Το πάθος μου, η δύναμη μου, ο κόσμος μου…

«Η δουλειά σου είναι να ανακαλύψεις τον κόσμο σου και μετά με όλη σου την καρδιά να παραδοθείς σε αυτό.»Buddha

Ποιος είναι όμως ο κόσμος μας; Ανακαλύπτεται; Εξερευνάται; Από εμάς ή από τους άλλους; Από πού ξεκινάει κανείς για να τον γνωρίσει;

Αυτή είναι η δική μου εμπειρία…

…Ανακάλυψα τις περισσότερες “δυνάμεις” μου όταν ήμουν παιδί. Ήμουν πάντα ένας περίεργος μικρός τύπος, δοκιμάζοντας διαφορετικά πράγματα, τις περισσότερες φορές κάνοντας τα χάλια, χωρίς ποτέ  να φοβάμαι  να μη δείξω ηλίθιος ή να κάνω λάθος. Για μένα, ήταν πάντα μέρος της διαδικασίας .

Νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο μέρος της ανακάλυψης αυτού που κάνεις καλύτερα: Να είσαι πρόθυμος να εκτεθείς. Αν δοκιμάσεις 100 διαφορετικά πράγματα, θα είσαι  χάλια σε 95 από αυτά, και θα πρέπει να είσαι πρόθυμος να ανεχτείς τις αποτυχίες μέχρι να βρεις τις περιοχές όπου είσαι πραγματικά προικισμένος. Όταν  βρεις πραγματικά αυτό που για το οποίο προορίζεσαι, σου είναι τόσο φυσικό όσο η αναπνοή. Νομίζω ότι για όλους μας υπάρχει κάτι τέτοιο. Απλά πρέπει να συνεχίσεις να δοκιμάζεις νέα πράγματα μέχρι να το βρεις.

..Μια παράπλευρη συνέπεια της ανακάλυψης των χαρακτηριστικών όπου υπερέχεις είναι να προκύψουν μερικές φορές ενοχλητικές ατυχίες, πράγματα στα οποία δεν είσαι ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Αν μπορείς και περάσεις τελικά μέσα και  από αυτά εμπόδια, τελικά θα απολαύσεις τις επιτυχίες.

…Ανακάλυψα όλες μου τις ικανότητες κάνοντας τον εαυτό μου να αισθάνεται άβολα.

Αυτό που εννοώ με αυτό είναι ότι  σε όλη μου τη ζωή — σε αρκετά τακτική βάση — έχω βάλει τον εαυτό μου σε αυτές τις καταστάσεις που με έκαναν να νιώθω βαθιά άβολα.

Κάθε φορά που κάνω κάτι που διευρύνει τα προσωπικά μου όρια άνεσης, ανακαλύπτω κάποια δύναμη που δεν ήξερα ότι είχα.

Αν δεν είχα κάνει ποτέ τον εαυτό μου να δοκιμάσει αυτά τα πράγματα, δεν θα είχα ανακαλύψει αυτές τις δυνατότητες.

 …Νομίζω ότι έχω χρησιμοποιήσει αυτή την αίσθηση του “απλά πήγαινε για αυτό!” για να κυνηγήσω τα πάθη μου. Η προσέγγιση “αν  δεν τολμήσεις, δεν θα κερδίσεις”  νομίζω ότι περιγράφει σε μεγάλο βαθμό την νοοτροπία που με οδήγησε.

Σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει άβολα. Αλλά, αν πιέζετε τον εαυτό σας να αισθάνεται άβολα από καιρό σε καιρό, θα διαπιστώσετε ότι είστε ικανοί για περισσότερα από ό, τι θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε.

…Είμαι σίγουρος ότι θα οδηγηθείτε πιο εύκολα στην ανακάλυψη των πραγματικών σου ικανοτήτων υπακούοντας σε μια φωνή «Αν θέλεις να είσαι… κάνε.”

..Δοκίμασε νέα πράγματα. Με αυτό τον τρόπο θα μάθεις σε τι είσαι καλός και σε τι όχι. Είναι σχεδόν σαν πειραματισμός.…

…Το να γνωρίζεις τις δυνάμεις σου είναι υπέροχο, αλλά το να ξέρεις τις αδυναμίες σου είναι εξίσου σημαντικό.

..Με δοκιμή και λάθος λοιπόν. Στην πορεία διαπιστώνεις ότι οι κλίσεις σου και το πάθος σου  είναι ένας συνδυασμός αυτού που  σου αρέσει να κάνεις, αλλά και του τι είσαι καλός και σε τι  είσαι χρήσιμος για τους ανθρώπους. Όταν σκέφτομαι ταλέντα και δυνάμεις, σκέφτομαι πράγματα που μου δίνουν ενέργεια. Έτσι, κοιτάζω συνεχώς  με το τι ασχολούμαι και ρωτάω, “Έχει πλάκα; Με ενεργοποιεί;” Αν όχι, πώς μπορώ να το μετατρέψω σε κάτι που είναι διασκεδαστικό και αναζωογονητικό ή να προχωρήσω σε κάτι άλλο. Έχουμε τόσες λίγες στιγμές να περάσουμε στη γη, οπότε καλύτερα να τις ξοδέψουμε κάνοντας πράγματα που αξίζουν τον χρόνο μας. Για μένα, το να κάνω αυτό που αγαπώ (ακόμα και τις μέρες που είναι δύσκολο) είναι κάτι για το οποίο πρέπει να βρω , να δημιουργήσω  οπωσδήποτε χώρο.

..Πολλές φορές, ο πιο γρήγορος τρόπος για να βρείτε τα ταλέντα σας και το πάθος σας είναι να αναρωτηθείτε απλά; “Τι απολαμβάνω;” …Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα έχετε ένα φυσικό ταλέντο που σχετίζεται με το πάθος σας. Έχω γνωρίσει πολλούς φανατικούς του μπασκετ που δεν μπορούσαν να  στοχεύσουν ούτε πισίνα με μπαλάκι του τένις.. Αλλά αν αγαπάς κάτι, αν σε ενεργοποιεί, τότε τις πιο πολλές φορές ,υπάρχει λόγος. Και, μερικές φορές, αυτός ο λόγος είναι ότι είστε καλοί σε αυτό – ακόμα και αν δεν γνωρίζετε συνειδητά ακόμα αυτό το γεγονός. Η τον τρόπο να το ανασύρετε στην επιφάνεια.

..Συχνά οι άνθρωποι επικεντρώνονται στην αδυναμία τους και περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους προσπαθώντας να γίνουν καλύτεροι. Στην περίπτωσή μου, δοκίμασα το αντίθετο και νομίζω ότι μου βγήκε. Σχεδόν αγνόησα τις αδυναμίες μου εφόσον πρώτα τις εντόπισα… Προσπαθώ να συγκεντρωθώ στα προτερήματα μου και να δω πώς μπορώ να βελτιωθώ ακόμα περισσότερο.

..Μερικές φορές ήταν απλά μια απαλή ώθηση από κάποιον άλλο που μου έλεγε ότι ήμουν καλός σε κάτι. Οσο κι αν δυσπιστείς, αν κάποιος σου κάνει κομπλιμέντο, μην υποθέτεις  ότι είναι πάντα κενή κολακεία. Μπορεί να βλέπει μια δύναμη μέσα σου που πρέπει να ανακαλύψεις και εσύ για τον εαυτό σου.

.. Σημαντικό ρόλο στην πορεία είναι επίσης να δοκιμάζω  νέα πράγματα, σκεπτόμενος τι είναι αυτό που με  παθιάζει, λαμβάνοντας υπόψη τι είναι αυτά που πραγματικά με κάνουν να αισθάνομαι ενεργητικός και προκαλώντας τον εαυτό μου να συνεχίσει να απομακρύνεται από τη ζώνη άνεσής μου.

..Ειλικρινά, οι κλίσεις και τα πάθη μου είναι ως επί τω πλείστων συνυφασμένα. Για παράδειγμα, μου αρέσει να γράφω. Δεν μπορώ να μην γράψω. Πάντα λέω ότι αν με άφηνες σε ένα έρημο νησί χωρίς τίποτα, θα έβρισκα ένα ραβδί και θα έγραφα τις σκέψεις μου στο χώμα. Απλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Μου αρέσει επίσης να ενθαρρύνω άλλους ανθρώπους. Έτσι, ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιώ το γράψιμό μου είναι να  σας προκαλώ να γίνεται  οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού σας που μπορείτε  να  γίνετε.

…Θεωρώ ότι στην όλη διαδικασία είναι ουσιώδη δύο βήματα: 1) Αναγνώριση του στόχου που θέλουμε  να πετύχουμε. 2) Στη συνέχεια, αποδοχή κάθε οδοφράγματος ως προσωπική πρόκληση & ευκαιρία για απόκτηση εμπειρίας. Καμία πραγματική ανάπτυξη δεν έρχεται χωρίς αντίσταση. Δυστυχώς, οι άνθρωποι προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν αυτό που είναι άβολο. Αυτό που οι άλλοι αποκαλούν «αποτυχία», νομίζω ότι είναι πιο χρήσιμο να το αποκαλούμε «επιτυχία σε εξέλιξη».

Προσωπικά  το βρίσκω λίγο ειρωνικό αλλά και χιουμοριστικό ότι κάθε ικανότητα που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των δυσκολότερων προκλήσεων στη ζωή μου έγινε θεμέλιος λίθος για την επίτευξη των επιτυχιών του σήμερα. Δεν πρέπει να αποφεύγονται όλα τα οδοφράγματα. Μερικά προσφέρουν πολύτιμες εμπειρίες ζωής που θα μας βοηθήσουν να αναπτυχτούμε, να καταλάβουμε τα πράγματα και, ναι, να ανακαλύψουμε τις δυνάμεις σας. Επίσης να ξέρετε ότι όταν κάνετε ντόρο, όταν εργάζεστε σκληρά, οι νέες ευκαιρίες  έχουν έναν περίεργο τρόπο να σας παρουσιάζονται.

….Η τύχη φυσικά παίζει  μεγάλο ρόλο στο να ανακαλύψουμε  τα ταλέντα μας.

Όπως ο καθένας, πραγματικά – έπεσα πάνω στα ταλέντα μου από ένα καθαρή εύνοια της τύχης. Νομίζω ότι η ανακάλυψη τους δεν είναι τόσο μια συγκεκριμένη αναζήτηση που αναλαμβάνουμε. Νομίζω ότι οι άνθρωποι βρίσκουν τη δύναμή τους περισσότερο αναλαμβάνοντας μια δραστηριότητα από διασκέδαση, ενδιαφέρον, περιέργεια, ανάγκη ή υποχρέωση, και στη συνέχεια συνειδητοποιούν μετά το γεγονός ότι, ναι, έχουν μια ικανότητα γι ‘αυτό. Για παράδειγμα, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το γράψιμο ήταν ένα από τα δυνατά μου σημεία μέχρι που είχα γράψει πολλά κομμάτια. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι η αποφασιστικότητα ήταν ένα από τα δυνατά μου σημεία μέχρι που χρόνια επιμονής το απέδειξαν. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το αιχμηρή και γρήγορη σκεψη ήταν δύναμη μέχρι…και πάει λέγοντας !

Οι άνθρωποι σπάνια βρίσκουν τις δυνάμεις τους επίτηδες. Συνήθως, είναι ένα ευτυχές ατύχημα. Ζήστε λοιπόν τη ζωή σας με ελεύθερες επιλογές, επιλέξτε μια σταδιοδρομία και σκεφτείτε το ταξίδι σας από καιρό σε καιρό. Αναπόφευκτα, θα ανακαλύψετε την αλήθεια σας στην πορεία.

Η πρόοδος και η εξέλιξη δεν είναι εύκολη υπόθεση και η προσωπική ανάπτυξη δεν συμβαίνει μαγικά. Η πίεση υφίσταται πραγματικά και υπάρχουν στιγμές που μοιάζουν   εφιαλτικές. Σίγουρα, θα υπάρξουν  στιγμές που θα θέλετε να πετάξετε την πετσέτα και να τα παρατήσετε. Αλλά τότε είναι η στιγμή που πρέπει να τα δώσετε όλα, να σπρώξετε με όλη τη δύναμη σας.

Εξάλλου, ποτέ  δεν ξέρουμε για τι είμαστε ικανοί να κάνουμε μέχρι πραγματικά  να μας προκαλέσουν…

Ελπίζω να βοηθήσω λίγο στην δική σας αναζήτηση του πάθους και των ταλέντων σας… Να θυμάστε:”My mission in life is not merely to survive, but to thrive; and to do so with some passion, some compassion, some humor, and some style“( Maya Angelou)

Καληνύχτα!

Nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *