δεν αισθάνεστε  σε καλή κατάσταση για να τις πραγματοποιήσετε.

Ίσως ένας φίλος σας ζήτησε να βγείτε, και συμφωνήσατε να συναντηθείτε. Αλλά μετά, λίγες μέρες αργότερα, δεν έχεις την κατάλληλη διάθεση να συναντηθείτε, και έτσι το  ακυρώνετε.

Ίσως να είχατες μια άσχημη μέρα, και όλη η δουλειά που κάνετε φαίνεται να είναι άσκοπη τελικά, και  να  σκέφτεστε να παραιτηθείτε.

Ο κανόνας πίσω από αυτά τα σενάρια που όλοι γνωρίζουμε είναι εύκολος: Ποτέ μην απαντάτε όταν είστε θυμωμένοι. Ποτέ μην δίνεις υποσχέσεις όταν είσαι ευτυχισμένος. Ποτέ μην παίρνεις μια απόφαση όταν είσαι λυπημένος.

Μπορεί να αισθάνεται αφύσικο στην αρχή, αλλά αυτός ο κανόνας μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα  και πιο αντικειμενικά  την πραγματικότητα.

Με αυτόν τον κανόνα, αποφεύγουμε να βλάπτουμε τους άλλους, να παίρνουμε ηλίθιες αποφάσεις ή να ενεργούμε αντιπαραγωγικά.

Χρησιμοποιούμε έτσι  τα συναισθήματά  μας ως δάσκαλους.

 Ένας κοινός αλλά εξαιρετικά αντιπαραγωγικός τρόπος αντιμετώπισης των συναισθημάτων είναι να τα αγνοήσουμε. Φαίνεται να είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να απαλλαγούμε από αυτά βραχυπρόθεσμα. Αλλά δεν θα σας βοηθήσει καθόλου το να αγνοήσετε τα συναισθήματά σας, ειδικά όταν επαναλαμβάνονται. Και αυτό γιατί το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με το να ξεπεράσετε τα συναισθήματά σας. Έχει να κάνει με το να ακούτε προσεκτικά τι προσπαθούν να σας  πουν για την εμπειρία σας.

Ένα αρνητικό συναίσθημα αποκαλύπτει ένα  μάλλον πληγωμένο κομμάτι του εαυτού σας. Ένα κομμάτι που η ανάπτυξη και η ωρίμανση του υπολείπεται. Κάτι με το οποίο θα πρέπει να δουλέψετε.

Τα πράγματα που σας ενοχλούν περισσότερο δεν υπάρχουν τυχαία. Είναι το δικό σας μυαλό που προσπαθεί να προσδιορίσει τι στη ζωή σας μπορεί και πρέπει να μεταμορφωθεί, να αλλάξει και να διορθωθεί.

Τα συναισθήματα έχουν πάντα ένα γενεσιουργό  λόγο και δημιουργούνται από τις σκέψεις σας. Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να αναχθούν σε συγκεκριμένες σκέψεις που καταλαμβάνουν το μυαλό σας.

Μόλις προσδιορίσετε γιατί κάτι σας προκαλεί τόσο πολύ, μπορείτε να το καταλάβετε, να το απελευθερώσετε και να σχηματίσετε μια θετική αλλαγή ζωής από αυτό.

 Θυμηθείτε: Ό, τι δεν το αλλάζετε, το επιλέγετε.

 Ο θυμός μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τις προτεραιότητές σας πιο καθαρά. Προσπαθεί να σας παρασύρει σε δράση.

Εάν ζηλεύετε κάποιον, σας βοηθά να καταλάβετε τι πραγματικά θέλετε στη ζωή σας. Τι είναι αυτά που ανέχεστε και τι όχι. Και αν υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία θα θέλετε και να είχατε  αλλά είτε έχετε αποσυρθεί παθητικά από την διεκδίκηση τους είτε δεν έχετε αποδεχτεί την απουσία τους από την ζωή σας.

Η αμηχανία και η ντροπή  είναι ένα συναίσθημα που μας προκύπτει όταν ξέρουμε ότι δεν συμπεριφερθήκαμε με τρόπο για τον οποίο είμαστε περήφανοι. Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι δεν αποδεχθήκαμε τους εαυτούς μας εντελώς για το ποιοι  πραγματικά είμαστε ή δεν έχουμε την πλήρη εμπιστοσύνη ότι κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με αυτά  που έχουμε.

Η μετάνοια, μας δείχνει τι πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργήσουμε. Τείνουμε να μετανιώνουμε για ό,τι δεν κάναμε παρά να μετανιώνουμε για πράγματα  που κάναμε. Είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες μας σε πιο μεγάλο βαθμό.

Κάθε συναίσθημα έχει μια βαθύτερη αιτία που θέλει να αναγνωριστεί και να κατανοηθεί. Η αντιμετώπιση και η επίλυσή τους θα συμβάλει πάντα στην εξέλιξή μας

  Επιλέγουμε  την  δράση  προς την ανάπτυξη από την προσωρινή  ευκολία μας.

 Μετά από μια δύσκολη εργάσιμη ημέρα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε Netflix ή να εργαστούμε σε πράγματα που ποθεί η καρδιάς μας. Η επιλογή μιας άλλης καινούργιας  δημιουργικής δραστηριότητας και η εργασία για τον εαυτό μας ή με τον εαυτό μας θα έχει ως αποτέλεσμα παρόμοιες ποσότητες ντοπαμίνης με την παρακολούθηση του Netflix. Και πάλι, η απόφαση είναι δική μας.

Είναι πιο εύκολο να παρακολουθήσετε μια τηλεοπτική σειρά παρά να δουλέψετε με τα ελαττώματα σας.

Είναι πιο εύκολο να παραγγείλουμε το αγαπημένο μας γρήγορο φαγητό από το να μαγειρέψουμε ένα φρέσκο δείπνο.

Είναι πιο εύκολο να μην δίνουμε προσοχή στους ανθρώπους γύρω μας παρά να τους επηρεάζουμε θετικά και να τους αντιμετωπίζουμε καλά.

Είναι εύκολο να γκρινιάζουμε για όλα όσα μας ενοχλούν αντί να φροντίζουμε ουσιαστικά και ποιοτικά τους εαυτούς μας.

Παρ ‘όλα αυτά, μόνο μικρή ανάπτυξη συνοδεύει την πορεία στον  εύκολο δρόμο .

Είτε παρακολουθείτε υπερβολικά  ΤV είτε χρησιμοποιείτε το χρόνο για να κάνετε πρόοδο στην τέχνη σας — η ενέργεια που επιλέγετε να κάνετε θα έχει εντελώς διαφορετικό αντίκτυπο στην πορεία της ζωής σας και στην ελευθερία σας.

Είτε τρώτε γρήγορο φαγητό είτε ετοιμάζετε το υγιεινό σας πιάτο – θα έχει εντελώς διαφορετικό αντίκτυπο στην υγεία και τη σωματική σας ευεξία μακροπρόθεσμα.

Είτε δώσετε πραγματική προσοχή στους ανθρώπους γύρω σας και ακούσετε προσεκτικά τι λένε και εννοούν είτε όχι – θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα των σχέσεών σας και στην αγάπη και τη φροντίδα που λαμβάνετε στη ζωή σας

Πάντα να επιλέγετε την ανάπτυξη από την ευκολία. Την δράση από την τεμπελιά και το άραγμα.

 Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώτε, να αναπνέετε, να χαλαρώνετε από καιρό σε καιρό. Επίσης, δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσετε ένα όμορφο σήμερα για ένα όμορφο αύριο.

Σημαίνει όμως ότι πρέπει να αναλάβουμε  την ευθύνη των πράξεών μας.

Κάθε απόφαση να κάνουμε ή να μην κάνουμε κάτι αναπόφευκτα θα αθροιστεί σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Είναι οι μικρο-βάρδιες, οι μικρές ατασθαλίες και οι μικρές υπερβάσεις  που κάνετε μέρα με τη μέρα που θα μας ανταμείψουν – ή θα σας προβληματίσουν – στο τέλος.

Θυμηθείτε: Το σώμα σας ανταποκρίνεται στις εμπειρίες σας απελευθερώνοντας ορισμένες ορμόνες.  Ας αφήσουμε τα θετικά συναισθήματα να είναι η ανταμοιβή υποστηρικτικών και ισχυρών ενεργειών που είναι αφιερωμένες στην ανάπτυξή μας μακροπρόθεσμα. Ας κάνουμε την καρδία και το μυαλό μας κήπο ανθισμένο και χαρούμενο. Μια θάλασσα ανανέωσης και εξέλιξης.

Εν ολίγοις: Κάνετε επίμονα  όσα σας κάνουν  ευτυχισμένους και  αγνοήστε ό, τι είναι τοξικό για εσάς.

Nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *