Τύψεις;;; Εσύ;;;

Η λύπη, η θλίψη θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο διαδεδομένα αρνητικά συναισθήματα – και η συνεχής επαφή μου με τους ανθρώπους και την ζωή τους το θεμελιώνει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαχταρούν να γυρίσουν πίσω το χρόνο, εύχονται ορισμένες πτυχές της ζωής να είχαν πάει διαφορετικά — ή αναρωτιούνται “πως  θα μπορούσε να ήταν τα πράγματα αν είχαν κάνει άλλη επιλογή;”.

Άρχισα να αναρωτιέμαι για τα πράγματα για τα οποία μετανιώνουν περισσότερο οι άνθρωποι στη μέση ηλικία —αυτοί που υποτίθεται ότι έχουν ακόμα χρόνο να κάνουν κάτι δραστικό, για να αλλάξουν τα πράγματα.

Έψαξα αρκετά την βιβλιογραφία και διάφορες ψυχολογικές έρευνες, οι οποίες αφορούσαν κυρίως ανθρώπους ηλικίες  35 -60 χρονών….

Η ερώτηση είναι μια: Ποια είναι η μεγαλύτερη τύψη σας;

Περίμενα να βρω  τα συνηθισμένα: να μην περνάω αρκετό χρόνο με τους αγαπημένους μου, να ακολουθώ λάθος καριέρα, να μετανιώνω για την σχέση μου με τα  χρήματα (να τα ξοδεύω απερίσκεπτα ή να μην αποταμιεύω ), να μετανιώνω για τη χρήση του χρόνου, να έχω πληγώσει τους άλλους ή να συμπεριφέρομαι άσχημα.

Ανακάλυψα λίγο απ’ όλα. Αλλά περισσότερο εντύπωση μου έκανε  ότι σε ορισμένες περιπτώσεις  τα πράγματα για τα οποία έχουν μετανιώσει,  διαμορφώνουν  τη ζωή τους και πολλές φορές  φτάνουν  να τους κάνουν να πέφτουν σε κατάθλιψη —χαρίζοντας τους τεράστιες δόσεις αυτοκατηγορίας.

Οι κορυφαίες τύψεις της μέσης ηλικίας:

Δεν έκαναν  το “σωστό”  στον χρόνο του θανάτου κάποιου οικείου.

 Οι τύψεις που σχετίζονται με το θάνατο  φαίνεται ότι αφήνουν τις πιο  βαθιές  πληγές. Περιλάμβαναν το να μην είναι εκεί για κάποιον κοντινό τους την κρίσιμη ώρα, να μην μπόρεσαν  να αποτρέψουν την αυτοκαταστροφή ενός φίλου, να τσακώνονται  με τον πατέρα τους μέχρι πριν το τέλος. Αρκετοί άνθρωποι ευχήθηκαν να είχαν προσπαθήσει περισσότερο να βελτιώσουν ή να “διορθώσουν” μια σχέση ενώ είχαν ακόμα την ευκαιρία. Ή να  περνούσαν περισσότερο χρόνο με κάποιον που αγαπούσαν. Αυτές οι τύψεις παρέμειναν για περισσότερο  χρόνο  στην επιφάνεια, διατηρώντας και την μεγαλύτερη ένταση!

Ωστόσο η θετική πλευρά  είναι  ότι οι τύψεις αυτές  έγιναν η αφορμή να γίνουν τελικά  πιο συνειδητοποιημένοι στις παρούσες στενές τους σχέσεις και πιο ουσιαστικοί και ενεργοί στην καλλιέργεια εκείνων που έχουν  σημασία.

Ξόδεψαν πάρα πολύ χρόνο ανησυχώντας και ζώντας μέσα το φόβο.

Οι άνθρωποι μετάνιωσαν που κρύβονταν από τα συναισθήματά τους (ή τα έθαβαν), δεν μιλούσαν για τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες, προσπαθούσαν πολύ σκληρά να ευχαριστήσουν τους άλλους — ή υποχωρούσαν μπροστά τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να έχουν εκμεταλλευτεί. Ο φόβος, ή η “έλλειψη εμπιστοσύνης”, είχε οδηγήσει στη θλίψη γύρω από πράγματα που ΔΕΝ είχαν κάνει, όπως η ανάληψη κινδύνων, η δοκιμή διαφορετικών πραγμάτων, η γνωριμία περισσότερων ανθρώπων, η επιδίωξη λιγότερο δημοφιλών διαδρομών σταδιοδρομίας και τα ταξίδια.

– Δεν είχαν αρκετή  δόση περιπέτειας (διαμονή για μεγάλο χρόνο στη ζώνη άνεσης).

 Έμειναν κρυμμένοι μέσα στα οχυρά της ρουτίνας τους, παίζοντας το παιχνίδι της ζωής εκ του ασφαλούς . Παίρνοντας λίγα ρίσκα με τη ζωή τους και νιώθοντας τώρα το βάρος της ευθύνης — παιδιά, σύντροφοι, υποθήκες, ηλικιωμένοι γονείς, χρέος, εργασιακή πίεση —φαίνεται πια να είναι πολύ αργά.

Παραμονή πάρα πολύ καιρό σε μια κακή κατάσταση (εργασία / σχέσεις).

 Η υπερβολική παραμονή σε μια δουλειά που μισούσαν ή βαριόντουσαν, ή η προσκόλληση σε μια μη ικανοποιητική (ακόμη και τοξική) σχέση ήταν αρκετά ψηλά στην λίστα. Το ίδιο και το να επιμένουν  να αγαπούν το λάθος άτομο το όποιο στο τέλος κατέληξε να  ραγίσει  την καρδιά τους .

Δεν υπήρξαν πιο έξυπνοι με τα χρήματα.

 Αυτό ήταν σχεδόν κοινό σε  όλους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ακόμη και εκείνοι που φαινόταν να είναι τελικά πλούσιοι είχαν μετανιώσει για το πώς είχαν χρησιμοποιήσει ή επενδύσει  τα χρήματα τους. Απόδειξη  ότι, πέρα από την προσωπική θλίψη τα χρήματα, μας ανησυχούν περισσότερο.

Δεν σπούδασαν περισσότερο (ή  είχαν επιλέξει το λάθος μονοπάτι).

Εύχονται να είχαν την αποφασιστικότητα να μελετήσουν περισσότερο ή να είχαν το θάρρος να κάνουν αυτό που ήταν στην καρδιά τους. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι, παρόλο δεν τους άρεσε το μονοπάτι που βρίσκονταν τώρα, δεν ήξεραν πώς (ή αισθάνθηκαν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο) να το αλλάξουν.

Χαμένες ευκαιρίες.

 Αυτές οι τύψεις συχνά έχουν συνδεθεί  με πράγματα πέρα από τον έλεγχό τους. Δεν βρήκαν  έναν στοργικό σύντροφο ζωής. Τους απόρριψε το άτομο που αγαπούσαν. Ή χαράμισαν μια υπέροχη σχέση. Αρκετοί εξέφρασαν τη λύπη τους για το γάμο τους , για την δημιουργία οικογένειας  σε πολύ νέα ηλικία και για την μην εκπλήρωση  των φιλοδοξιών τους για εργασία ή σταδιοδρομία

Διέπραξαν ηλίθια ή κακά πράγματα.

Είχαν πληγώσει συστηματικά τους άλλους (εραστές, φίλους και γονείς), κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών, πάρα πολύ σεξ με τους λάθος ανθρώπους. Άλλοι αναφέρθηκαν στο ότι ήταν πολύ εγωκεντρικοί. Ή χαζοί. Ή αφελείς. Ή άπειροι. ’Η υπήρξαν βίαιοι. Ή ανίκανοι να απολογηθούν. Πράγματα που ακόμα και στην παρούσα φάση ζωής έχουν την δύναμη  να  τους κάνουν να συρρικνώνονται. Πράγματα στα οποία θα έπρεπε να είμαστε όλοι περισσότερο κατασταλαγμένοι στη μέση ηλικία. Αλλά δεν είμαστε πάντα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη  τύψη σου;

Το να μετανιώσεις με το μετανοήσεις είναι το ίδιο;

Το να κάνουμε κάποια στιγμή ένα διάλειμμα στην καθημερινότητα μας και να αναλογιστούμε τις πράξεις και τον τρόπο ζωής  μας, θεωρώ ότι μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο. Θα  μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη που έχουμε κάνει. Τους όχι και τόσο καλούς τρόπους με τους οποίους φερθήκαμε στους άλλους ή στους εαυτούς μας. Και, αν το επιτρέψουμε, μπορεί να βοηθήσει να σμιλεύσουμε και να καθοδηγήσουμε τις μελλοντικές μας επιλογές.

Από την άλλη, μπορεί να  μας κρατήσει αγκιστρωμένους σε πράγματα που έχουμε “αποτύχει” να κάνουμε, και θα μπορούσαμε ακόμα να διορθώσουμε.

Ενώ το παρελθόν σκιαγραφεί την ταυτότητα μας, δεν είναι δυνατόν  να ζούμε συνεχώς κοιτάζοντας πίσω μας , πάνω από τους ώμους μας.

Ποια είναι η μεγαλύτερη  τύψη σου;

Αν  είναι κάτι που έχεις την δύναμη να το  αλλάξεις, τι περιμένεις; Κάνε το!

Αν είναι κάτι που δεν γίνεται να αλλάξει, άστο…

Ήρθε η ώρα να δώσεις μια ευκαιρία στον καινούργιο σου εαυτό , σε μια βελτιωμένη και πιο σοφή εκδοχή σου!

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. Ο/Η Μ.Γ. λέει:

    ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ.ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΣΥΓΚΡΟΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ…..ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΑΚΙ ΜΑΛΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΓΓΕΛΑΚΙ…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *