Φύλαξε μια αγκαλιά για σένα!

Σας έχει τύχει να νιώθετε κάποια στιγμή ότι κάτι λείπει; Έχετε τελειώσει με όλες τις υποχρεώσεις αλλά πάλι κάτι διαμαρτύρεται και δεν μπορείτε να καταλάβετε τι σας φταίει; Τα έχετε κάνει όλα σωστά αλλά κάτι δεν πάει καλά …. Ψάχνετε ολόγυρα σας να βρείτε απάντηση αλλά μάταια…

Μήπως κοιτάμε σε λάθος κατεύθυνση; Μήπως κάτι έχουμε ξεχάσει κάτι πιο ουσιαστικό;

“Καθώς μεγαλώνετε, θα

ανακαλύψετε ότι έχετε δύο

χέρια, το ένα για να

βοηθήσετε τους άλλους και

το άλλο για να βοηθήσετε

τον εαυτό σας.” ~Maya

Angelou

nightcallers.gr

Βλέπεις, ένα ουσιαστικό κομμάτι στο να δίνεις είναι ότι νιώθεις καλά… μέχρι που έρχεται ο καιρός που δεν το νιώθεις πια. Τη στιγμή που φτάνεις σε ένα σημείο όπου το να προσφέρεις τελικά σε κάνει πιο λίγο, σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσεις να νοιάζεσαι και να φροντίζεις και τον εαυτό σου.

Όταν τον να βοηθάς τους ανθρώπους αρχίζει να γίνεται  πιο εξουθενωτικά παρά συναρπαστικό, το πρώτο σου ένστικτο είναι να δώσεις  περισσότερα επειδή πιστεύεις  ότι όσο περισσότερα δίνεις στους άλλους, τόσο περισσότερα θα δεχτείς  από αυτούς.

Αλλά αυτό δεν ισχύει.. Όσο περισσότερα θα δώσεις, τόσο λιγότερα  θα δεχτείς και αυτό θα σε ωθήσει  να χαρακτηρίσεις  τους περισσότερους φίλους σου ως κακούς φίλους επειδή δεν ανταποδίδουν όλα όσα τους δίνεις.

Παρόλη την απομόνωση και την αποστασιοποίηση που θα επιλέξεις, αργά ή γρήγορα θα ανακαλύψεις  ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στο ότι έδινες σε όλους εκτός από τον εαυτό σου. Είχες εγκαταλείψει τον εαυτό σου.

Πώς μπορώ να εγκαταλείψω τον εαυτό μου και να μην περιμένω από τους άλλους να με εγκαταλείψουν;

Είμαστε προγραμματισμένοι  να πιστεύουμε ότι η αξία μας  έγκειται στο να ευχαριστούμε τους άλλους. Και αυτό μας κάνει να  λέμε ναι σε όλους όσους χρειάζονταν τη βοήθειά μας. Το όχι  είναι εξαιρετικά δύσκολο. Έντονες ενοχές  μας κατακλύζουν  και μας είναι σχεδόν αδύνατο και ουσιαστικά ανυπόφορο ακόμα και να ψελλίσουμε στον καθρέφτη μας : “Δεν είσαι  η έσχατη λύση κανενός”.

Δεν είσαι η έσχατη λύση κανενός, όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα. Δεν είναι  αποκλειστικά και μόνο δική σας ευθύνη να διασφαλίσετε ότι θα λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται – είναι κυρίως  δική τους.

Το να πείτε  σε κάποιον όχι γιατί χρειάζεστε  χρόνο να επενδύσετε και  στις δικές σας  ανάγκες δεν σημαίνει ότι δεν θα λάβει από κάπου αλλού  βοήθεια και σίγουρα δεν σημαίνει οτι εσείς είστε υπεύθυνος για την κατάσταση που βρίσκεται.

Ξεκινήστε με μικρά πράγματα, όπως λέγοντας όχι σε ένα μικρό  θέλημα και με την πάροδο του χρόνου πείτε όχι σε μεγαλύτερα αιτήματα που θα είχαν σας είχαν αποστραγγίσει και θα είχαν επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας  υγεία.

Η αξία σας καθορίζεται από εσάς και  μόνο– από το πόση αγάπη και φροντίδα κατευθύνετε  προς τον εαυτό σας. Η προεγκατεστημένη ενοχή  θα σας επισκέπτεται ακόμα μερικές φορές, αλλά δεν θα είναι τόσο έντονη όσο ήταν παλιά. Θαρρώ καλύτερα να νιώθεις ένοχος που φροντίζεις τον εαυτό σου παρά να περιμένεις από τους άλλους να προβλέψουν τις ανάγκες σου και να σε φροντίσουν.

Αν δεν φροντίσεις τον εαυτό σου  τόσο ικανοποιώντας τις εσωτερικές σου αναζητήσεις όσο και τις «εξωτερικές» σου ανάγκες , κανείς δεν θα το κάνει.

Φυσικά και θα εξακολουθείτε να φροντίζετε τους αγαπημένους σας . Αλλά  θα το κάνετε από ένα μέρος ολότητας, γνωρίζοντας ότι θα είστε  μια χαρά είτε οι άλλοι επενδύουν σε σας είτε όχι. Δεν θα περιμένετε  πολλά από τους ανθρώπους, και δεν θα  απογοητευτείτε από την στάση τους επειδή έχετε μάθει να δίνετε προτεραιότητα στον εαυτό σας.

Ειλικρινά, νομίζω ότι οι άνθρωποι γύρω σας, θα σας απολαμβάνουν περισσότερο όταν θα έχετε οριοθετήσει σαφώς τα όρια σας.

Αυτή δεν είναι μια διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί σε μια μέρα. Θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή. Κομμάτι του να φροντίζω τον εαυτό μου , σημαίνει να είμαι καλός με τον εαυτό μου, είτε κάνω πρόοδο είτε όχι. Οπότε υπομονή και θέληση.

Μην ανέχεστε να μιλάτε άσχημα στον εαυτό σας. Όλα όσα δεν θα κάνατε  ή δεν θα λέγατε σε άλλο άτομο, μην τα κάνετε  ποτέ ή μην τα πείτε πότε στον εαυτό σας. Δεν υπάρχει κανένα όφελος και καμία δικαίωση στο να αυτοτιμωρήσε   για να ευχαριστήσεις τον κόσμο και δεν αποδίδεται κανένα μετάλλιο  στην αυτο-απαξίωση και το μίσος για τον εαυτό σου.

Δεν αποτελεί ένδειξη ταπεινοφροσύνης να γυρίζεις το μαχαίρι εναντίον σου επειδή δεν θέλεις να πληγώσεις το συναίσθημα κάποιου άλλου ή επειδή θέλεις  να είσαι αποδεκτός ή να σε αποκαλούν καλό ή ευγενικό άνθρωπο.

Τα συναισθήματα και οι ανάγκες μας έχουν σημασία όσο και οποιουδήποτε άλλου, αλλά μπορούμε να τα τιμήσουμε μόνο αν τα  αναγνωρίσουμε και τους δώσουμε προτεραιότητα.(Μariam)

Επιτρέψτε να  είστε υπερήφανοι  για  τον εαυτό  σας και όλη την πρόοδο που έχετε κάνει. Ειδικά την  πρόοδο που κανείς άλλος δεν μπορεί να δει.

«If you don’t love yourself, you’ll always be looking for someone else to fill the void inside you, but no one will ever be able to do it.» L.Deschene

Καληνύχτα!

nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *