Περί ευτυχίας…

«Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν δεν μετράει την υγεία των παιδιών μας, την ποιότητα της εκπαίδευσής τους ή τη χαρά του παιχνιδιού τους. Δεν περιλαμβάνει την ομορφιά της ποίησής μας ή τη δύναμη των γάμων μας, την ευφυΐα της δημόσιας συζήτησής μας ή την ακεραιότητα των δημοσίων υπαλλήλων μας . . . μετρά τα πάντα, εν ολίγοις, εκτός από αυτό που κάνει τη ζωή να αξίζει τον κόπο.»   Robert Kennedy

“Η ευτυχία συνίσταται περισσότερο σε μικρές ανέσεις ή απολαύσεις που συμβαίνουν καθημερινά, παρά σε μεγάλα κομμάτια καλής τύχης που συμβαίνουν αλλά σπάνια.” — Benjamin Franklin

Και ενώ το βασικό βιοτικό επίπεδο είναι απαραίτητο για την ευτυχία, μετά την εκπλήρωση της γραμμής βάσης, η ευτυχία ποικίλλει περισσότερο με την ποιότητα των ανθρώπινων σχέσεων παρά με το εισόδημα.”— World Happiness Report

“Η ευτυχία είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής, ολόκληρος ο στόχος και το τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης”. Αριστοτέλης

Ευτυχία …Δεν είναι κυρίως ένα μέτρο για το αν κάποιος γέλασε ή χαμογέλασε χθες, αλλά πώς αισθάνεται κανείς για την πορεία της ζωής του.

Η ικανοποίηση για τον τρόπο που πάει η ζωή κάποιου.

Μετριέται η ευτυχία; Δεν θεωρώ πως μπορεί  κάποιος να βάλει κανόνες. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες απόπειρες δημιουργίας αντικειμενικών κριτηρίων ώστε να την μετατρέψουμε σε ένα μέγεθος  μετρήσιμο. Να την οριοθετήσουμε σχετικά ώστε να μπορούμε να την επιδιώξουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Στα πλαίσια αυτά, σας παραθέτω μια σειρά από ερωτήσεις που χρησιμοποιούν διάφοροι οργανισμοί  σε σχετικές έρευνες που πραγματοποιούν κατά καιρούς.

Α.

-Πόσο ικανοποιημένος είσαι με τη ζωή σου συνολικά;

-Πόσο ευτυχισμένος είσαι σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10;

-Κάνε ένα βήμα πίσω και αξιολόγησε τη ζωή σου.  

–   Σκεφτείτε την καλύτερη δυνατή ζωή που θα μπορούσατε να ζήσετε και την χειρότερο  δυνατό σενάριο: Πού αισθάνεστε ότι στέκεστε αυτή τη στιγμή;

Β.

-Τι είδους συναισθήματα βιώνεις  σε καθημερινή βάση;

 -Αν κοιτάξεις χθες, ένιωσες θυμωμένος, λυπημένος ή μόνος;

-Γέλασες; Ένιωσες ευτυχισμένος; Ένιωσες ότι σε αγαπούσαν;

-Βίωσες μια αίσθηση σκοπού στην καθημερινότητα σου;

Γ.

-Έχεις φίλους και μέλη της οικογένειας στα οποία μπορείς  να βασιστείς;

– Έχεις κάποιον με τον οποίο μπορείς να μοιραστείς τις ελπίδες και τις ανησυχίες σου;

-Νιώθεις συνδεδεμένος με τους γύρω σου;

-Μπορούμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον;

Δ.

-Μπορείς να διαμορφώσεις τη ζωή σου όπως θέλεις;

 -Μπορείς να αφήσεις τη δουλειά σου αν δεν σε εξυπηρετεί πια;

-Μπορείς να αφιερώσεις χρόνο για τον εαυτό σου και το πάθος σου;

Ανατρέχοντας  στα συμπεράσματα  σχετικών  ερευνών προκύπτει ότι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ευτυχία μας που κυμαίνονται από το εισόδημα και το γενετικό υλικό  μας μέχρι την ποιότητα των σχέσεων μας.  Και ενώ μερικοί από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να επηρεαστούν, μερικοί άλλοι είναι δύσκολο να αλλάξουν.

 Σε γενικές γραμμές  πληθυσμοί  που δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι από την ζωή τους δεν πιστεύουν ότι πρέπει να είσαι πολύ πλούσιος για να είσαι ευτυχισμένος. Αντίθετα, στοχεύουν σε μια συνολικά ισορροπημένη ζωή που δεν στοχεύει απαραίτητα σε οικονομικούς στόχους.

Όσο πιο ικανοποιημένοι είμαστε στις κοινωνικές μας σχέσεις, τόσο πιο ευτυχισμένοι τείνουμε να είμαστε γενικά.

Ως άνθρωποι, έχουμε μια θεμελιώδη ανάγκη να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι και να ανήκουμε σε μια ομάδα ανθρώπων. Μας αρέσει να είμαστε κοντά σε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε απόλυτα  και νοιαζόμαστε ουσιαστικά. Αυτές οι λεπτές διαφορές οδηγούν σε περισσότερη ικανοποίηση και ευτυχία στη ζωή, καθώς μας επιτρέπουν να αφιερώνουμε  χρόνο στα πράγματα που πραγματικά έχουν σημασία

Η αίσθηση της προσωπικής ελευθερίας.

 Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι συχνά αισθάνονται κολλημένοι σε μια πραγματικότητα που δεν επέλεξαν ενεργά και πιστεύουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν την κατάστασή τους. Ωστόσο, η προσωπική ελευθερία είναι ένας σημαντικός παράγοντας ευτυχίας.

Το να μπορείς να δημιουργείς μιας ειρηνική και γαλήνια ατμόσφαιρα.

 Τέχνη ευζωίας μπορεί να  είναι το να κουλουριάζεσαι στον καναπέ για να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο, είναι ζεστά ποτά και οικογενειακή θαλπωρή, είναι να περνάς χρόνο με τους αγαπημένους σου,  να μαγειρεύεις μαζί, να παίζεις επιτραπέζια παιχνίδια και να βιώνεις την ευτυχία ενώ ασχολείσαι με απλές απολαύσεις.

 Εν ολίγοις, είναι οτιδήποτε σου δίνει ένα διάλειμμα από το να είσαι ένας αγχωμένος ενήλικας και σου επιτρέπει να αφιερώσεις  χρόνο για να χαλαρώσεις.

Είναι κάθε τι που σου επιτρέπει να αξιοποιείς στο έπακρο τη στιγμή και συντελεί στην δημιουργία οικειότητας, την άνεση της ψυχής ή την απουσία ενόχλησης.

 Όλα  τα παραπάνω έχουν να κάνουν με την ατμόσφαιρα και την εμπειρία, όχι με σύμβολα κατάστασης ή υλικά πράγματα. Είναι μια αίσθηση του ανήκειν και της ασφάλειας.

Ανεξάρτητα από το πού ζείτε ή πόσα χρήματα έχετε, μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε ένα ζεστό περιβάλλον και να απολαύσετε τις μικρές απολαύσεις της ζωή. Ανάψτε μερικά κεριά, πάρτε ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα ή τσάι, ψήστε ένα κέικ, αγκαλιάστε τους αγαπημένους σας και αφήστε τον εαυτό σας μακριά τις ευθύνες των ενηλίκων για λίγο.

Δημιουργήστε την ελευθερία σας φροντίζοντας τα οικονομικά σας.

Παρόλο που το να είσαι πλούσιος δεν μεταφράζεται απαραίτητα  σε ευτυχία, το να τα πας καλά οικονομικά θα σε βοηθήσει να ανησυχείς λιγότερο και να περνάς περισσότερο χρόνο απολαμβάνοντας τα πράγματα που αγαπάς πραγματικά.  Μπορείτε να φροντίσετε τα οικονομικά σας ζώντας μέσα στο όριο των δυνατοτήτων σας και βάζοντας χρήματα στην άκρη. Οι οικονομικοί  δυσκολίες είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο βήμα για να τις αποφύγεις είναι να παρακολουθείς το εισόδημα και τα έξοδά σου και να διαχειρίζεσαι σωστά τα χρήματά σου. Γνωρίζοντας ότι θα μπορούσες τουλάχιστον να επιβιώσεις για μερικούς μήνες, ακόμα και αν χάσεις τη δουλειά σου θα σου δώσει μια βασική αίσθηση χαλάρωσης και θα σου επιτρέψει να εστιάσεις σε δραστηριότητες που απολαμβάνεις.

“Δεν μπορείς να αγοράσεις την ευτυχία, αλλά πάντα μπορείς να αγοράσεις ένα κομμάτι σοκολάτα, και αυτό είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα – τουλάχιστον, αυτή μπορεί να είναι η γνώμη του εγκεφάλου μας.” – Meik Wiking😎

Δημιουργήστε σχέσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε συνδεδεμένοι και αγαπημένοι .

Ένας άλλος παράγοντας ευτυχίας που μπορείς  πράγματι να επηρεάσεις  είναι η ποιότητα των σχέσεών σου. Μπορείς να δημιουργήσεις γνήσιες σχέσεις και να εστιάσεις στους φίλους και την οικογένειά σου. Το να περιβάλλεις τον εαυτό σου με ένα δίκτυο ανθρώπων   στο οποίο μπορείς να βασιστείς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσεις  την ικανοποίησή σου.

 Όλοι απολαμβάνουμε να είμαστε μέρος ουσιαστικών και θετικών κοινωνικών σχέσεων και το μόνο που χρειάζεται για να οικοδομήσουμε αυτές είναι ο χρόνος και η προσπάθεια.

Δώστε προτεραιότητα στην ηρεμία σας και αναζητήστε ισορροπία.  

Βρείτε χρόνο για τους φίλους και την οικογένειά , για τα χόμπι, και για όλα τα άλλα πράγματα που έχουν σημασία για εσάς και τους αγαπημένους σας.  

Να θυμάστε ότι κάποιος που εργάζεται πολλές ώρες δεν θεωρείται πάντα υπερβολικά φιλόδοξος ή εργατικός, αλλά  μερικές φορές αντιπαραγωγικός επειδή δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του εγκαίρως.

Μερικές φορές εξαρτάται από εσένα  να ορίσεις όρια και να πεις  όχι, προκειμένου  να δώσεις  προτεραιότητα στην ηρεμία και την υγεία σου.

Εάν ορίζεις την ευτυχία ως μια αίσθηση σκοπού και εστιάζεις στην εμπειρία ευχάριστων στιγμών καθημερινά, θα πρέπει να κάνεις συνειδητά χρόνο για αυτές τις στιγμές μειώνοντας άλλες δραστηριότητες.

Μην μετράς την παραγωγικότητά σου με τον αριθμό των ωρών εργασίας σου, αλλά με την αποτελεσματικότητά σου για να κάνεις τη δουλειά. Αντί να ελέγχεις τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου για τελευταία φορά πριν κλείσεις τον υπολογιστή, σταμάτα  νωρίτερα και δημιούργησε ένα ζεστό περιβάλλον  για τους φίλους και την οικογένειά σου.  Στις περισσότερες περιπτώσεις, η απάντηση σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την επόμενη μέρα δεν θα σκοτώσει κανέναν.

Και μην ξεχνάς  ότι η ευτυχία είναι σχετική. Η σκέψη ότι είσαι καλύτερος ή πιο επιτυχημένος από κάποιον άλλο μπορεί να σε κάνει να νιώσεις ισχυρός, αλλά είναι  αυτό πραγματική ικανοποίηση;  Μην συγκρίνεις την πραγματικότητά σου με κάποιου άλλου. Να είσαι εγωιστής με την καλή έννοια. Πες όχι σε πράγματα που δεν φωτίζουν την καρδιά σου. Θέσε τα όριά σου και να είσαι αμείλικτος σχετικά με τα θέλω και τα όχι σου.

Δεν είσαι εδώ για να είσαι πιο παραγωγικός, πιο γρήγορος από τον γείτονά σου, ή να έχεις μερικά ακόμα ευρώ στον τραπεζικό σου λογαριασμό.

Είσαι εδώ για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, να κάνεις τα πράγματα που υπηρετούν την ψυχή σου, και να αφήσεις ένα μικρό ελάχιστο σημάδι σε αυτό τον μικρό μπλε πλανήτη.

Και αυτό θα το πετύχεις μόνο  με το να είσαι ο εαυτός σου.

Και να θυμάσαι: Σου αξίζει ευτυχία ακόμα κι αν δεν την έχεις συνηθίσει.

Καλό βράδυ!

Nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *