Περί ελευθερίας οι απόψεις σας…part I

Παρακάτω παραθέτω ενδεικτικά  κάποιες από τις θέσεις σας… Σίγουρα ανεβάζετε αρκετά τον πήχη…

 Σαν πρώτη παρατήρηση που μου προκύπτει αυθόρμητα είναι ότι όσα κοινά στοιχεία βλέπει κανείς στους ορισμούς και τις τοποθετήσεις σας, άλλο τόσο είναι φανερή η υποκειμενική ερμηνεία και η ένταξη της έννοιας στα πλαίσια ζωής που διαμορφώνει ο καθένας..

Για να δούμε λοιπόν:

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Ο κόσμος ουδέποτε είχε έναν καλό ορισμό ελευθερίας. Ολοι τασσόμαστε υπέρ της χρησιμοποιώντας όμως την ίδια λέξη ,δεν εννοούμε το ίδιο πράγμα.”Α.Λινκολν

Ένα καλειδοσκόπιο θεωριών που έχουν διατυπωθεί για την ελευθερία θα περιλάμβανε αμέτρητους, σπινθηροβολους αφορισμούς.Αυτο που για σένα αποτελεί έκφανση ελευθερίας,για μένα είναι μία εύθραυστη αποδοχή όρων και ορίων.Ετσι καταλήγουμε, πριν καν αρχίσουμε να δεχόμαστε πως,ναι, είναι η ελευθερία κάτι απλό και αυτονόητο-σαν το οξυγόνο-… αλλά τόσο πολυεδρικο συνάμα, που τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί να οδηγεί σε ανακολουθίες και αυτοαναιρεση.

Την ίδια στιγμή όλοι εκθειαζουμε την αδηριτη ανάγκη για εσωτερική-πνευματικη ελευθερία.Αυτη που υπαγορεύει την αποφυγή κάθε κομφορμισμού και αλλοτρίωσης.Αυτην που  οπλίζει με το θάρρος της γνώμης και αδιαφορεί για το “τι θα πει ο κόσμος”, εμμένοντας σε ένα , σταθερό σύμπαν αξιών. Αυτή  που στοχεύει στο να πετύχει μία ab imo pectore,εκ βαθέων αποκάλυψη ή παραδοχή της κοσμοαντίληψης,που κάνει ένα άτομο απλά… ευτυχισμένο, ήρεμο, αποκομμένο από τόσες… τόσες συμβάσεις!

Και …να την πετιέται… πάλι η αναντίρρητα, αυταποδεικτη επισήμανση…

-Δυομισι χιλιάδες χρόνια τώρα διαφωνούν οι στοχαστές για το που αρχίζει και που τελειώνει η ελευθερία… Μπορεί αυτό να είναι εφικτό στις μέρες μας;;;

Και …

-“Ο άνθρωπος ως προϊόν της κοινωνίας είναι εξαρτημένος και λειτουργεί στο πλαίσιο των περιορισμών της.Αρα η ελευθερία=μύθος. Το μόνο που υπάρχει είναι οι επιλογές. Αυτή η ελευθερία επιλογής-που δεν μπορούν να μας την καταργήσουν τελείως-είναι η κατ ‘ουσιαν ελευθερία μας…Η δυνατότητα επιλογής είναι η καθολική φόρμα ελευθερίας…(Γ.Ριμπακοφ)

Εντάξει… όλοι το έχουμε ψυλλιαστει… Απόλυτη ελευθερία δεν υπάρχει. Ουτε απόλυτη ασφάλεια .Κι αν υπήρχαν, δεν θα είχαμε λόγο να ζούμε…

Ακούμε τον Καντ να λέει: Είναι εφικτό να θεμελιώσουμε θεσμούς, χάρη στους οποίους και μία φυλή διαβόλων θα είναι υποχρεωμένη να συμπεριφέρεται έντιμα…

Ακούμε και την παραίνεση του Βολταίρου: Φρόντιζε τον κήπο σου…

Οπότε, για να μην μακρηγορώ περισσότερο, νομίζω ότι η ελευθερία είναι οι επιλογές που κάνουμε, για να είμαστε καλά με τον εαυτό μας, με τον Θεό μας, με τον συνοδοιπόρο μας, με τον αγαπημένο μας, με την μοναξιά, την αρρώστια, την τρέλα, τη λογική μας…Σταθμίζουμε δηλαδή τι μας εξυψώνει και τι όχι…Τι μας βαλτώνει, τι μας δικαιώνει, τι μας εξευγενίζει…Τι μας επιστρέφει τον σεβασμό που του δίνουμε και μας αφήνει χώρο και χρόνο …Τι μας δίνει ευελιξία να λατρέψουμε το υπερβατικό, αυτό που είναι έξω μας και μέσα μας, με τον τρόπο που εμείς συλλαμβάνουμε ως σωστό…Τι βεβαιώνει ότι είμαστε ένθερμοι πατριώτες και όχι αποσβολωμένα θύματα του υλισμού…

Διατηρούμε ακμαίο και καθάριο αυτό το ευαίσθητο, ατσάλινο ελατήριο στον βυθό του εαυτού μας… αυτό που μας υπενθυμίζει πως πρέπει να διαφυλάττουμε αδιάβρωτη την προσωπική ελευθερία μας από τις καταχθόνιες διεργασίες της κοινωνικής γεωλογίας… Προσπαθούμε να είμαστε κυρίαρχοι του εαυτού μας και ευαίσθητοι δέκτες των κραδασμών γύρω μας…Γευόμαστε την ελευθερία με απλότητα και πληρότητα στα όρια του κόσμου που έχουμε ζωγραφίσει με τα δικά μας, παράξενα χρώματα κ έχουμε κοσμήσει με το δικό μας γούστο…

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

  Ελευθερία για μενα είναι η ίδια η ζωή. Χωρίς ελευθερία σκέψης, κινήσεων απλά δεν ζεις, δεν υπάρχει ουσιαστική ζωή. 

  Το να αισθάνομαι ελεύθερη είναι πολύ σημαντικό. Αλλιώς αισθάνομαι εγκλωβισμένη, πνίγομαι και μετά…σκάει το ηφαίστειο! Απο μικρή το είχα αυτό. Ακομη και για τα πιο ασήμαντα. Άκουγα ας πούμε κάποιες φίλες να λένε “εμένα ο δικός μου δεν με αφήνει να φοράω κοντή φούστα” κι έβγαζα σπυράκια! Και είχαν μια περηφάνια που ” ο δικός τους” δεν τις άφηνε. Εγώ ούτε καν! Και μάλλον μόλις  απάντησα στο ” ελευθερία στη σχέση”.

   Πάνω κάτω το ίδιο ισχύει και στον γάμο. Μου φαίνεται πολύ κωμικό να ρωτήσω τον husband αν με αφήνει να κάνω κατι ή να πάω κάπου. Και το ανάποδο ασφαλώς. Ενημερώνεις , συζητάς, επικοινωνείς και ως εκει.

    Μεγαλώνοντας βέβαια μπαινουν όρια, έτσι;  Χανεις σιγά σιγά σημαντικά κομμάτια της ελευθερίας που είχες μικρότερος. Θέλεις όμως και τα χάνεις. Γιατί κερδίζεις άλλα….

     Χάνεις ,ας πούμε, την ελευθερία να κάνεις οτι θέλεις μέσα στην ημέρα σου γιατί εργάζεσαι πολλές ώρες. Ναι αλλά ταυτόχρονα κερδίζεις χρήματα για να ζεις και να μπορεις να κανεις όσα σου αρεσουν.

      Χάνεις την ελευθερία κινήσεων γιατί γεννάς παιδιά κι αυτό είναι απο μόνο του full tìme job. Ναι αλλά γεμίζει η ζωή σου αγκαλιές, χαρές και αγάπη.

      Χάνεις κάποιε ελευθερίες γιατί πιστεύεις σε κάποια θρησκεία κι αυτή σου βάζει όρια. Ναι αλλά στα δύσκολα….. όταν εχεις πέσει… η πίστη σου είναι εκεί και η δύναμη που αντλείς απο αυτή σε σηκώνει και συνεχίζεις ακόμη πιο δυνατός. Με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια γιατί πηγαίνοντας λιγο πιο Ανατολικά η σχεση ελευθερία- θρησκεία είναι τραγική. Υπαρχει πολυ λίγη ελευθερια στα πλαίσια κάποιων θρησκευτικών πεποιθήσεων. Πολλές φορες δεν υπαρχει καν.

      Εθνική ελευθερία. Μεγάλη υπόθεση. Αν δεν είσαι ελευθερος μέσα στην ιδια σου την χώρα, δεν μπορεις να ανοίξεις τα φτερα σου….. δεν μπορείς να προοδεύσεις. Ειλικρινά, δεν ξέρω αν θα πεθαινα για να είναι η πατριδα μου ελεύθερη. Το σίγουρο όμως είναι οτι θα παρεμενα σε αυτη ώστε να βοηθήσω να ελευθερωθεί ξανα.

     Συμπερασμα…. η απόλυτη ελευθερία είναι μάλλον ανεφικτη. Τουλάχιστον οταν ζεις μεσα σε μια ομάδα ειτε αυτή λεγεται οικογενεια, εργασιακός χώρος ή μια φιλικη παρεα. Αναγκάζεσαι να βάλεις καποια όρια στην ελευερια σου γιατι αλλιώς καταπατάς την ελευθερία του διπλανου σου κι αυτο είναι άδικο ασφαλώς. 

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Πώς να είναι αλήθεια ένας ελεύθερος άνθρωπος σήμερα;..ίσως η ιδέα της ελευθερίας να ενσαρκώνεται στις μέρες μας από έναν άνθρωπο ο οποίος ζεί απομονωμένος από την κοινωνία και κατεπέκταση από τους νόμους και τους κανόνες που αυτή επιβάλλει, ο οποίος δεν χρειάζεται να εργαστεί γιατί έχει εξασφαλίσει με καποιον μαγικό τρόπο τα προς το ζήν, έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει ό,τι θέλει οποιαδήποτε στιγμή το θέλει, να ταξιδέψει όπου θέλει χωρίς περιορισμούς, να έχει έναν ή περισσότερους συντρόφους χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς υποχρεώσεις..και μέσα σε όλα αυτά να μην φοβάται τίποτα και να μην ελπίζει τιποτα (για να χρησιμοποιήσουμε και μία μοδάτη έννοια της ελευθερίας που από επιγραφή στον τάφο του Καζαντάκη έχει γίνει κλισέ..)

Αναζητώντας κατά καιρους την ετυμολογία της λέξης ελευθερία εντυπωση μου είχε κανει αυτή η ερμηνεία..η λέξη ελευθερία λοιπόν προκύπτει από το ” παρά το ελεύθειν όπου ερά τις” δηλ. “να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει/επιθυμεί” (ελεύθω= έρχομαι, πορεύομαι/ερώ=αγαπώ-> έρως). Ελευθερία λοιπόν δεν είναι το να μην είσαι σκλάβος ή δούλος αλλα να πράττεις εν γενει σύμφωνα με ο,τι σου γεννά τον έρωτα στην ψηχή σου…”

Για εμένα η μεγαλύτερη και απόλυτη δέσμευση που μπορεί να έχει κάποιος άνθρωπος στην ζωή του είναι η απόφασή του να αποκτήσει παιδιά..και η αλήθεια είναι πως σπάνια είναι κάποιος άνθρωπος προετοιμασμένος ή μπορεί να φανταστεί τις συνέπειες που θα επιφέρει στη ζωή του μία τέτοια απόφαση…οτιδήποτε και οποιον δήποτε άλλον έχεις το δικάιωμα να απομακρίνεις εκτός από τα παιδιά σου..και όχι μονο στις τρυφερές ηλικίες όπου ουσιαστικά η επιβίωσή τους και η μετέπειτα πορεία τους είναι επί της ουσίας στα χέρια σου αλλά και αργότερα..η αίσθηση της ατομκής ελευθερίας πραγματικά κλονίζεται και σπάνια ή έστω δύσκολα μπορεί να πάρει κανείς αποφάσεις στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνεται η ευημερία αυτών..δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι ή ζευγάρια επιλέγουν μία ζωή χωρίς απογόνους θέλοντας να δώσουν βαρύτητα στην ατομική τους ελευθερία ή να μην περιορίσουν τις πιθανές επιλογές τους.Προσωπικά μιλώντας για εμένα η απόφαση της απόκτησης παιδιών ήταν μία απόφαση απόλυτα συνειδητοποιημένη μία εμπειρία ζωής που ήθελα να πάντα να ζήσω εφόσον υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες και ήμουν τυχερή..επιλέγοντας αυτήν την τεράστια δέσμευση επιλέγεις συγχρόνως ένα μαγικό ταξίδι..δύσκολο πολλές φορές μοναδικό τις υπόλοιπες..

Πέρα από αυτη την συνθήκη της απόλυτης για εμένα δέσμευσης στην φροντίδα των παιδιών ώστε να γίνουν άνθρωποι αυτόνομοι , να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν όταν έρθει η ώρα έχοντας ωστόσο πάντα μια αγκαλιά στην οποία μπορουν να επιστρέψουν και να ξεκουραστούν, όλες οι άλλου είδους απόλυτες δεσμέυσεις για εμένα απλά δεν υφίστανται. Και επειδή όλοι ζουμε μέσα σε μία κοινωνία με κανόνες..εργαζόμαστε για να ζήσουμε..συναναστρεφόμαστε καθημερινά με ανθρώπους γνωστούς και άγνωστους..συμβιώνουμε με συντρόφους, η ελευθερία στην πιο ρεαλιστική μορφή της θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως η δυνατότητα που έχουμε να επιλέγουμε τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις μας..όταν μία εργασία σε γεμίζει και σε ολοκληρώνει δεν αισθάνεσαι πως είναι δουλεία…όταν έχεις φίλους και όχι απλώς γνωστούς θέλεις να είσαι δίπλα τους και δεν είσαι υποχρεωμένος να περάσεις χρόνο μαζί τους..όταν έχεις έναν σύντροφο ζωής που σε καλύπτει και σε ολοκληρώνει δεν χρειάζεσαι αλυσίδες και κανόνες για να είσαι πιστός..απλά είσαι..

Και αν για κάποιον λόγο δεν έχεις αυτά που θα ήθελές να έχεις??οφείλεις να έχεις την δύναμη, την ψυχική αντοχή και την θέληση για να πάς εκεί που πραγματικά θα νιώσεις ελεύθερος και κατεπέκταση ευτυχισμένος..ποιος είπε άλλωστε ποτέ πως η ελευθερία είναι μία έυκολη υπόθεση??

Πολλές φορές λέμε πως την μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας την έχουμε όταν είμαστε νεώτεροι..όταν οι επιλογές μας ανοίγονται μποροστά μας σαν ένα τεράστιο δέντρο με χιλιάδες διακλαδώσεις..όσο τα χρόνια περνάνε και ακολουθούμε συγκεκριμένα κλάδιά..κάνουμε συγκεκριμένες επιλογές αυτές φαίνονται πως μειώνονται..αυτό όμως που αλλάζει είναι πως αυτές οι λιγότερες επιλογές κουβαλάνε μεγαλύτερη σοφία και καλυπτουν πλέον πιο ολοκληρωμένα τα θέλω και τις ανάγκες μας..βαδιζουμε έτσι πιο αποτελεσματικά προς εκείνα που μας ολοκληρώνουν προς εκείνα που αγαπάμε..

Καθώς λοιπόν ωριμάζουμε και προχωράμε στο μονοπάτι της ζωής μας έχει κανείς την ευκαιρία να απορρίψει το κυνήγι του πλούτου, να συνειδητοποιήσει πόσο εφήμερη είναι η χαρά της απόκτησης ολοένα και περισσότερων υλικών αγαθών…να πάψει να δίνει σημασία στη γνώμη της κοινωνίας..σε αυτό που θα πει ή θα κάνει ο διπλανός του για εκείνον ή τον άλλον..να απομακρυνθεί ενδεχομένως από τις τυπικές κοινωνικές σχέσεις , να κλείσει την πόρτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δώσει χρόνο και ενέργεια σε ανθρώπους που τον κάνουν πιο πλούσιο σε εμπειρίες και αισθήματα..και όταν καταφέρει να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες να θυμηθεί ή να ξαναμάθει την ψυχική αγαλλίαση που προσφέρει η επαφή με την ομορφιά της φύσης, την χαρά της αγκαλιάς, του γέλιου, της κουβέντας με έναν καλό φίλο, του φιλιού τον αγαπημένό του..

Η συνειδητοποίηση της “αβάσταχτης ελαφρότητας του είναι”, της ασημαντότητας της ύπαρξής μας και του εφήμερου περάσματός μας από τον μάταιο τούτο κόσμο μπορεί κάλλιστα να αδηγήσει κάποιον στην κατάθλιψη, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα και την κινητήριο δύναμη για μία ζωή πραγματικά ελεύθερη..να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από το περιττό..να στρέψει την πλάτη του σε συμπεριφορές και συνθήκες που τον πνίγουν..να τολμήσει..να κυνηγήσει αυτό που αγαπά.

Ελευθερία για εμένα επομένως δεν είναι επομένως μία ζωή χωρίς περιορισμούς αλλά μία ζωή που κάποιος επιλέγει τις “φυλακές” του και κάνει εκέινα τα οποία πραγματικά αγαπά με αυτούς που πραγματικά αγαπά..

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Ελπίζω να μην είναι αργά για να απαντήσω στα περί Ελευθερίας….

·         Τι είναι για εσάς ελευθερία à Ελευθερία δεν είναι να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά να μην κάνεις ό,τι δεν θέλεις!

·         Έχει νόημα αυτό η αξία στις μέρες μας ; Μπορούμε να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι; à Μπορούμε να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι, αλλά είναι από τα πιο δύσκολα κατορθώματα…

·         Χρησιμοποιούν οι άνθρωποι την επιθυμία κάποιων για ελευθερία ώστε τελικά έμμεσα να τους χαλιναγωγούν;

·         Υπάρχει ελευθερία μέσα σε μια σχέση à Σπάνια (τόσο πιθανό όσο να πάρει ο Παναθηναϊκός φέτος την Ευρολίγκα J )

·         Μπορείς να είσαι ελεύθερος ενώ έχεις υποχρεώσεις à Ο άνθρωπος έχει πάντα κάποιες υποχρεώσεις, το ποσοστό της ελευθερίας σου εξαρτάται από το πόσο μπορείς να ελαχιστοποιήσεις αυτές τις υποχρεώσεις

·         Εθνική ελευθερία; Έχει νόημα; Θα πεθαίνατε για να είναι η πατρίδα σας ελεύθερη; Θα μεταναστεύσετε για να μπορέσετε να είστε ελεύθεροι; à Φυσικά

·         Θρησκεία και ελευθερία; Μπορείς να πιστεύεις στον Θεό και να είσαι ουσιαστικά ελεύθερος; Μπορείς να πιστεύεις σε κάτι και να είσαι ελεύθερος; Πίστη και ελευθερία πάνε μαζί; à Νομίζω ότι δεν πρέπει να σχετίζονται… Μπορούν να πάνε μαζί

·         Η ελευθερία για να έχει υπόσταση χρειάζεται πλαίσιο μέσα στο οποίο να ενταχθεί;

·         Έχετε νιώσει την ελευθερία βάρος; Έχετε νιώσει την ελευθερία ευθύνη; à Είσαι υπεύθυνος των πράξεων σου, η ελευθερία θέλει σεβασμό, μυαλό και παιδεία

·         Πιστεύετε ότι η ελευθερία  συμπορεύεται με την ανασφάλεια;

·         Γάμος και ελευθέρια; à Ελευθερία είναι η ελεύθερη βούληση, συνεπώς δεν γίνεται να είσαι ελεύθερος μέσα στο γάμο. Ο γάμος και η κατοχή και η ζήλεια που τον περιβάλλουν, υποδουλώνουν το πνεύμα.

·         Παιδιά και ελευθερία à Ισχύει ότι και στο γάμο

·         Υψηλό εισόδημα και ελευθερία à «Το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για τα χρήματα είναι μερικές φορές η ελευθερία» – Robert Louis Stevenson, Σκωτσέζος συγγραφέας

·         Σωματική αρρώστια και ελευθερία à Εξαρτάται από το είδος της ασθένειας, αλλά σίγουρα σου μειώνει την ελευθερία

·         Ψυχική αρρώστια και ελευθερία à Κάθε τι που σου καίει την ψυχή, σε καταντάει σκλάβο…

·         Η ελευθερία είναι προνόμιο ανθρώπων ευφυϊών και πνευματικά καλλιεργημένων; Θα έπρεπε να είναι ; Και αυτοί που δεν έχουν την δυνατότητα ή την μόρφωση  να αντιληφτούν όλα τα δεδομένα, πρέπει να έχουν την ελευθερία να αποφασίζουν για την δράση τους;

·         Ελευθερία και μοναξιά; à Το οργανωμένο πλήθος, η κοινωνική ομάδα μας στηρίζει, μας προστατεύει, αλλά και θολώνει την όραση, μηχανοποιεί την συμπεριφορά, δένει την σκέψη, αποδυναμώνει την φαντασία μας με τα πολυκαιρισμένα σχήματα των απρόσωπων εννοιών και αξιών της. Συνεπώς μόνο μέσω της μοναξιάς μπορείς να είσαι πραγματικά ελεύθερος, να κατακτήσεις την ελευθερία της αλήθειας. «Όταν κανείς δεν σε ξυπνάει το πρωί, κανείς δεν σε περιμένει την νύχτα, και μπορείς να κάνεις ό,τι θες. Τι το ονομάζεις; Ελευθερία ή μοναξιά; Ο καθένας το βλέπει διαφορετικά.

·         Ελευθερία και Θεός ;  Δεν ξέρω, το ψάχνω

Καλή σου μέρα!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Μου θυμίζει λίγο τις εκθέσεις του σχολείου η νέα αποστολή. Έχω την ίδια άποψη για την ελευθερία από τότε. <<Να κάνω αυτό που θέλω με όποιον/ους θέλω χωρίς να πρέπει να δώσω εξηγήσεις στο γιατί>> . Απαραίτητη προϋπόθεση, να μην περιορίζω με τις πράξεις μου την ελευθερία κάποιου άλλου. Και δεν θέλω να φανταστώ μια σχέση αν δεν υπάρχει ελευθερία, αυτό θα σημαίνει αρρωστημένη ζήλεια, που προκαλεί χιλιάδες προβλήματα. Το μαγικό για μένα είναι όταν τα θέλω σου ταυτίζονται με τα θέλω του άλλου. Και σε ότι αφορά την εθνική ελευθερία, δεν το διαπραγματεύομαι <<Ελευθερία ή θάνατος>>

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Ελευθερία……..το αγαπημένο μου όνομα ( ήταν το όνομα της μητέρας μου❤ ).

Τι είναι για μένα ελευθερία….?

Να αγαπάω, να γελάω, να κλαίω, να πονάω, να ονειρεύομαι, να αναπνέω,να νοιάζομαι,να σκέφτομαι,να νιώθω, να μαθαίνω, να σέβομαι , να ζω….. χωρίς φόβο, τύψεις, ενοχές και ότι άλλο μου περιορίζει τον αέρα μου, την ζωή μου.

Ελευθερία και μοναξιά, σχέσεις φιλικές, ερωτικές, γάμος, παιδιά, αρρώστια, θεοί, κυβερνήσεις …..συνυπάρχουν

Η ελευθερία είναι στην σκέψη και την ψυχή…Την δική μας!

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Δεν ξέρω αν όντως φάνηκε σε κάποιους τετριμμένο το θέμα αλλά για μένα η έννοια της ελευθερίας είναι πολύπλοκη και την έχω επαναπροσδιορίσει σε διάφορες φάσεις της ζωής μου. Από μικρό παιδάκι που λαχταρούσα να απαλλαγώ από τον «ζυγό» του γονικού ελέγχου, στα πρώτα στάδια της ενηλικίωσης που άρχισα να αντιλαμβάνομαι τους υπόλοιπους εξωτερικούς περιορισμούς, ως τη συνειδητοποίηση του ρόλου των εσωτερικών περιορισμών (πεποιθήσεις, αντικρουόμενα κομμάτια του εαυτού) η πορεία είχε πολλά σκαμπανεβάσματα. Γιατί η ελευθερία και η ευθύνη είναι έννοιες αλληλένδετες, η μη ανάληψη της ευθύνης συνεπάγεται την απώλεια της ελευθερίας.
Στη σχέση και στον γάμο την ελευθερία την αντιλαμβάνομαι ως αμφότερο σεβασμό στα όρια και τις επιθυμίες του άλλου.
Ελευθερία και παιδιά? Για τα παιδιά σίγουρα, για τους γονείς ούτε καν!
Η ελευθερία δεν είναι προνόμιο αλλά δικαίωμα, ανεξάρτητα κοινωνικο-οικονομικής ή μορφωτικής κατάστασης.
Η ελευθερία δεν είναι μια συνθήκη ύπαρξης αλλά μια κατάσταση του μυαλού που κατακτάται ξανά και ξανά. Το να είναι κανείς ελεύθερος σημαίνει να είναι ανοιχτός στις προκλήσεις και έτοιμος να επεκτείνει τα όριά του.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Ελευθερια…..ενα πολυτιμο δικαιωμα του καθε ανθρωπου.Πολυσημαντη εννοια….που  μπορει να διακριθει σε αρκετα ειδη εθνικη,θρησκευτικη, πνευματικη, προσωπικη…Το ερωτημα που μου γενναται..ειμαστε ελευθεροι..ή νομιζουμε οτι ειμαστε..Γεννηθηκαμε ελευθεροι…στη πορεια της ζωης μας ομως εγκλωβιστηκαμε απο την καθημερινοτητα,τις υποχρεωσεις.. επαγγελματικες,οικογενειακες, προσωπικες…Ποσοι απο εμας αραγε νιωθουν πραγματικα ελευθεροι να πουν και να κανουν αυτο που πραγματικα θελουν?Σιγουρα πρεπει να υπαρχουν κανονες,νομοι και ορια..διαφορετικα θα επικρατουσε ασυδοσια….Ισως η εκφραση “ελευθερος με περιοριστικους ορους ” να ισχυει γενικα….για ολους μας…🤔
Ελευθερος ειναι να εισαι ο εαυτος σου ,να τον αγαπας, να τον σεβεσαι, να ακους τις αναγκες του!!!Ελευθερος ειναι ο ανθρωπος που εχει μαθει να σεβεται και να τον σεβονται.Ελευθερος ειναι ο ανθρωπος που μαχεται για τα πιστευω του.
Μονο αν νοιωθεις ελευθερος μπορεις να εισαι ευτυχισμενος, να ζεις….
Τελικα..η ελευθερια του καθενος μας, νομιζω, ειναι προσωπικη υποθεση …και οφειλει να ειναι σεβαστει απο ολους….

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Η υγεία , η νεότητα και η ελευθερία είναι αδιαμφισβήτητα τα τρία πολυτιμότερα αγαθά.

Όσο λοιπόν, το δεύτερο ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου, το πρώτο κλονίζεται και κατά συνέπεια το τρίτο περιορίζεται. ΄

Αν το δούμε σαν έννοια είναι η δυνατότητα που έχει κάποιος, να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει στην ζωή του, στο σώμα του, στην οικεία του ή στην εργασία και το χόμπι του.

Σε οργανωμένες κοινωνίες δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτης μορφής ελευθερίας, εφόσον τα δικαιώματα του ενός τελειώνουν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα κάποιου άλλου θίγοντας ή επηρεάζοντάς τον.

Μερικές από τις βασικότερες μορφές ελευθερίας είναι η ατομική ελευθερία που σημαίνει να είσαι κτήμα του εαυτού σου και υπεύθυνος των πράξεων σου , δηλαδή να έχεις το αυτεξούσιο και να μην είσαι ιδιοκτησία κάποιου άλλου. 

Η κοινωνική ελευθερία με την οποία το άτομο εντάσσεται στο κοινωνικό σύνολο σαν ισότιμο και ισάξιο μέλος του κοινωνικού ιστού, με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους άλλους.

Η οικονομική ελευθερία η οποία επιτρέπει την κτήση αγαθών απαραίτητων για την ζωή ή την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Την ψυχολογική ελευθερία η οποία περιορίζεται μέσω του άγχους, του φόβου, των προκαταλήψεων κ.τ.λ.

Η ελευθερία σαν δικαίωμα κερδίζεται σε υλικό επίπεδο μέσα από αγώνες , επαναστάσεις , διεκδικήσεις και αυτοθυσία πολλές φορές, ενώ κάποιες άλλες μορφές ελευθερίας είναι το νικηφόρο αποτέλεσμα της εσωτερικής πάλης του εαυτού μας, με την συνήθεια, τα πάθη, το ξεβόλεμα, τα ‘’πρέπει’’ κ.α. 

Ο Γάμος σαν έννοια δεν περιορίζει την ελευθερία ,υπό την προϋπόθεση φυσικά το αντρόγυνο έχει κοινούς στόχους, όνειρα και αξίες, αλλά με την ίδια σειρά προτεραιότητας.

 Στις μέρες μας θα ήταν χρήσιμο να αναλογιστούμε ποιες είναι οι ελευθερίες που εχουμε; Ποιοι μας τις έδωσαν και τι κάνουμε για να τις διαφυλάξουμε; Ποιες ελευθερίες ακόμη αξίζει να αγωνιστούμε να αποκτήσουμε και με ποιο τίμημα;

Υπάρχει στην χώρα που ανακάλυψε την δημοκρατία σαν το τέλειο ελεύθερο πολίτευμα , ελευθερία του λόγου; Του τύπου; Της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών; Υπάρχει ελευθερία στο να διαδηλώσεις και να διεκδικήσεις; Υπάρχει ατομική ή κοινωνική ελευθερία; Μήπως χάθηκε το αυτεξούσιο; Ποιες από τις ελευθέριες αυτές έχουμε ,ποιος και πως μας τις έδωσε; Πως τις χάσαμε ή ποιοι μας τις στέρησαν; Τι πρέπει να κάνουμε για να τις ανακτήσουμε και ποιο το τίμημα, που θα πρέπει να πληρώσουν οι υπαίτιοι αλλά και εμείς;

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

To be continued….

nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *