Το πεπρωμένο μου ,οι πεποιθήσεις μου και εγώ…

Οι πεποιθήσεις σου σμιλεύουν  τις σκέψεις σου.

Οι σκέψεις σου  εκφράζονται  με τις λέξεις που χρησιμοποιείς.

Οι λέξεις σου τελικά διαμορφώνονται  σε πράξεις.

Οι πράξεις σου γίνονται οι συνήθειες σου.

Οι συνήθειες σου σμιλεύονται σε αξίες.

Οι αξίες σου  τελικά διαμορφώνουν το πεπρωμένο σου….

Ο ψυχολόγος Albert  Bandura έχει ορίσει την αυτό-αποτελεσματικότητα ως την πεποίθηση κάποιου στην ικανότητά του να επιτύχει σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή να φέρει εις πέρας ένα έργο.

 Η αίσθηση της αυτό-αποτελεσματικότητας,  η ποιότητα και το μέγεθος στην οποία μπορεί να την αναπτύξει κάποιος,  μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει κανείς στόχους, καθήκοντα και προκλήσεις. Στο αν  και  κατά πόσο θα πετύχεις στην ζωή σου.

Τα άτομα με υψηλή αυτό-αποτελεσματικότητα  τείνουν να εμπιστεύονται τις ικανότητές τους, ερχόμενα αντιμέτωπα με τις αντιξοότητες και αντί να βλέπουν τα προβλήματά τους ως απειλές, τα αντιμετωπίζουν ως προκλήσεις και ευκαιρίες για ανάπτυξη.

Επίσης, σκέφτονται  με πιο αυτό-ενισχυτικούς τρόπους και επιδεικνύουν επιμονή σε δύσκολα σενάρια.

Αντίθετα, τα άτομα με χαμηλή αυτό-αποτελεσματικότητα συχνά βιώνουν αμφιβολίες και άγχος κάθε φορά που έρχονται αντιμέτωπα με αντιξοότητες. Αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ως απειλές και επειδή αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για τις αποτυχίες τους σε σχέση με τις επιτυχίες τους, σκέφτονται με πιο υποτιμητικούς τρόπους, υποβιβάζοντας συνεχώς την θέση τους και τις πιθανότητες ανάκαμψης

Η αυτό-αποτελεσματικότητά σας λοιπόν θα καθορίσει όλα τα παρακάτω:
– Σε τι βαθμό έχετε το εσωτερικό κίνητρο που απαιτείται  ώστε να αναλάβετε ένα έργο ή μια πρόκληση.
– Το ποσό της προσπάθειας που είστε διατεθειμένοι να καταβάλλετε για την επίτευξη του στόχου σας.
– Για πόσο καιρό θα επιμείνετε μπροστά στις αντιξοότητες.
– Το αν τελικά θα φτάσετε στην επίτευξη του στόχου σας.

Η αυτό-αποτελεσματικότητα λοιπόν παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των πιθανοτήτων μας για επιτυχία- στην πραγματικότητα, ορισμένοι ψυχολόγοι κατατάσσουν την αυτό-αποτελεσματικότητα πάνω από το ταλέντο στη συνταγή της επιτυχίας


Σύμφωνα λοιπόν με τον  Bandura , το πόσο θα μπορέσετε να αναπτύξετε την αυτό- αποτελεσματικότητα σας  εξαρτάται από την ποικιλία των ερεθισμάτων που προσλαμβάνεται  από τέσσερις πηγές:


1. Επιτυχίες
2. Μοντέλα συμπεριφοράς
3. Κοινωνικός περίγυρος
4. Συναισθηματικοί παράγοντες


Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να αυξήσετε την αυτό-αποτελεσματικότητά σας σε οποιονδήποτε τομέα, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να συνδυάσετε στοιχεία  από αυτές τις τέσσερις πηγές.


Επιτυχίες
Η πρώτη πηγή αυτό-αποτελεσματικότητας είναι η κυριαρχία. Αν τα έχετε πάει καλά εκτελώντας ένα συγκεκριμένο είδος εργασίας στο παρελθό, είναι πιθανό να έχετε την ισχυρή πεποίθηση ότι μπορείτε να ολοκληρώσετε αυτό το είδος εργασίας ξανά στο μέλλον.
Τίποτα δεν είναι πιο ισχυρό για την αύξηση της αυτό-αποτελεσματικότητας από την άμεση εμπειρία της επιτυχίας .
Για να αυξήσετε αυτή την πηγή αυτό-αποτελεσματικότητας, κάντε τα εξής:.
-Θυμηθείτε τις επιτυχίες σας στο παρελθόν.
Ιδανικά, θα έχετε επιτυχίες στο παρελθόν με στόχους που είναι παρόμοιοι με τον στόχο πάνω στον οποίο εργάζεστε αυτή τη στιγμή.
Και μόνο το να θυμάστε πώς πετύχατε κάτι που στην αρχή θεωρούσατε δύσκολο μπορεί να σας βοηθήσει. Χρησιμοποιήστε το ως μια από τις επιτυχίες του παρελθόντος.
– Θέστε στόχους που έχουν ένα στοιχείο πρόκληση, αλλά που είναι
ρεαλιστικοί και εφικτοί.
– Αν έχετε αποτύχει σε ένα συγκεκριμένο είδος εργασίας στο παρελθόν, όταν έρθει η ώρα να εργαστείτε ξανά σε αυτό το είδος εργασίας, θέστε μικρότερους στόχους για τον εαυτό σας και ανεβείτε σιγά-σιγά, φροντίζοντας να αναγνωρίζετε ακόμα και τις μικρές επιτυχίες.
– Μάθετε να γιορτάζετε τις μικρές σας επιτυχίες, καθώς αυτές θα αποτελέσουν καύσιμο για να συνεχίσετε το ταξίδι σας και θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας.
– Καθώς εργάζεστε για την επίτευξη του στόχου σας, μην σταματάτε να υπενθυμίζετε  στον εαυτό σας ότι το να συμβούν κάποιες τρικλοποδιές και πισωγυρίσματα στην πορεία είναι φυσιολογικό! Γνωρίζοντας ότι αυτό είναι μέρος του ταξιδιού και της διαδικασίας θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια και να προχωρήσετε στην επίτευξη των στόχων σας.


Υιοθέτηση μοντέλων συμπεριφοράς
Η δεύτερη πηγή αυτό-αποτελεσματικότητας είναι η εμπειρία της παρατήρησης άλλων να εκτελούν το έργο στο οποίο θέλετε να επιτύχετε. Επηρεάζεστε  σε μεγάλο βαθμό από αυτό που παρατηρείτε τους άλλους να κάνουν.
Προκειμένου να πιστέψετε ότι “αν μπορούν να το κάνουν αυτοί, μπορώ να το κάνω κι εγώ”, πρέπει να αντιληφθείτε ότι οι άνθρωποι που βλέπετε να πετυχαίνουν την επίτευξη του στόχου είναι παρόμοιοι με εσάς.
Ιδανικά, θα θέλατε να βρείτε πρότυπα – ανθρώπους που έχουν πετύχει με το στόχο που επιδιώκετε αυτή τη στιγμή – μέσα στον κύκλο των φίλων , γνωστών σας .

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να γνωρίζετε κάποιον -ή ακόμη και να βρίσκεστε κοντά του- για να τον έχετε ως πρότυπο.
Μπορείτε να κάνετε πρότυπα ανθρώπους παρακολουθώντας τους στο YouTube  ή διαβάζοντας για τα επιτεύγματά τους στο διαδίκτυο. Η κεντρική  ιδέα είναι να βρείτε κάποιον που θα σας κάνει να σκεφτείτε τα εξής: “Αυτό το άτομο μου μοιάζει πολύ και μπόρεσε να το κάνει, στοιχηματίζω ότι μπορώ να το κάνω κι εγώ!”


Κοινωνικός περίγυρος

Η κοινωνική πειθώ είναι η τρίτη πηγή της αυτό-αποτελεσματικότητας. Αυτό που σας λένε οι άλλοι  σε σχέση με την ικανότητά σας να επιτύχετε ένα συγκεκριμένο έργο έχει σημασία. Αναζητήστε  λοιπόν ανθρώπους που θα σας ενθαρρύνουν να κυνηγήσετε τα όνειρά σας και που θα σας ενισχύουν  καθώς προσπαθείτε να επιτύχετε τους στόχους σας.
Είναι σημαντικό να περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που θα σας υποστηρίξουν και θα είναι  δίπλα σας κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού.
Ταυτόχρονα, μείνετε μακριά από εκείνους που προσπαθούν να σας φρενάρουν. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να σας πείσουν ότι δεν έχετε αυτό που χρειάζεται για να πετύχετε τους στόχους σας θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αυτό-αποτελεσματικότητά σας. Και όχι μόνο…

Κτίστε ένα δικό σας υποστηρικτικό δίκτυο και  χρησιμοποιήστε  το ανά πάσα στιγμή για να σας βοηθήσει να πετύχετε.


Συναισθηματικοί παράγοντες
Η συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεστε όταν έρθει η ώρα να δράσετε για τους στόχους σας θα επηρεάσει σε ουσιαστικό βαθμό  την αυτό-αποτελεσματικότητά σας. Αλλά αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι το τι εσείς καταθέτετε στην τράπεζα των συναισθημάτων σας. Τα λόγια  που λέτε στον εαυτό σας σχετικά με το πώς αισθάνεστε.


Ως παράδειγμα, όλοι αισθάνονται λίγο νευρικοί όταν πρόκειται να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο.

Μπορείτε να ερμηνεύσετε αυτή τη νευρικότητα με τους ακόλουθους δύο τρόπους:
– Μπορείτε να την ερμηνεύσετε ως ένδειξη ενθουσιασμού για την προοπτική που έχετε να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας. Αυτός ο ενθουσιασμός θα σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε να προχωράτε μπροστά.
– Ωστόσο, αν ερμηνεύσετε τη νευρικότητα αυτή  ως άγχος και φόβο, είναι πιθανό να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο να προστατευτείτε και τελικά να σταματήσετε.

Η  θετική  διάθεση αυξάνει  το αίσθημα της αυτό-αποτελεσματικότητας, ενώ η  αρνητική  διάθεση  το μειώνει.

Προσπαθήστε να βάζετε συνειδητά  τον εαυτό σας σε διάθεση  που θα ενισχύσει την αυτό-αποτελεσματικότητά σας, διαχειριζόμενοι το άγχος και συζητώντας με τον εαυτό σας για οποιαδήποτε δυσφορία μπορεί να νιώθετε καθώς προσπαθείτε να επιτύχετε τους στόχους σας.
Καταβάλλετε κάθε  συνειδητή προσπάθεια  ώστε να αντιλαμβάνεστε  αυτές τις στιγμές και να αναγνωρίζετε ότι το νέο σας εγχείρημα μπορεί να επιτευχθεί αξιοποιώντας τις δεξιότητες, τις οποίες ήδη διαθέτετε.

Μην σταματάτε να πιστεύετε ότι μπορείτε… Ότι κι αν συμβαίνει γύρω σας… Αυτή είναι και η μονή επιλογή που έχετε… Η πορεία μπροστά είναι μονόδρομος..

Ευγενική υπενθύμιση : Ένα πουλί που κάθεται σε ένα δέντρο δεν φοβάται ποτέ το σπάσιμο του κλαδιού, επειδή η εμπιστοσύνη του  δεν είναι στο κλαδί αλλά στα φτερά του. Πάντα να πιστεύεις στον εαυτό σου. Και να πράττεις αναλόγως. Αυτό που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους δεν είναι μόνο οι πεποιθήσεις μας… Αλλά κυρίως οι πράξεις  και η συμπεριφορά μας.

Καληνύχτα!

Nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *