Περί πάθους (οι απόψεις σας)

Περί πάθους  δειγματοληπτικά οι απόψεις σας:

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Το πάθος είναι η ανίκητη έλξη για κάτι που σε λογικά πλαίσια δεν μπορείς να το έχεις. Σου δίνει δύναμη και ενέργεια, κοιμάσαι και ξυπνάς με αυτή την επιθυμία. Αν είσαι τυχερός και το πάθος σου αφορά κάποιο αντικείμενο ή στόχο, η κατάκτησή του σε κάνει ευτυχισμένο. Αν πρόκειται για κάποιο πρόσωπο , το πιθανότερο είναι να υποφέρεις μιας και το πάθος είναι συνυφασμένο με τον πόνο. 

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Πάθος είναι η έντονη συναισθηματική επιθυμία που έχουμε , η οποία λόγο της αυξημένης έντασης που την διακρίνει, δεν ελέγχεται από την κρίση μας, ακόμα και αν αντιτίθεται στην λογική τα πιστεύω και τις αρχές μας.

Τα πάθη μας είναι αυτά που μαζί με την λογική μας, μοιράζονται , και εκφράζουν τον χαρακτήρα και την γενικότερη συμπεριφορά μας. Μας κάνουν περισσότερο ανθρώπινους.

Το πάθος δεν πολλαπλασιάζεται, ούτε και διαιρείται, φέρνει όμως πολλές φορές εκρήξεις αδρεναλίνης (της μόνης ηλεκτροφόρου ορμόνης του σώματος) και ενδορφινών (που η σύσταση τους μοιάζει με αυτή των οποιοειδών ναρκωτικών) που στο τέλος εθίζει. Σκέψου τους ανθρώπους που χάνουν περιουσίες στον ιππόδρομο , ή τα extreme sports που διακινδυνεύει την ζωή του κάποιος για να γευτεί την ένταση της στιγμής. Σκέψου παράλληλα όμως και τον πιλότο ενός μαχητικού αεροσκάφους που το πάθος του για τα αεροσκάφη, συνεπικουρουμένου της αγάπης του για την πατρίδα του , ξεπερνά τις ανθρώπινες αντοχές προσπαθώντας να υπερασπιστεί αυτά που αγαπά και πιστεύει.

Το πάθος έχει δύναμη; Δημιουργεί ή καταστρέφει; Σε απογειώνει ή σε καθηλώνει;

Σαφώς και έχει μεγάλη δύναμη, η οποία ανάλογα του είδους του πάθους μπορεί να δημιουργεί όπως ο Πικάσο με την ζωγραφική ή να καταστρέφει όπως ο Νέρωνας με την φωτιά της Ρώμης.

-Μπορεί το πάθος και η λογική να συνυπάρχουν;

Όχι, είναι αντίθετες εννοείς.

Είναι προϋπόθεση και δημιουργικότητας και καταστροφής. Δεν χαρακτηρίζεται καλό ή κακό, είναι σαν τον ηλεκτρισμό ο οποίος μπορεί να φωτίσει μια πόλη και να κάνει την ζωή ποιο εύκολη και όμορφη ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όπως αυτή της ηλεκτρικής καρέκλας, να σκορπά καταστροφή μέσα από εναν μακάβριο θάνατο.

Το πάθος δεν ελέγχεται γιατί όπως είπα νωρίτερα είναι συναίσθημα και  υπερνικά την κρίση μας. Αν καταφέρεις και το ελέγξεις τότε απλά ή δεν το έχεις ή σταμάτησε να είναι ένα πάθος σου. Ο δρόμος προς την Θέωση περνά από την χαλιναγώγηση των παθών, που τελικά μας χαρίζουν την ανθρώπινη υπόσταση.

Χρειαζόμαστε το πάθος στην ζωή μας; Ναι κατά το ήμισυ, δηλαδή το δημιουργικό και όχι το καταστροφικό βάση συνεπειών.

– Το πάθος καταργεί την αυτονομία σου;

Σε καμία περίπτωση, διότι εσύ ο ίδιος είσαι αυτός που το καλλιέργησε μέσω των ενεργειών και των βιωμάτων σου.

-Το ερωτικό πάθος διαφοροποιείται  από τις υπόλοιπες κατηγορίες;

Όχι

Αγιοποιείται;

Όσο αγιοποιείται και η πείνα.

-Το πάθος και η οδύνη πορεύονται χέρι χέρι;

Όταν εξαιτίας του πάθους σου έχεις υψηλές προσδοκίες και ”πετάς ψηλά” τότε το επακόλουθο της πτώσης είναι ολέθριο, παρόλα αυτά θα έχεις απολαύσει τέλεια θέα…

-Μοιάζει το πάθος με το λάθος;

Κάποιες φορές ναι

-Τελικά το πάθος είναι αρρώστια ή ευλογία; Είναι, Ασπρο και μαύρο, είναι αρρώστια που σου επιφέρει προβλήματα και είναι και δημιουργικότητα που σε εξυψώνει ψυχικά και σωματικά.

-Έχετε μετανιώσει όταν παραδοθήκατε στο πάθος ή νιώθετε τυχεροί που ζήσατε μια τέτοια εμπειρία;

Αν ξαναζούσα τη ζωή μου θα έκανα τα ίδια λάθη, αλλά πιο νωρίς. Ειχε πει η Tallulah Bankhead

-Πόθος; Πάθος; Υπάρχει διαφορά; Η διαφορά (πέρα του αναγραμματισμού) είναι ότι ο Πόθος εκφράζει τις επιθυμίες οι οποίες ελέγχονται από την κρίση σου ενώ το πάθος  μοιάζει περισσότερο με μανία.

-Το πάθος καταβροχθίζει την ζωή; Καίει τον χρόνο;

Σε πολλές περιπτώσεις ναι

-Ντύνει το πάθος την ψυχή μας με σάρκινα μέλη και την κάνει πιο φανερή; Την τρέφει;

Την χρωματίζει, και την σκληραγωγεί ώστε να κάνει την υπέρβαση.

-Κόλαση ή Παράδεισος τελικά  ο προορισμός του πάθους;

Πουθενά , δεν έχει προορισμό, συμμετέχει μόνο στο ταξίδι.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Παθός… πάθη της ζωη ςμας……

Μεγαλο κεφαλαιο……

Πολλων ειδων τα παθη που ο καθενας μας βιωνει με διαφορετικο τροπο. Καποια απο αυτα δημιουργικα και καποια αλλα καταστροφικα με αρνητικες συνεπειες…

Προσωπικα θα σταθω στα  δημιουργικα, αυτα που δινουν νοημα στη ζωη μας….

Παθος σημαινει να εισαι ανοιχτος σε νεες ιδεες ,νεες εμπειριες….

Παθος σημαινει να αφιερωνεις χρονο σ’συτο που αγαπας,αυτο που σε γεμιζει και σου δινει μεγαλυτερη ευτυχια και ικανοποιηση. Ειναι η δικη σου στιγμη, αποκλειστικα για τον εαυτο σου…

Το να ζεις με παθος ειναι σταση ζωης, ειναι ενα ταλεντο που χρειαζεται εξασκηση και δραση….

Νομιζω οταν στη ζωη , προσωπικη και επαγγελματικη, μπορεις να εξισορροπησεις τα παθη σου…χωρις να σε εξουσιαζουν αυτα….ειναι το κλειδι για μια πιο ευτυχισμενη ζωη….

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Σήμερα το πρωί, όταν άνοιξα το email μου, είδα την αγαπημένη μου ειδοποίηση  “nightcallers.gr” και ευθύς αμέσως μπήκα στο site. Πάντοτε οι αναρτήσεις σου με βάζουν σε σκέψεις και μου γεννούν συναισθήματα. Με ωθούν να θέλω να απαντήσω σε κάθε σου ερώτημα… Άλλοτε κουνάω σιωπηλά το κεφάλι μου πάνω-κάτω συμφωνώντας μαζί σου, και άλλοτε δεξιά και αριστερά, θέλοντας να δείξω τις αντιρρήσεις μου… Τις πιο σπάνιες φορές δε, μονολογώ κοιτώντας την οθόνη του tablet μου, μη μπορώντας να συγκρατήσω την ανάγκη μου, να μπω μέσα σε αυτήν, και να ξεκινήσω τον διάλογο με τις αράδες σου.

Μια τέτοια μέρα ήταν και η σημερινή…

«Περί πάθους» διαβάζω και το στομάχι μου σφίγγεται…

Η λέξη “πάθος” προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη “πάσχω” αλλά και από την Λατινική “pati”, που και τα δύο σημαίνουν «Υποφέρω – Υπομένω», και κάπως έτσι είναι συνυφασμένη και στην δική μου ψυχή…

Το «πάθος» δηλώνει «παθογένεια» και έχοyν πάθη, είναι τόσο κυριευμένοι από αυτά, που είναι διατεθειμένοι να υποφέρουν τα πάντα, προκειμένου να έρθουν σε επαφή μαζί τους… Να ζήσουν μέσα σε αυτά! Τα θεωρούν κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο τους τον εαυτό, τους οικείους και αγαπημένους τους, από την δουλειά ή την οικογένειά τους! Τους προσφέρει τόση απόλαυση, ώστε είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν τα πάντα μπροστά σε αυτό! Τα πάθη όμως, μας προσφέρουν αυτό που λέμε “hardfun”… Σκληρή απόλαυση! Μας κυριεύουν και στιγμιαία μας κάνουν να νιώθουμε άτρωτοι. Νομίζουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα, να γυρίσουμε τον κόσμο τούμπα, να πολεμήσουμε δίχως κούραση, ώστε να υλοποιήσουμε τον παθιασμένο αυτοσκοπό μας… Πόσο λάθος κάνουμε!!!

Το πάθος επιφανειακά μοιάζει με το έρωτα. Μας γεννά παρόμοια συναισθήματα, με ειδοποιό διαφορά ότι ο έρωτας μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Βγάζει στην επιφάνεια την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας, ενώ το πάθος μας κατατρώει…

Το να έχουμε βρει τον άνθρωπο που ποθούμε, που αγαπάμε, δεν έχει καμμιά σχέση με το να έχουμε πάθος μαζί του! Όταν το αντικείμενο του πόθου μας, γίνεται πάθος μας, αυτομάτως μετατρέπεται σε εμμονή, και κάτι τέτοιο μόνο καταστρεπτικό μπορεί να είναι, και για εμάς, αλλά και για τον άλλο.

Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι το πάθος με κάτι, έχει σχέση με το ταλέντο ή την κλίση κάποιου… Κάποιος για παράδειγμα μπορεί να έχει ταλέντο με την κιθάρα, ή με την ζωγραφική, και η ενασχόληση μαζί τους, εκτός από ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα, μπορεί να του προκαλεί και ψυχική ανάταση. Ποτέ κανείς όμως δεν χρειάστηκε να ζητήσει βοήθεια ή να νοσηλευτεί, προκειμένου να κόψει το πάθος αυτό! Σε αντίθεση με όσους είχαν πάθος με διάφορες ουσίες, με τον τζόγο, με το αλκοόλ, και άλλα τέτοια… Κανείς από τους πρώτους δεν πέθανε, δεν έχασε την περιουσία του, δεν άφησε τους γονείς του χωρίς παιδί, ή τα παιδιά του χωρίς σπίτι, επειδή είχε βρει απλά την κλίση του – σε αντίθεση με τους δεύτερους!

Τα πάθη πηγάζουν από το μυαλό μας, και η πειθαρχεία του νου είναι αρετή !!!

Στο δικό μου μυαλό λοιπόν, άλλο ο πόθος, άλλο η αγάπη, άλλο η κλίση και το ταλέντο, και κάτι άλλο, εντελώς διαφορετικό τοΠάθος !

Όλο μου το είναι αντιδρά, και θέλω να τρέξω μακριά από ανθρώπους με πάθη. Χωρίς αυτό να με κάνει αποστειρωμένη ή ξενέρωτη, και το μόνο πάθος που αναγνωρίζω, είναι το πάθος για ζωή !!! και πάθος για ζωή και καθαρές μεστές ανάσες, δεν ταιριάζει σε ανθρώπους με άλλα πάθη! Αρνούμαι να δεχθώ ότι θα υπάρξω έρμαιο των παθών μου, γιατί αυτό είναι μια αρρώστια που συνειδητά μπορώ να αποφύγω!

Γιατί στο τέλος της ημέρας, όταν σκέφτομαι τι είμαι διατεθειμένη να αντέξω και να υπομείνω, τι είμαι διατεθειμένη να θυσιάσω, χαμογελάω και κλείνω τα μάτια μου, ήρεμη και περήφανη, που έχω επιβληθεί στον εαυτό μου. ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΘΗ, αλλά ανθρώπους  που αγαπώ γύρω μου, που πορεύομαι μαζί τους, και παρέα ανακαλύπτουμε τις κλίσεις και τα ταλέντα μας…

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Πάθος..

Μια λέξη ..πολλές σημασίες..όλες όμως έχουν ένα κοινό..την εννοια του ακραίου..ότι ξεφεύγουν από τον μέσο όρο..την κανονικότητα..

Ένας άνθρωπος μπορεί να είναι παθιασμένος με την δουλειά του..με ένα χόμπι..μία συνήθεια..όταν αυτό συμβάινει παύει η δραστηριότητα αυτή να είναι κάτι συνηθισμένο..γίνεται προτεραιότητα..η προσοχή του περιστρέφεται γυρω από εκείνη..δίνει νόημα στην ύπαρξη του και δεν μπορεί να διανοηθεί την ζωή του χωρίς αυτή..υπό αυτή την εννοια το παθος αποτελεί κινητήριο δύναμη δημιουργίας, προόδου και ευημερίας..ωστόσο ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει μία αρνητική χροιά..το πάθος μπορεί να βάλει σε δευτερη μοίρα άλλες συνθήκες..δεν νομίζω πως η οικογένεια ενός ανθρώπου που βρίσκει την πληρότητα του μέσα από την δουλειά του μπορεί να είναι ισορροπημένη…

Δεν χρειάζεται να αναφερθεί κανείς σε ολέθρια πάθη..ο τζόγος, ο αλκοολισμός, η κατάχρηση ουσιών, οι σεξουαλικές παρεκκλίσεις, η παιδοφιλία..εκεί ένας δρόμος υπάρχει..και είναι καταστροφικός..

Το ερωτικό πάθος είναι μία κατηγορία από μόνο του..

Μακάριοι οι άνθρωποι που δεν έζησαν ποτέ τους το ερωτικό πάθος..εκείνοι που βίωσαν μία ζωή ήρεμη, χωρίς εντάσεις, ευτυχισμένοι μέσα στην καθημερινότητά τους, την βιοπάλη, το μεγάλωμα των παιδιών τους , την οικογενειακή γαλήνη..πολλές φορές παρατηρώ ζευγάρια ακόμη και άγνωστα προς εμένα στον δρόμο και μου αρέσει να φαντάζομαι ιστορίες για το πώς αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν μαζί..και αναρωτιέμαι..άραγε αυτοί οι άνθρωποι συνάντησαν  ποτέ το πάθος στην ζωή τους..έχουν ζήσει ποτέ έναν παθιασμένο έρωτα..και πώς κατέληξε??

Το ερωτικό πάθος έχει αποτελέσει ανεκαθεν θέμα έμπνευσης μεγάλων δημιουργών..αριστουργηματικά μυθιστορήματα έχουν στηριχτεί σε αυτό..τραγούδια και μουσικές..πίνακες ζωγραφικής…θέατρο..κινηματογράφος…και αν κάποια στιγμή έχεις συναντήσει το ερωτικό πάθος όλα αυτά μιλούν στην ψυχή σου..και βλέπεις πως είναι ένα θέμα πανανθρώπινο και αιώνιο..ακόμη και αν την στιγμή που το ζεις νομίζεις πως είσαι ο μοναδικός άνθρωπος στην γη που το βιώνει…διαβάζοντας πχ ένα σχετικό βιβλίο ή ακούγοντας ένα τραγούδι με αυτό το θέμα συνειδητοποιείς πως είναι μία κατάσταση που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα…σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης..

Άγονη πλήξη μιας ζωής δίχως έρωτα…υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το ερωτικό πάθος..και δεν μιλώ για την ικανοποίηση των σεξουαλικών τους αναγκών..αλλά για εκείνη την κατάσταση όπου δύο άνθρωποι συναντιούνται και δημιουργούν έναν καινούργιο κόσμο..τον δικό τους κόσμο..όπου ο ένας εισβάλλει μέσα στον άλλον και του αλλάζει την ζωή…σαν να γίνεται μία χημική αντίδραση…μία έκρηξη..σε όλα τα επίπεδα..σωματικό, πνευματικό..

Δεν είναι εύκολο να βάλεις όρια σε μία τέτοια κατάσταση..και όταν μπουν όρια αυτά λειτουργούν πολλές φορές σαν τον αέρα στην φωτιά..δυσκολίες και εμπόδια περισσότερο φουντώνουν τα πάθη παρά τα κατευνάζουν..

Δεν είναι δύσκολο να χάσεις τον εαυτό σου τότε..το αντικείμενο του πόθου σου μπορεί να σε κυριέψει..να σε καταπιεί..πράγματα και καταστάσεις που σε ικανοποιούσαν πλέον μπορεί να μην σου δίνουν την χαρά που ένιωθες παλιότερα..όλα περνούν σε δευτερη μοιρα..και η σκέψη σου περιστρέφεται γύρω από την επόμενη συνάντηση ή επαφή..

Αυτοί που αρνούνται τα ερωτικά πάθη δεν είναι μόνο αυτοί που αδιαφορούν για αυτά..είναι και εκείνοι που κάποια στιγμή τα συνάντησαν στον δρόμο τους..και βίωσαν το τέλος τους..γιατί ένα ερωτικό πάθος όπως όλα τα πάθη είναι ακραίο..και εκεί που θα σε κάνει να νομίζεις πως είσαι στον παράδεισο μπορεί να σε στείλει στην κόλαση..και όχι μόνο γιατί κάποια στιγμή τελείωσε για έναν από τους ενδιαφερόμενους αλλά γιατί τα πάθη συνδέονται συχνά με καταστάσεις δύσκολες..,, οι απαγορευμένοι έρωτες ξυπνούν  συνήθως απαγορευμένα πάθη..και εκεί είναι σχεδόν σιγουρο πως ένας ή περισσότεροι θα πληγωθούν κάποια στιγμή..

Το αν θα διαλέξει καποιος να υποκυψει σε ένα ερωτικό πάθος είναι καθαρά προσωπική υπόθεση..κάποιος μπορεί να επιλέξει να το παραβλέψει..άλλωστε τα ερωτικά πάθη πάντοτε αντιμετωπίζονταν απο την κοινωνία με μία αρνητική χροιά..δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι που υποκύπτουν σε αυτά θεωρούνται αδύναμοι, ανηθικοι..χαρακτηρίζονται με τρόπο απαξιωτικό , υποτιμητικό και ειρωνικό ως έρμαια των σεξουαλικών τους ορμών..από συνανθρωπους τους που πολλές φορές ζουν ζωές υποκριτικές και ψευτικές..

Για εμένα το να πει κανείς όχι μπροστά σε ένα ερωτικό πάθος είναι σαν να λεει όχι στην ζωή,, άλλωστε δεν είναι πολλές οι φορές που μπορεί να το συναντήσουμε ..και όταν το αναγνωρίσουμε πρέπει απλά να ανεβούμε στο τρένο ..ακόμη και αν αργότερα πέσουμε άγαρμπα από αυτό..θα έχουμε ζήσει σίγουρα ένα αξέχαστο ταξίδι.,..και θα έχουμε ιστορίες να διηγουμαστε στα εγγόνια μας..αν βεβαια μας πιστευουν…

Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: 

μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγεις. 
Πόσοι δεν έφαγαν τα νιάτα τους – 
μοιραίες βουτιές, θανατερές καταδύσεις, 
γράμπες, πηγάδια, βράχια αθέατα, 
ρουφήχτρες, καρχαρίες, μέδουσες.

Αλίμονο αν κόψουμε τα μπάνια
Μόνο και μόνο γιατί πνίγηκαν πεντέξι. 
Αλίμονο αν προδώσουμε τη θάλασσα 
Γιατί έχει τρόπους να μας καταπίνει. 
Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα: 
χίλιοι τη χαίρονται – ένας την πληρώνει.

Ντίνος Χριστιανόπουλος-Μικρά ποιήματα

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Τι είναι πάθος; Μα ο πόθος, η έλξη, η αγωνιώδης λαχτάρα για κάτι, για κάποιον, για κάποια… Αυτή που δεν εξηγείται με τη λογική, δεν θεμελιώνεται με αποδείξεις και τεκμήρια…. Είναι από τα μεγαλύτερα αξιώματα της ζωής.

·         Φυσικά και το πάθος είναι προϋπόθεση δημιουργίας! Το πάθος είναι η αρχική κινητήρια δύναμη για να ασχοληθείς με κάτι. Χωρίς πάθος δεν ξεκινάς. Όταν γίνεσαι κάτι μεγάλο στο χώρο που δραστηριοποιείσαι, είναι εξαιτίας του πάθους για αυτό που κάνεις.

·          Πως ελευθερώνεσαι από ένα πάθος; Συνήθως δύσκολα, πιο συχνά υπακούοντας σε ένα άλλο πάθος, υψηλότερο.

·         Δεν υπάρχει μόνο δημιουργικό πάθος, αλλά και το πάθος για καταστροφή. Το ίδιο εύκολα ένα πάθος σε εξυψώνει, αλλά και σε ταπεινώνει..

·         Σύμφωνα με τον Μπαλζάκ, όλη η ανθρωπότητα είναι ένα πάθος. Χωρίς πάθος, η θρησκεία, η ιστορία, τα μυθιστορήματα, η τέχνη δεν θα υπήρχαν.

·         Κατά άλλους, το πάθος είναι μια υπερτροφία του αισθήματος ιδιοκτησίας….

·         Το πάθος είναι και αρρώστια, και ευλογία. Ανάλογα με το πώς θα το χρησιμοποιήσεις… Όπως και όλα στη ζωή άλλωστε.

·         Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πρέπει να αποδεχθείς τα πάθη σου… Αν είναι δημιουργικά και ρέουν από την αγάπη, είναι όμορφο να τα αποδεχθείς και να τα απολαύσεις όσο κρατάνε. Αν είναι καταστροφικά, πάλι πρέπει να τα αποδεχθείς, για να τα πολεμήσεις και να τα νικήσεις…

·         Το πάθος μπορεί να σε οδηγήσει στην παραφροσύνη, «Αγάπησα με πάθος κάθε τι που δεν ήταν γραφτό να γνωρίσω» αναφέρει ο Λειβαδίτης.

Που καταλήγουμε λοιπόν;

Μακάρι να ζούσαμε μόνο οδηγημένοι από τα πάθη μας, και να ζούσαμε για τα πάθη μας… Ίσως να ήμασταν λιγότερο επιτυχημένοι, ίσως λιγότερο υγιείς, ίσως και περισσότερο… ποιος ξέρει.

Το σημαντικότερο όμως φίλε μου, είναι ότι θα ζούσαμε μια ζωή ευτυχισμένη….

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

 Όντως, για πολλούς, το νόημα της ζωής βρίσκεται μέσα στα παθη τους. Έτσι αισθάνονται “ζωντανοί”. Τώρα αν το πάθος τους είναι ο τζόγος, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ…. τότε ναι, μπορούμε να πούμε οτι πάσχουν. Βαριά. Διασωληνωμένοι. Μη σου πω οτι  έχουν πεθάνει αλλά δεν το ξέρουν ακόμα. Και δεν πάσχουν μόνο αυτοί. Πάσχουν αναγκαστικά και όσοι βρίσκονται κοντά τους. 

      Γιατί ναι, το πάθος έχει μεγάλη δύναμη! Δεν είναι όμως πάντα καταστροφικό. Το πάθος για την ζωγραφική για παράδειγμα… έχει οπλισει το χέρι καποιων ζωγράφων με τοση δύναμη … με αποτέλεσμα να μένουμε άφωνοι κοιτώντας τους πίνακές τους.

       Όπως και το ερωτικό πάθος. Δύναμη! Ένα ενεργειακό τσουνάμι που δεν χωράει μεσα μας και βγαίνοντας παρασύρει πολλά και πολλούς! Οταν δεν το ελέγχουμε όμως. Εννοείται οτι το ερωτικό παθος και η λογική πρέπει να συνυπαρχουν. Αλλιώς θα ειχαμε πάντα ακατάλληλους συντρόφους ή συζυγους και όλος ο κόσμος θα ήταν ένα τεράστιο κρεβάτι. Όχι οτι τώρα δεν ειναι, για να λέμε και καμμιά αλήθεια, απλώς καποιοι έχουν ΚΑΙ λογική στο κεφάλι τους και το ελέγχουν. Και δεν πληγώνονται. Και δεν πληγώνουν. Επειδή κάποιες φορές το πάθος τους μπορεί να ειναι και λάθος.

         Πόθος- (ερωτικό)Πάθος. Αν υπάρχει διαφορά; Ναι…. ένα φωνήεν.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Λοιπόν …ο λόγος που αποφάσισα να γράψω είναι γιατί με έκανες να μπω στην διαδικασία ν’ αναλύσω από που πηγάζει αυτό το πάθος που με χαρακτηρίζει σε όλες τις εκφάνσεις μου…

Καθώς είδα την ανάρτησή σου, προβληματίστηκα και έβαλα στο μικροσκόπιο μου όλο το φάσμα της ζωής μου, από τότε που άρχισα να θυμάμαι και βέβαια είπα ότι θα κάνω ένα flash back μόνη μου, χωρίς κανενός τον επηρεασμό, να δω σε τι συμπέρασμα θα καταλήξω…

Κατ’ αρχήν να σου πω, ότι στο δικό μου μυαλό η λέξη “πάθος” έχει θετική έννοια, είναι ένας μηχανισμός ο οποίος με βοήθησε να εξελιχθώ και να γίνω αυτός ο άνθρωπος που είμαι σήμερα.
Οι φυσικές καταβολές μου, αν τις είχα δεχτεί χωρίς…”τον μηχανισμό του πάθους” νομίζω ότι θα με είχαν πάει προς τα κάτω, εννοώ ότι θα με είχαν οδηγήσει – τουλάχιστον-  στην κατάθλιψη!

Έτσι λοιπόν, από πολύ νωρίς ανακάλυψα ότι έχω έναν πολύ ευαίσθητο ψυχισμό, πολύ ευπρόσβλητο, εύθραυστο που δεν άντεχε τις αποδοκιμασίες, τις “χρεώσεις”, τις ακυρώσεις…

Όταν ερχόμουν αντιμέτωπη με αυτά, πληγωνόμουν, θύμωνα, κλεινόμουν στον εαυτό μου, γενικότερα γιγαντώνονταν μπροστά μου ένα κάστρο …σκεπτόμουν ακραία πράγματα είτε να κάνω κακό στην άλλη πλευρά ή να κάνω κακό στον εαυτό μου…τα βίωνα βασανιστικά!

Καθώς μεγάλωνα..άρχισα ν’ ανακαλύπτω ότι το φάσμα του πόνου ήταν …λυτρωτικό…ήταν αυτό που μετουσίωνε τον πόνο σε κάτι ασύλληπτο…στην μεγάλη χαρά του να βρίσκω πως θα βελτιώσω αυτό για το οποίο είχα γίνει αντικείμενο προσβολής ή ακύρωσης…δηλαδή άρχισα να παίρνω χαρά από αυτό που δεν είναι σύνηθες για τους  υπόλοιπους ανθρώπους…δηλαδή δεν θέλησα να αποδεχτώ την φυσική ροή των πραγμάτων βάσει του dna μου ή της νουθεσίας από το οικογενειακό μου περιβάλλον…

Αποτέλεσε μία πρόκληση για μένα να διαφοροποιηθώ ισχυρά…ήθελα να δω αν θα το πετύχω…και ναι – πιστεύω – πως τα χω καταφέρει! 

Έτσι λοιπόν έχει χαρακτεί μέσα μου πως όταν βρισκόμαστε στο σημείο του πόνου, αν εκεί το υπομείνουμε/αντέξουμε, κατανοήσουμε τι είναι αυτό που μας κάνει και πονάμε και εμβαθύνουμε,  θα ανακαλύψουμε τον τρόπο αφ’ ενός να το  ξεπεράσουμε και αφ’ ετέρου να βελτιώσουμε το αμυντικό μας σύστημα στο θέμα αυτό…

Αυτό λοιπόν θέλει “πάθος”…για να σταθείς, να υπομείνεις και στη συνέχεια να περάσεις στη φάση της εκκολαπτόμενης απελευθέρωσης…

Άρα το πάθος είναι μια διαδικασία που σίγουρα απορρέει από γενετικό υλικό αλλά πιο πολύ νομίζω ότι δουλεύεται, χτίζεται…

Είναι λίγο κόντρα χαρακτηριστικό για την εποχή που ζούμε, που μας θέλει επιφανειακούς, εύκολων λύσεων & συνταγών και νομίζω πως επειδή λανσάρεται όλο και περισσότερο το να “δουλεύουμε”  – σε όλα τα επίπεδα –  παραγωγικά, άρα γρήγορα δεν επιτρέπεται το “πάθος” γιατί είναι πιο αργή διαδικασία και φυσικά στερεί από την ανθρώπινη φύση την χαρά της λύτρωσης!

Μπορεί να είναι λίγο συγκεχυμένες οι σκέψεις μου…αλλά για μένα το πάθος είναι αυτό που χαίρομαι που το έχω στην φαρέτρα μου, με έχει βοηθήσει πολύ, σε όλους τους τομείς της ζωής μου!

Υποκλίνομαι όταν συναντώ ανθρώπους που είναι “γραφικοί”  – ίσως –  αλλά αυθεντικοί και ότι κάνουν το κάνουν καλά και με γνησιότητα! Θα ήθελα και το προσπαθώ, να αποτελέσω “influencer”  και ειδικά στα νέα παιδιά και να τους δώσω να καταλάβουν πως με ότι και αν καταπιαστούν από το πιο ασήμαντο έως το πιο σημαντικό, να δείχνουν το απαιτούμενο πάθος ούτως ώστε να μπορούν να βιώσουν την απόλυτη χαρά του ότι “τα κατάφερα”! είναι πηγή πραγματικής χαράς! 

Τώρα το “Μέγα” ερωτικό πάθος …άλλο κεφάλαιο!

Εδώ νομίζω πως τα πράγματα είναι πιο απλοϊκά…όσο μικρότεροι είμαστε σε ηλικία, που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει τις δυνατότητες μας και περιμένουμε τον “άλλον/η” να μας κάνει ευτυχισμένους…μα πως?…με έναν και πολύ απλό τρόπο…ικανοποιώντας της δεδομένης χρονικής στιγμής τις ανάγκες μας, τότε αυτός ο “άλλος/η” θεοποιείται, τον ερωτευόμαστε, θέλουμε να είμαστε συνέχεια μαζί, να συζητάμε, να μοιραζόμαστε, να αγκαλιαζόμαστε…άρα γίνεται αντικείμενο πόθου και το πάθος τότε λέγεται ερωτικό!

Όμως, αν δεν έχουμε μπει στη διαδικασία τους αρχικώς περιγραφόμενου πάθους, δηλαδή να δουλεύουμε σε βάθος και με προσήλωση και διάθεση με το “αντικείμενο του πόθου μας”,  το ερωτικό πάθος θα πάει περίπατο…

Γιατί ως γνωστόν ο άνθρωπος όντας ζωντανός οργανισμός οι ανάγκες του μεταβάλλονται στο χρόνο, άρα το αντικείμενο του πόθου μου αν δεν το αγαπήσω…που τι σημαίνει αγαπάω?…μπαίνω στα παπούτσια του, έρχομαι στη θέση του, τον ακροάζομαι (φυσικά αν πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο) και δουλεύω μαζί του τη σχέση μου – άρα χρειάζομαι το πάθος Νο 1 – για να μπορεί αυτό να έχει διάρκεια και αντοχή στο χρόνο και έτσι -μόνο- νομίζω μπορείς να γευτείς την απόλυτη χάρα και του ερωτικού πάθους αλλά και της συνύπαρξης!

Έχοντας μόνο το ερωτικό πάθος ως ζητούμενο, μπαίνεις σε μια διαδικασία αέναης προσπάθειας να βρεις το άλλο σου μισό, θεωρείς ότι από την στιγμή που δεν νιώθεις συναισθήματα έχει τελειώσει…μπορεί να ναι και έτσι…αλλά η εποχή μας, μας διδάσκει πως να τα παρατάμε εύκολα γιατί στην επόμενη γωνία μας περιμένει ο “συναρπαστικός/η άλλος/η”, μπαίνουμε λοιπόν σε έναν φαύλο κύκλο που στην πραγματικότητα βιώνουμε την απόλυτη μοναξιά και λύπη, είτε είμαστε σε μία σχέση είτε όχι και αδυνατούμε να συγκάνουμε με έναν άλλο άνθρωπο γιατί στην ουσία δεν μπορούμε να εμβαθύνουμε και να δουλέψουμε μαζί, ούτως ώστε να έρθει η όσμωση, η οποία δεν είναι εύκολη..αλλά ταυτόχρονα είναι…και πάρα πολύ!

Άρα για μένα πάθος=εμβαθύνω, δουλεύω, προσηλώνομαι, κάνω focus, είναι η λεπτομέρεια…που κάνει τη διαφορά!

Θα μπορούσα να γράψω και άλλα, να πλατιάσω…αλλά δεν θέλω…προσπάθησα να μαι μέσα στα όρια που βοηθούν και μένα να ορίσω τι εστί …πάθος!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Πάθος …!!!!Άραγε είναι απαραίτητο στη ζωή μας ή περιττό; Καθόλου περιττό κάθε άλλο, αν δεν υπάρχει νομίζω ότι είναι όπως το αλάτι στο φαγητό μας, όταν δεν υπάρχει απλά δεν τρώγεται….
Αν δεν έχεις πάθος για κάτι απλά δεν το απολαμβάνεις ,δεν σε νοιάζει και αν το χάσεις άρα δεν δίνεις το 100% τοις 100% σου, δεν είσαι δημιουργικός δεν ξυπνάς το πρωί με λαχτάρα για να ξεκινήσεις τη μέρα σου ,δεν ζεις ,απλά επιβιώνεις. Αυτό που θέλω να πω είναι ΄ότι χωρίς πάθος π.χ .στη δουλειά σου απλά θα είσαι σαν όλους τους άλλους που ενδεχομένως κάνουν αυτό το επάγγελμα ,δεν θα ξεχωρίσεις γιατί αυτό που θα κάνεις απλά θα το διεκπεραιώνεις δεν θα το ζεις σαν κάτι συναρπαστικό που είναι μέρος της καθημερινότητας σου που σου δίνει ενέργεια και για άλλα πράγματα.
Ας αφήσουμε όμως το επαγγελματικό κομμάτι και ας πάμε στο ερωτικό ,μπορεί να υπάρξει μια ερωτική σχέση χωρίς πάθος; DEFINITELY NOT!!!! Θα μου πείτε τώρα πόσες σχέσεις κρατούν που έχουν πάθος ;Σίγουρα αυτό που χαλάει τις σχέσεις δεν είναι το πάθος (δεν μιλάω για αρρωστημένο πάθος ,αυτό είναι άλλο πράγμα),το πάθος είναι αυτό που τη διατηρεί ζωντανή αλλιώς δεν σου κάνει αίσθηση και η σχέση πεθαίνει μαζί και συ….
Φυσικά υπάρχουν και πάθη τα οποία μπορεί να σε καταστρέψουν …το αν θα τους επιτρέψεις να το κάνουν αυτό είναι στο χέρι σου ,εξαρτάται από σένα και τι θέλεις από τη ζωή σου ,αν θέλεις να είσαι έρμαιο των παθών σου ή οδηγός του πάθους σου για μια ζωή πιο δημιουργική ,πιο συναρπαστική και πιο ζωντανή!!!!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Πληθώρα διανοητών έχουν ασχοληθεί με τη θεμελιώδη μάχη μεταξύ πάθους και λογικής. Ενας νόμος της φύσης είναι πως όσο αυτά τα δύο στοιχεία συναγωνίζονται στην ανθρώπινη ψυχή, είναι καλύτερο για εμάς …το πάθος να γίνεται το καύσιμο για τη μηχανή και η λογική να οδηγεί το όχημα! Πόσες φορές, όμως, δεν έχει υπηρετήσει η υπολογιστική λογική το μίσος, τον πόλεμο; Την ίδια στιγμή… δεν μπορεί το πάθος να διαλύεται από τη λογική και μόνο… επειδή”πρέπει”…Τα πάθη είναι εκρηκτικά. Το κλειδί είναι να διαμορφώσουμε την εκρηξη, να διατηρήσουμε τη φωτιά, να εκφράσουμε το συναίσθημα… ελαχιστοποιώντας τη ζημιά και μεγιστοποιώντας το όφελος… Δημιουργικό, ευεργετικό, ζωογόνο, πάθος με λίγα λόγια.Αυτο που οδηγεί στην ψυχική και πνευματική ανάταση και δεν περιχαρακώνεται στο πεδίο των ερωτικών σχέσεων… όχι μόνο δηλαδή…. Αλλά αυτό το πάθος που ντύνει έτσι τη ζωή και σε σπρώχνει απαλά , ώστε να βιώνεις τη ζωή σου…να τη ζεις όπως ένας καλλιτέχνης…Και να είσαι ο δημιουργός της! Ας ακουστούν και τα λόγια του Gibran….” Αφήστε την ψυχή σας να εξυψώσει τη λογική σας στο ύψος του πάθους, έτσι ώστε να μπορέσει να τραγουδήσει….”

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Το πάθος είναι μια ενέργεια που θέλει να εκφραστεί. Μια βαθιά έλξη για την οποία είσαι διατεθειμένος να αντέξεις το ο,τιδήποτε. Υποφέρεις, υπομένεις, αντέχεις και υπό αυτή την έννοια, πάσχεις. Το πάθος από μόνο του δεν είναι καλό ή κακό. Ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τη συμπεριφορά σου μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθη, να δημιουργήσει ή να καταστρέψει, να σε απογειώσει ή να σε καθηλώσει. Κι όταν ένα πάθος νιώθεις ότι σε βουλιάζει, θα πρέπει ίσως να το υποτάξεις στην λογική. Δεν εννοώ να το καταστείλεις, γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα σκάσει κάποια στιγμή πάνω σου με μεγαλύτερη ορμή, αλλά να διοχετεύσεις αυτή την ενέργεια σε κάτι που λειτουργεί καλύτερα για σένα. Όσο για το ερωτικό πάθος, θα έλεγα ότι συνήθως δαιμονοποιείται παρά αγιοποιείται, συνδέεται με κατώτερα συναισθήματα και αντιπαραβάλλεται με την αγάπη, λες και μπορείς να αγαπήσεις τον σύντροφό σου μόνο πλατωνικά. Συνοψίζοντας, το πάθος είναι δημιουργία, κίνητρο, έμπνευση και οδύνη ταυτόχρονα, αλλά δε σε νοιάζει. Ο πόθος πάλι, πιστεύω ότι σχετίζεται περισσότερο με την φυσική έλξη και την άμεση ικανοποίηση κάποιας ανάγκης, δεν έχει όραμα, κι εκεί ξεκινάς και ζυγίζεις τα πράγματα. Δεν μετάνιωσα για κανένα από τα πάθη μου, ακόμα και γι αυτά που με οδήγησαν σε λάθη, μόνο γι αυτά που καταπίεσα, όπως νομίζω ισχύει για τους περισσότερους ανθρώπους.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Ευχαριστώ πολύ για το μοίρασμα…. Η δική μου τοποθέτηση σύντομα, αν και τα έχετε πει σχεδόν όλα!

Καληνύχτα!!!

Nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *