Το έχουμε; Περί ομορφιάς Part II

Ομορφιά…..

Μερικές φορές παίρνεις αυτό που θέλεις. Άλλες φορές, παίρνεις ένα μάθημα υπομονής, χρονισμού, ευθυγράμμισης, ενσυναίσθησης, συμπόνιας, πίστης, επιμονής, ανθεκτικότητας, ταπεινότητας, εμπιστοσύνης, έννοιας, επίγνωσης, αντίστασης, σκοπού, σαφήνειας, θλίψης, ομορφιάς και ζωής. Όπως και να ‘χει, κερδίζεις. B.Wiest

Tα παραπάνω περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο όλα εκείνα που μου χάρισε αυτό το πείραμα επικοινωνίας μαζί σας. Ο πολύτιμος χρόνος που αφιερώσατε, οι αλήθειες που καταθέσατε και η προθυμία  με την οποία ανταποκριθήκατε με έκανε ασύγκριτα πλουσιότερο σαν άνθρωπο και έβαλε τα θεμέλια για μελλοντικές δράσεις.

Δεν θα ήθελα να παρουσιάσω τις απαντήσεις-τοποθετήσεις σας σαν στατιστικά ποσοστά γιατί και το πλήθος ήταν τέτοιο που δεν μου επιτρέπει να κάνω τέτοιο είδους ανάλυση και  ο σκοπός αυτής της διαδικασίας δεν ήταν δημοσκοπικός… Αλήθειες ψάχνουμε να βρούμε. Όχι νούμερα και ποσοστά.

Μια πρώτη παρατήρηση είναι η διαφορά στον τρόπο τοποθέτησης ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες. Νομίζω ότι μερικές φορές είναι τόσο φανερό ότι είμαστε το φύλο με την μικρότερη συναισθηματική ευφυΐα. Και αυτό επηρεάζει και περιορίζει σαφώς τον τρόπο που περιγράφουμε και τον τρόπο που εκφραζόμαστε…

Υπάρχει μια βασική συμφωνία ως προς βασικούς ορισμούς και αποδοχές…

«. Όμορφα είναι τα πρόσωπα των παιδιών μου όταν γελάνε. Όμορφα είναι τα πρόσωπα των ανθρώπων όταν σου μιλάνε και γελάνε τα μάτια τους. Έχω όμορφες εικόνες από το μπαλκόνι του σπιτιού μου βλέποντας την θάλασσα ,την ανατολή και την δύση.»

«Όμορφα είναι τα λουλούδια από τους κήπους και τα χωράφια που μου φέρνει ο άντρας μου σε άσχετες στιγμές.»

«Υπάρχει η ομορφιά της ύλης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συμμετρία των σχημάτων»

«-Είναι ευλογία να έχεις όλες τις αισθήσεις σου και να απολαμβάνεις την ομορφιά γύρω σου, για κάποιους αυτό δεν υφίσταται!!»

«Όταν μπορείς να αγαπήσεις την “δική σου” ιδιαίτερη ομορφιά και την φροντίζεις, είναι η απαρχή για καλύτερες σχέσεις με τους συνανθρώπους μας!…ουδείς τέλειος!…το χρώμα στο πρίσμα αλλάζει για να βλέπουμε την ομορφιά ή την ασχήμια»

«Όταν είστε ερωτευμένοι όλα γύρω σας είναι τόσο όμορφα ,το αντικείμενο του πόθου σας είναι ‘ότι πιο όμορφο υπάρχει στον πλανήτη!!!!»

Δεν με αιφνιδιάσατε ιδιαίτερα… Οι πιο πολλοί έχουν ξεχωρίσει  δικούς τους ανθρώπους, σαν τις πιο όμορφες φυσιογνωμίες που έχουν συναντήσει… Τα παιδία και οι σύντροφοι  κυρίως. Η θάλασσα και τα φυσικά  τοπία  είναι πιο ψηλά στις επιλογές σας  σε ότι αφορά τις εικόνες… Σχεδόν όλες οι επιλογές επενδύονται και από ένα θετικό συναίσθημα , που παίζει τον ρόλο του στο πόσο έντονα αποτυπώνεται τελικά το ερέθισμα και το όμορφο…

Για να κάνω και λίγο τον δικηγόρο του διαβόλου , η πλειοψηφία ωστόσο  ντύνει τις απαντήσεις της με ένα πέπλο ηθικής και κοινωνικής αποδοχής.  Κανείς δεν δέχτηκε πχ ότι το πιο όμορφο πλάσμα που έχει δει είναι η γυναίκα του γείτονα ή ο μπάρμαν στο γειτονικό beach bar. Σχεδόν όλες οι απαντήσεις ήταν από αυτές που δεν επισύρουν  ποινές…. Επομένως ή είμαστε όλοι τόσο πολιτικά ορθοί ή δεν τολμάμε να αποδεχτούμε την αλήθεια μας  ούτε γραμμένη σε ένα χαρτί  που μπορείς να υπογράψεις με ψευδώνυμο…

« Άρα η ομορφιά είναι συναίσθημα, κ είναι καλοσύνη κ ευγένεια.
Όχι, δεν γεννιέσαι όμορφος. Μπορεί να γεννηθείς με όμορφα χαρακτηριστικά, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι όμορφος γίνεσαι μέρα με τη μέρα. Όμορφος γίνεσαι με το χαμόγελό σου, την καλοσύνη στα μάτια σου, την ευγένειά σου κ τις πράξεις σου… Κ αυτή η ομορφιά αφήνει ανεξίτηλα σημάδια σε όποιον την συναντήσει κ την γνωρίσει.»

«μπορείς όμως να γίνεις όμορφος άνθρωπος. Η ομορφιά δεν έχει ηλικία.. Για να είναι κάποιος ποθητός δεν είναι απαραίτητο να είναι όμορφος. Είναι υποκειμενική η ομορφιά. Μπορεί κάτι άσχημο να είναι γοητευτικό ,το αν είναι επικίνδυνο εξαρτάται νομίζω από πολλούς παράγοντες. Και κάτι όμορφο μπορεί να είναι επικίνδυνο επίσης»

«Η ομορφιά για μένα δεν έχει ηλικία. Όταν είμαστε μικροί, ίσως νομίζουμε ότι έχει. Μεγαλώνοντας συνειδητοποιούμε την πραγματική φύση της, κ έτσι ξέρουμε πια ότι δεν μειώνεται με την ηλικία. Ίσως μάλιστα αντίθετα να αυξάνεται, ή έστω να αλλάζει κριτήρια…»

«Αυτό που θέλω να πω είναι πως η αντικειμενική ομορφιά έχει μία αξία περιορισμένη..η εποχή που ζούμε αποθεώνει την ομορφιά αλλά συγχρόνως την απαξιώνει..όταν με ένα μόλις scroll στο κινητό σου έχεις βομβαρδιστεί από δεκάδες τέλεια πρόσωπα και κορμιά , από αυτοκίνητα εντυπωσιακά και μέρη εξωτικά..τι διαφορά σου κάνει ένα ακόμη???Πώς θα ξεχωρίσεις το ένα και μοναδικό??»

«Εννοείται οτι το μέσα μας (αν είναι όμορφο) ομορφαίνει και το έξω μας. Όταν αγαπώ κάποιον μου είναι αδύνατο να τον δω άσχημο»

«Αυτό το ένα και μοναδικό είναι αυτό που θα σε κερδίσει όχι με την ομορφιά του αλλά γιατί θα σημάνει για εσένα κάτι ξεχωριστό..θα είναι ο άνθρωπος που σε έκανε να νιώσεις όμορφα και πέρασες μαζί του ξεχωριστές στιγμές..το μέρος που μοιράστηκες με τους αγαπημένους σου και έχτισες όμορφες αναμνήσεις ή το αντικείμενο που σου φέρνει ιδιαίτερες μνήμες ή έχεις κοπιάσει για να το αποκτήσεις…

Και αν επικεντρωθούμε στην ανθρώπινη ομορφιά ένα ζεστό χαμόγελο που βγάζει καλοσύνη, δύο έξυπνα μάτια που μαρτυρούν ένα σκεπτόμενο μυαλό , μία ζεστή αγκαλιά μπορούν να κερδίσουν περισσότερα από ένα αψεγάδιαστο πρόσωπο ή σώμα..»

«εννοείται ότι χρειαζόμαστε την ομορφιά στη ζωή μας»

Σχεδόν όλοι αναγνωρίζουμε την αντικειμενικότητα της ομορφιάς , ωστόσο είναι φανερό πως σε όλους μας αυτό που αφήνει έντονο αποτύπωμα μέσα μας είναι η υποκειμενικότητα με την οποία επενδύουμε το όμορφο μπροστά μας…

Μοιράζονται οι απόψεις για το αν γεννιέσαι ή τελικά γίνεσαι όμορφος, ενώ όλοι αναγνωρίζουμε πως η κοινωνίας μας είναι κοινωνία εικόνας και η ομορφιά οδηγεί σε διακρίσεις, κάνοντας μερικές φορές πιο εύκολα τα πράγματα.

Προφανώς όλες μας οι αισθήσεις δίνουν το περίγραμμα του όμορφου σκηνικού και  στον καθένα φαίνεται να παίζει περισσότερο ρόλο η αίσθηση που είναι κυρίαρχη.

‘Όλοι θα θέλαμε η ομορφιά να διατηρείτε στον χρόνο παρά όμως τους πόθους μας , αναγνωρίζουμε ότι χρονικά φθίνει ή στην καλύτερη των περιπτώσεων αλλάζουν τα κριτήρια που την ορίζουν.

Το μέσα μας ομορφαίνει το έξω  μας, ενώ το αντίθετο όχι, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι, ενώ το σύνολο δέχεται ότι η παρουσία της ομορφιάς στην ζωή μας είναι απαραίτητη.

Η απουσία της σε αρκετούς από εμάς δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας και το άσχημο ταυτίζεται στο υποσυνείδητο μας με το κακό…

Παρόλα αυτά αρκετοί δέχονται ότι το επικίνδυνο και το κακό πολλές φορές φορά την μάσκα του όμορφου για να πετύχει τον σκοπό του ή να αποδημήσει την ορθή κοινωνικά τάξη…

Και σε ότι αφορά το Θείο….

«Θρησκείες.. ανθρώπινα δημιουργήματα που στόχο έχουν να προσελκύσουν πιστούς …είναι λογικά επομένως να χρησιμοποιούν κάθε είδους μέσο..οι άγγελοι να είναι όμορφοι ..ο παράδεισος ειδυλλιακός..ο Ιησούς ελκυστικός…ποιος πιστός θα έκανε υπομονή και θα υπάκουε στις διδαχές για την μεταθανάτια ζωή αν τον περίμενε μία έρημος? Ποιος θα φιλούσε τις εικόνες εάν απεικονίζονταν άσχημες μορφές???Και έτσι τα πραγματικά νοήματα και αξίες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα..»

« Δεν πιστεύω ότι απεικονίζονται όμορφοι, αλλά ότι απεικονίζεται αυτό που οι περισσότεροι αποζητούμε στο Θεό και στους αγγέλους μας, δηλαδή η  γαλήνη, η αγάπη, η ηρεμία και η καλοσύνη της ψυχής . Είναι με φωτοστέφανο και το σταυρό στο χέρι, σε αντίθεση με το σατανά που λόγω της άσχημης ψυχής έχει την ανάλογη εικόνα , έτσι για να μην μπερδευόμαστε…»

«. Υποθέτω  επειδή η ζωή μετά το θάνατο πρέπει να είναι ωραιότερη και καλύτερη από την επίγεια ζωή ( μας” προετοιμάζουν”  προφανώς).»

« Όσον αφορά τον Ιησού πιστεύω ότι θα προσκυνούσαμε και θα φιλούσαμε τις εικόνες ακόμα κι αν ήταν άσχημος αλλά σίγουρα επηρεαζόμαστε από το ότι απεικονίζεται όμορφος.»

Αυτές σε όσο πιο συνοπτική παρουσίαση για να μην σας κουράζω είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές τοποθετήσεις σας…

Αύριο θα ανεβάσω τις δικές μου  απόψεις και  σε ένα επόμενο post….

Ευχαριστώ και πάλι για την επικοινωνία σας.

Καληνύχτα!!!

Nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *