Όλη η αλήθεια μας σε ένα μπολ με βότσαλα ;

Αφορμή για το σημερινό post , είναι μια κουβέντα που χα με ένα φιλο.

Φίλος ο οποίος μάλλον ταλαιπωρείται αρκετά στις διαπροσωπικές του σχέσεις . Οι σχετικές αποτυχίες του , τον έχουν μετατρέψει σε ένα σχετικά ντροπαλό , ίσως δειλό άτομο το οποίο  δεν τολμά πότε να  πάρει  πρωτοβουλία… Ακόμα κι αν καταφέρει να κάνει ένα μικρό βήμα , ταυτόχρονα μποϊκοτάρει την όποια  εξέλιξη  λόγω  κάποιων περιοριστικών πεποιθήσεων  που έχει.

 Πεποιθήσεις που μας περιορίζουν είναι αυτές που υποστηρίζουμε για τον εαυτό μας, άλλους ανθρώπους ή τον κόσμο και παρόλο δεν είναι αληθινές , μονό και μόνο ότι τις σκεφτόμαστε μας κρατούν πίσω από την επιτυχία και τις εμπειρίες.

Σχεδόν ο καθένας μας μπορεί να χει περιοριστικές  αντιλήψεις.

Μερικές από τις πεποιθήσεις  με τις οποίες ο φίλος  μου πάλευε το τελευταίο διάστημα είναι οι παρακάτω…. Κι ας δούμε και τον αντίλογο.( είμαι βέβαιος ότι η γυναικεία πλευρά μπορεί να έχει  την δική της  θέαση , αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι αυτό το ουσιαστικό  ζητούμενο…)

1.Αν μιλήσω σε μια κοπέλα/έναν άντρα , θα με αγνοήσει  ή  ακόμα χειρότερα , θα πει κάτι που θα με προσβάλλει.

Πραγματικότητα : Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανατραφεί  να είναι ευγενικοί  εκτός κι αν αισθάνονται  ότι απειλούνται…. Το χειρότερο σενάριο είναι κάποιος να αρνηθεί  ευγενικά την επαφή  , εφόσον η προσέγγιση δεν είναι προσβλητική. Το να προβάλουμε αρνητικά σενάρια στον εαυτό μας είναι εξαιρετικά επιβλαβές  για την συναισθηματική μας υγεία.

2.Οι άνθρωποι με κοιτούν , με  επικρίνουν και με κοροϊδεύουν.

Πραγματικότητα: Αυτό είναι αληθές κατά το ήμισυ . Οι άνθρωποι πιθανόν θα σε παρατηρήσουν αλλά όχι για να σε επικρίνουν. Οι περισσότεροι είναι απασχολημένοι με το να σκέφτονται τι γνώμη έχουν οι άλλοι για αυτούς . Μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι  μοιάζουνε , και ότι σχεδόν όλοι ζητούν επιβεβαίωση, αρχίζουμε να  γινόμαστε κοινωνικά άφοβοι.

3.Οι γυναίκες δεν έλκονται από τα καλά παιδία.

Πραγματικότητα :ένας από τους πιο παλιούς μύθους και μάλλον ανακριβής .Η διαμάχη δεν είναι ανάμεσα στα καλά παιδία και τους  κακούς  τύπους. Είναι μεταξύ αδύναμων και δυνατών ανδρών στην προκειμένη περίπτωση. Οι γυναίκες μάλλον ελκύονται από άντρες που εκπέμπουν  δύναμη κα όχι απαραίτητα σωματική! Από άντρες που τις κάνουν να νιώθουν ασφαλείς σε διάφορα επίπεδα. Οπότε αν είσαι ένα καλό παιδί, νομίζω ότι μπορείς να συνεχίσεις να είσαι ένα καλό παιδί…. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είσαι και δυνατός. Και όχι…. ο φοβικός και αδύναμος τύπος δεν είναι ένα καλό παιδί , απλά και μόνο επειδή προσπαθεί να είναι αρεστός σε όλους.

4. Δεν είμαι όμορφος, πλούσιος η διάσημος αρκετά για να είμαι με μια όμορφη γυναίκα.

Πραγματικότητα: Ευτυχώς για πολλούς  από εμάς ,  η εμφάνιση  μας  μετράει λιγότερο από τον τρόπο με τον οποίο τελικά παρουσιάζουμε  τον εαυτό μας. Και σε ότι αφορά τα χρήματα και την διασημότητα , μερικές φορές απλά και μόνο η επιθυμία  , ο ζήλος και η ικανότητα  μπορεί να λειτουργήσουν εξίσου ενισχυτικά .Οι γυναίκες νομίζω ότι γοητεύονται εξίσου και από τους άντρες με δυνατότητες.

5.Μερικοί  άντρες είναι  γεννημένοι με την ικανότητα να γοητεύουν . Μερικοί δεν το χουν καθόλου και δεν πρόκειται ποτέ να το αποκτήσουν .

Πραγματικότητα: Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία…. Αυτοί που μαθαίνουν… Όπως κάθε παιχνίδι , έτσι και εδώ υπάρχουν κανόνες, που πρέπει να τους αναγνωρίσεις και να τους σεβαστείς.

6.Αν είμαι ο πραγματικός μου εαυτός θα τα καταφέρω.

Πραγματικότητα: Δεν νομίζω. Ο πραγματικός μας εαυτός   βρίσκεται θαμμένος  κάτω από τις αναστολές και τις ανασφάλειες μας. Μάλλον θα βοηθούσε περισσότερο να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε στην επιφάνεια τον καλύτερο εαυτό μας.

7. Για να βρεις τι πραγματικά θέλει μια γυναίκα απλά  ρώτα την .

Πραγματικότητα:  Αληθινό , αλλά όχι τόσες φορές όσο θα ελπίζαμε. Αυτό στο οποίο ανταποκρίνονται οι περισσότερες είναι  λίγο διαφορετικό από αυτό που θα ήθελαν. Και επιπλέον αυτό που θέλουν είναι πολύ διαφορετικό στην περίοδο που φλερτάρουν  από τη περίοδο που είναι σε σχέση ακόμα και αν πρόκειται για το ίδιο άντρα και στις δυο περιπτώσεις. Νομίζω ότι η αλήθεια κρύβεται κάπου ανάμεσα στις γραμμές .

8.Αν πλησιάσω  μια γυναίκα, θα θεωρήσει ότι την φλερτάρω και θα φανώ αξιοθρήνητος .

Πραγματικότητα: Εν μέρει αληθές. Προφανώς  ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί  να κάνει ένας άντρας είναι να φλερτάρει μια γυναίκα πριν ακόμα αναπτυχτούν  στοιχειώδεις συνθήκες  άνεσης και  εμπιστοσύνης .Κανείς δεν συμπαθεί τους κολλιτσίδες . Η ευγένεια , η ζεστασιά, το ειλικρινές ενδιαφέρον και το χιούμορ είναι στοιχεία που δεν είναι εύκολο να τα  παραβλέψει  κανείς. 

9.  Οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται  για το σεξ τόσο όσο οι άντρες .Κυρίως  ενδιαφέρονται  να δημιουργήσουν μια σχέση.

Πραγματικότητα: ……Αλήθεια τώρα;;;;;   Δεν σχολιάζω  άλλο.    : )

Ας  σοβαρευτώ  λίγο τώρα…

Το μυστικό είναι να μην κάνεις τα πάντα προσωπικά .Τα πράγματα που κάνουν  και λένε οι άνθρωποι  δεν έχουν σχέση με σένα .Συνήθως έχει να κάνει με τους δικούς τους φόβους.

¨Οι σοφοί άντρες  οδηγούνται από την λογική,

οι άντρες με λιγότερη κατανόηση οδηγούνται από την πείρα,

οι πιο αδαείς , από την ανάγκη….

Και τα  κτήνη  από το φυσικό ένστικτό ¨ Cicero

Η εκλογίκευση συνήθως ορίζεται  ως η ικανότητα να προκύπτουν λογικά συμπεράσματα που στηρίζονται  πάνω σε κάτι αληθές.

Και εκεί  νομίζω ότι εντοπίζεται η αδυναμία αυτού του ορισμού.

Η αξία της λογικής εξαρτάται ολοκληρωτικά από τον ορισμό της αλήθειας . Αν ένα γκρουπ  υποστηρίζει χωρίς αμφιβολία ότι αυτό που πιστεύει είναι η απολυτή αλήθεια,  τότε η λογική υπαγορεύει ότι όλες οι άλλες πεποιθήσεις  είναι λάθος και πρέπει να αγνοηθούν ή να καταπιεστούν.

Επομένως η ερώτηση  που αναδύεται μπροστά μας είναι  η εξής : Από πού προέρχεται  η αλήθεια;

Νομίζω ότι απάντηση είναι από τους ανθρώπους!  Από ανθρώπους σαν εσάς και μένα .Η  αλήθεια (τουλάχιστον αυτή που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις) δεν πέφτει από τον ουρανό. Μάλλον  κάποιος  πρέπει να την δημιουργήσει .

Ήδη  νομίζω ότι σας βλέπω να μορφάζετε… Δώστε μου ένα λεπτό….

 Αυτό  που εννοώ  είναι  ότι όλη η διαδικασία  εκλογίκευσης , ξεκινάει  από κανόνες  που εσείς ή κάποιος άλλος έχει θεσπίσει σε σχέση με κάποια εμπειρία.

Επομένως η ικανότητα εκλογίκευσης μάλλον  βασίζεται στην φαντασία.

Άρα ότι πιστεύουμε βασίζεται σε κατασκευασμένους κανόνες . Οι πεποιθήσεις μας για τον εαυτό μας , για τις σχέσεις μας, για τους άντρες και τις γυναίκες, τα παιδιά , σχετικά με όλα τα  άτομα που γνωρίζουμε , είναι απλά κανόνες .Και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι οι κανόνες αυτοί επηρεάζουν την σχέση μας με τους άλλους. Κι αν  την επηρεάζουν με καλό τρόπο , όλα οκ. Αν όχι , υπάρχουν πάλι καλά και κακά νέα . Τα καλά είναι  ότι οι κανόνες πάντα μπορούν να αλλάξουν .Τα κακά είναι ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να τους αλλάξουμε  αν δεν ξέρουμε ποιοι είναι .

Μια μέθοδος που  μπορεί να βοηθήσει στο να αντιληφτούμε  το είδος αυτών των κανόνων και κατά επέκταση  να τους αλλάξουμε  είναι η ακόλουθη :

Όπως πάντα βρίσκετε μια ήσυχη παραλία , και κάθεστε κοντά στην θάλασσα.

Φτιαχτέ αρχικά μια  μικρή λίστα  πεποιθήσεων που έχετε για τον εαυτό σας σε σχέση με άλλους ανθρώπους ή μια λίστα με πεποιθήσεις που θα θέλατε να έχετε. Η τεχνική που θα σας μεταφέρω θα βοηθήσει  να ανακαλύψετε  αν αυτό που νομίζετε ότι πιστεύετε  …..είναι αυτό που αλήθεια πιστεύετε .

Θα το καταλάβετε από τις αντιδράσεις σας στην τεχνική . Θα σας βοηθήσει ακόμα να ενισχύσετε  πιστεύω  που ήδη έχετε ή  να αντικαταστήσετε  παλαιά  με νέα.

Μπορείτε να επιλέξετε οτιδήποτε εσείς θέλετε ..πχ:

  • Αγαπώ τον εαυτό  μου…
  • Οι άνθρωποι με συμπαθούν…
  •  Είμαι γοητευτικός…
  • Είμαι ταπεινός… κτλ

Η τεχνική έχει ως εξής :

  1. Πάρτε δυο μικρά μπολ  μπροστά σας ,το ένα δίπλα από το άλλο
  2. Στο ένα από τα δυο βάλτε μέσα 25 -50 βότσαλα .
  3. Μετακινήστε ένα ένα βότσαλο από το ένα μπολ στο άλλο. Κάθε φορά που το μετακινείτε , δηλώστε μια από τις παραπάνω προτάσεις ή  κανόνες  της επιλογής σας. Χρησιμοποιήστε συνεχώς την ίδιο πρόταση καθ’ oλη  την διαδικασία.
  4. Συνεχίστε την διαδικασία , πηγαινοφέρνοντας τα βότσαλα , και δηλώνοντας την αλήθεια σας όση ώρα θέλετε.

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς την επίδραση της συγκεκριμένης άσκησης σε καθένα από εμάς .Αν η αλήθεια που δηλώνετε ανταποκρίνεται σε αυτό που το σώμα σας  και ο εσωτερικός σας πυρήνας θεωρεί σωστό μπορεί να μην νιώσετε τίποτα.(το οποίο μάλλον είναι καλό γιατί η αλήθεια που εκφράζεται θα είναι εναρμονισμένη με τον εσωτερικός σας κόσμο.) Αν η άποψη που δηλώνετε , εκφράζει μια ιδέα που σας αρέσει  και δεν κοντράρετε με αναμνήσεις σας , θα νιώσετε  ενθουσιασμό και  εγρήγορση.

Άλλα , αν από την άλλη η δήλωση σας  έρχεται σε αντίθεση με τα πραγματικά πιστεύω σας και τους κανόνες σας, ουσιαστικά δηλαδή με την εσωτερική σας αλήθεια, πιθανότατα θα νιώσετε δυσάρεστες  συναισθηματικές , σωματικές ή ακόμα και πνευματικές αντιδράσεις.  Ένα αίσθημα βάρους στο στήθος ή ακόμα και ένα αίσθημα δύσπνοιας ήταν αυτά που ένιωθα συνήθως εγώ όταν αυτό που πρόφερα ήταν αντίθετο με τις εσωτερικές μου επιταγές.

Αυτό  το   αποτέλεσμα δείχνει ότι  υπάρχουν  αντικρουόμενες πεποιθήσεις. Το μέσα μας , δεν συμφωνεί και δεν μπορεί να υποστηρίξει το έξω μας. Έτσι δημιουργούνται αίτιες για συγκρούσεις και αναστολές.

Μπορείτε να διαλέξετε είτε να σταματήστε και να  αδειάσετε τα μπολ ή να συνεχίσετε την διαδικασία προκειμένου να ανακαλύψετε πτυχές σας και να ενισχύσετε   πεποιθήσεις που σας βοηθούν να γίνεται καλύτεροι μέχρι ωσότου αυτές οι πεποιθήσεις  γίνουν κανόνες …

Και οι κανόνες αυτή θα είναι η αλήθεια σας. Που εσείς ανασύρατε. Και εσείς φροντίσατε να αναδειχτεί.    Κοντά στη θάλασσα , μπροστά από δυο μπολ .Με όπλα λίγα βότσαλα. Όντας ουσιαστικά ακίνητοι. Αλλά όχι αμάχητοι .

Δύσκολη μάχη αυτή… Να λέει η γλώσσα και η καρδία να κρίνει . Και να απορρίπτει και να δέχεται… θέλει κότσια…

Δοκιμάστε ….αν είστε ειλικρινείς  είμαι σίγουρος ότι θα σας αλλάξει προς το καλύτερο…. Στην χειρότερη , θα έχετε πάει μια ακόμα βόλτα στην θάλασσα….

¨Τhe moment you accept yourself , you become beautiful.” Osho

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *