Ο κ.Χάος και η κ.Τάξη και το Πρώτο Κύμα…..Part 1

 Στην αρχή όλων  , πριν ακόμα την ύπαρξη του χρόνου ,σε έναν τόπο που ακόμα δεν υπήρχε τόπος, βασίλευε το απόλυτο , βαθύ και σκοτεινό κενό. Μέσα σε  αυτή την απέραντη ερημία, υπήρχαν  άπειρες δυνατότητες οι οποίες περίμεναν να μορφοποιηθούν. Αδυνατούσαν όμως να πάρουν σχήμα και διαστάσεις , λόγω της έντασης που υπήρχε ανάμεσα σε δύο  δυνάμεις.: Την αρσενική δύναμη του Χάους και την θηλυκή δύναμη της Τάξης.

Σε κάποια ακαθόριστη στιγμή , η ένταση εξαφανίστηκε. Οι Χαοτικές κινήσεις άρχισαν να αλληλοεπιδρούν με την ακινησία της Τάξης  Έτσι σχηματίστηκε το Πρώτο Κύμα. Το Πρώτο Κύμα  είναι και  το αποτέλεσμα της Πρώτης Σχέσης. ….Και από εκείνη την στιγμή άρχισαν τα Προβλήματα.(Χαβάη… Μύθος για την γέννηση των ανθρώπινων σχέσεων.)

Τα κύματα υπάρχουν εξαιτίας της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην κίνηση και την ακινησία. Τα πάντα υπάρχουν  μέσα από πλήθος αλληλεπιδράσεων με άλλα πράγματα.

Κίνητρα

 Οι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, κινητοποιούνται σε σχέσεις  είτε από την αγάπη είτε από την εξουσία  είτε από την αναζήτηση αρμονίας είτε τέλος από  διάφορους συνδυασμούς των τριών  αυτών παραγόντων. Ο καθένας αυτό που πραγματικά θέλει είναι να αισθάνεται καλά. Φτάνοντας πολλές φορές στα άκρα για το πετύχει .Είναι γνωστή η ιστορία με κάποιον που στέκονταν στην γωνία του δρόμου και κοπανούσε το κεφάλι του με ένα σφυρί….. όταν  ένα περαστικός τον ρώτησε γιατί το κάνει αυτό, απάντησε ότι νιώθει υπέροχα όταν σταματάει!!!

Τι σημαίνει όμως αισθάνομαι καλά; Βασικά είναι μια ψυχολογική αίσθηση ευχαρίστησης. Από το να λύσεις ένα σταυρόλεξο ή να φτιάξεις ένα πάζλ, μέχρι να καταφέρεις κάτι πιο δύσκολο , υπάρχει πάντα μια ψυχολογική ανταπόκριση που την αντιλαμβανόμαστε ως ευφορία. Απαρέγκλιτα  το σώμα μας πάντα εμπλέκεται σε αυτή την εμπειρία ευχαρίστησης , είτε αυτή η εμπειρία έχει  κάνει με το σώμα μας είτε με το μυαλό μας είτε με το πνεύμα ή την ψυχή μας.

Η πραγματική αίσθηση ωστόσο “του νιώθω  καλά” έχει να κάνει με μία ξαφνική απελευθέρωση από την φυσική ένταση . Μικρή αποφόρτιση της ένστασης φέρνει μικρά ποσά ευχαρίστησης. Μεγαλύτερη εκτόνωση φέρνει πιο μεγάλη απόλαυση. Οι άνθρωποι λοιπόν επιλέγουν να κάνουν σχέσεις με ανθρώπους – ανεχόμενοι και παλεύοντας με όλων των ειδών τις δυσκολίες και τους κινδύνους που  αυτές εμπεριέχουν- όταν αισθάνονται καλύτερα μέσα σε αυτές παρά μόνοι τους. Και όσο πιο έντονα και πιο συχνά δημιουργεί αυτό το αίσθημα μια σχέση τόσο καλύτερα.(Και ναι δεν μιλάω μόνο για το σεξ).Εκδρομές , χόμπι, παιχνίδια ,  μουσική,  χορός , ακόμα και η απλή  καθημερινή διαβίωση ,όλα αυτά όταν δεν συντρέχει λόγος να υπάρχουν αντιστάσεις , μετατρέπονται σε πεδία ευχαρίστησης.

Αγάπη

Ως  κίνητρο , η αγάπη είναι η τάση να συνδεόμαστε με κάποιον η κάτι. Οι άνθρωποι συνδεόμαστε όχι μόνο με ανθρώπους αλλά και με ζώα, μέρη, πράγματα ,ιδέες. Οποτεδήποτε ο φόβος και  ο θυμός λείπει ή  τουλάχιστον είναι σε μικρότερο επίπεδο από την επιθυμία να συνδεθούμε, οι άνθρωποι έρχονται κοντά .Η κουλτούρα και προσωπικές προτιμήσεις θα καθορίσουν το είδος της σχέσης που θα προκύψει Στο τέλος όμως θα δημιουργηθούν δεσμοί ανάμεσα σε ανθρώπους ή ακόμα και ομάδες ανθρώπων. Η αγάπη είναι στην φύση μας. Είναι η κατάσταση να νιώθεις ευτυχισμένος ενώ έρχεσαι κοντά με κάποιον άνθρωπο. Είναι η συνθήκη μέσα από την οποία βιώνουμε αναγνώριση και αποδοχή της αλήθειας μας. Είναι η επέκταση του εαυτού μας σε τέτοιο βαθμό ώστε να περικλείσει  και τον άλλο. Η εγγύτητα και η απουσία φόβου γεννούν την αγάπη χωρίς προσπάθεια.

Επιπλέον η αγάπη γεννιέται αυθόρμητα σε καταστάσεις κίνδυνου. Όταν συμβεί μια καταστροφή ή κάποιο ατύχημα , δημιουργείται μια αυτόματη απόκριση πολλές φορές  τόσο μεγάλη ώστε να οδηγεί ανθρώπους να ρισκάρουν την ίδια τους την ζωή προκειμένου να βοηθήσουν, ακόμα και έναν τελείως άγνωστο.

Η ανάγκη και η επιθυμία της αγάπης  επηρεάζει πολλές πράξεις μας.

Η  έλλειψη εμπιστοσύνης ,από την άλλη, είναι μια κατάσταση που εξασθενεί την σύνδεση που προκαλεί η αγάπη. Όταν ένα άτομο αμφιβάλλει , αμφισβητεί την αλήθεια της αγάπης , γεννιέται ο φόβος. Και η αγάπη πεθαίνει. Φόβος και αγάπη είναι εντελώς αντίθετες έννοιες. ¨Όταν αυξάνεται ο φόβος, η αγάπη μικραίνει. Και όταν η αγάπη μικραίνει , τόσο εξαλείφεται και η ανάγκη και η επιθυμία για αυτήν.

Όταν η προσπάθεια να ικανοποιηθεί η ανάγκη και η επιθυμία για αγάπη κάθε μορφής αποτυγχάνει ,το αποτέλεσμα είναι πνευματική ,συναισθηματική και φυσική συμπεριφορά που διασπά σχέσεις .Αυτό συμβαίνει όταν ο φόβος που προκύπτει από την απουσία της, στερεί την εύρεση διεξόδων, νιώθεις ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει και αποσύρεσαι  από όλους και όλα .Στρέφεσαι προς τον εαυτό σου,  δημιουργώντας όλο και μεγαλύτερη εσωτερική ένταση και μεγαλύτερη απομόνωση… Μοναξιά…. .Νέος φόβος… Δικός σου αυτή την φορά… Εσωτερικός.

Εξουσία

Η εξουσία είναι επίσης κομμάτι της φύσης  μας. Όπως και με την αγάπη ,δεν θα παλέψουμε για  την εξουσία παρά μόνο αν νιώθουμε ότι δεν την έχουμε. Η εξουσία είναι μια πράξη αποτελεσματικότητας. Από την στιγμή της γέννησης μας όλοι είμαστε σε μια συνεχή διαδικασία να κάνουμε ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι είναι πιο αποτελεσματικό για την επιβίωση και την ευχαρίστηση μας.

Καθημερινά το σώμα μας και το μυαλό μας, είναι σε μια διαρκή διαδικασία αυτοσυντήρησης , ανάπτυξης ,μάθησης ,αναζήτησης της ευχαρίστησης και αύξησης της επιρροής μας στον  κόσμο που μας περιβάλλει. Όταν η έκφραση εξουσίας δεν είναι αποτελεσματική ή πιστεύουμε ότι δεν είναι , η φυσική αντίδραση είναι να βρούμε διαφορετικές λύσεις ή έναν άλλο τρόπο να είμαστε αποτελεσματικοί.

Ξανά η αμφιβολία είναι ένας παράγοντας που εξασθενεί την φυσική  έκφραση της εξουσίας. Όταν  ένα άτομο αμφισβητεί την δύναμη  του,  γεννιέται θυμός και η εξουσία , η δύναμη του ,χάνεται. Και όσο αυξάνει ο θυμός τόσο μειώνεται η δύναμη , και όσο μειώνεται η αίσθηση της δύναμης τόσο μειώνεται και η επιθυμία για αυτή.

Η πιο δημοφιλής  απόπειρα ανάκτησης της εξουσίας είναι η άσκηση ελέγχου. Ο έλεγχος δεν είναι δύναμη. Αντίθετα είναι ένα μέσο που χρησιμοποιούν άνθρωποι που αισθάνονται αδύναμοι. Υπάρχει ο ενεργητικός έλεγχος  κατά τον οποίο αναγκάζουμε  τον άλλο να πράξει σύμφωνα με την δική μας θέληση χρησιμοποιώντας εκφοβισμό ή ακόμα και φυσική βία. Επιπλέον υπάρχει και ο παθητικός έλεγχος κατά τον οποίον προσπαθούμε να κάνουμε τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που θέλουμε είτε αρνούμενοι να ενεργήσουμε είτε δημιουργώντας τους ενοχές. Αξιοσημείωτο είναι ότι επιπλέον των καταστρεπτικών συνεπειών στις διαπροσωπικές σχέσεις , τα παραπάνω συνήθως δημιουργούν και μεγάλη εσωτερική ένταση και σε αυτόν που προσπαθεί να ασκήσει τον έλεγχο. Και αυτή η ένταση γιγαντώνει ακόμα πιο πολύ τον αρχικό φόβο… και την Μοναξιά.

Η  αύξηση  αυτή του φόβου κάνει μείγμα με την αποτυχία ανάκτησης της εξουσίας  και διευρύνεται συχνά σε ενέργειες βανδαλισμού. Από τα παιδικά ξεσπάσματα με τα πετάγματα και τα σπασίματα των παιχνιδιών ,  μέχρι τους  εφηβικούς βανδαλισμούς και την ενήλικη βία και τρομοκρατία υπάρχει μια σταδιακή κλιμάκωση αυτού του συνδυασμού.

Όποτε δεν υπάρχει διέξοδος σε αυτό τον θυμό και πραγματική  αναγνωρίσιμη ανάκτηση εξουσία, το άτομο κατευθύνει τον θυμό του εσωτερικά και το αποτέλεσμα είναι πνευματική , συναισθηματική και  φυσική αντίσταση σε οποιαδήποτε σχεδόν ανθρώπινη συμπεριφορά…

Αρμονία

Η ροπή προς την αρμονία είναι μια ακόμα φυσική τάση του ανθρώπου. Με τον όρο αυτό συνήθως εννοούμε μια αμοιβαία ωφέλιμη αλληλεπίδραση των ανθρώπων μεταξύ τους και με το  κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον τους.

Η αρμονία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και μια ευρύτερη έννοια πέρα από την προσωπική σύνδεση. Πρόκειται για μια ευρύτερη αίσθηση για την θέση και τον σκοπό που έχει κάποιος στον κόσμο και την αλληλεξάρτηση του με αυτόν. Όταν η αλληλεξάρτηση αυτή αμφισβητείται τότε γεννιέται αποξένωση. Το εγώ και εσύ ,αντικαθίσταται από εγώ εναντίων αυτών.

Η αποξένωση αυτή  , η οποία συνοδεύεται από ιδιαίτερη σύγχυση ,απάθεια, διαρκή ανησυχία και απόγνωση , με την σειρά της αυξάνει την εσωτερική ένταση επιτείνοντας  τα πνευματικά , συναισθηματικά και σωματικά αδιέξοδα.

Λύσεις

Η λύση για τα προβλήματα των σχέσεων που προκύπτουν εξαιτίας του φόβου είναι να είμαστε φιλεύσπλαχνοι δείχνοντας  συγχώρεση, αναγνώριση , εκτίμηση, θαυμασμό , ανοχή , φροντίδα και διάθεση υποστήριξης τόσο στους άλλους όσο και στον ίδιο μας τον εαυτό.

Η λύση για τα προβλήματα  που προκύπτουν  λόγω του θυμού, είναι να αυξήσουμε την γνώση , τις ικανότητες ,τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθηση μας.

Η λύση για τα προβλήματα  που προκύπτουν  λόγω της αποξένωσης, είναι αρχικά η απόκτηση πνευματικής ηρεμίας και αρμονίας -σύνδεσης με ένα ανώτερο σκοπό ή μια ανώτερη δύναμη και σε δεύτερο χρόνο η αναζήτηση αυτής της Δύναμης μέσα σε όσα μας περιτριγυρίζουν.

Μα πάνω από όλα πρέπει να σταματήσουμε να αμφιβάλουμε. Κρατάμε έναν υγιή σκεπτικισμό όποτε είναι απαραίτητο, αλλά αρνούμαστε να αμφιβάλουμε για την αξία την δική μας, την αξία των άλλων , την αξία του κόσμου. Κρατάμε την πίστη μας. “Η πίστη είναι η πραγματική ύπαρξη όσων ελπίζουμε ,η χειροπιαστή απόδειξη όσων δεν βλέπουμε”. Απόστολος Παύλος

Τι να θυμάμαι :

Οι σχέσεις, είτε είναι διαπροσωπικές , είτε είναι ευρύτερα κοινωνικές είτε είναι επαγγελματικές δεν σκέπτονται και δεν ενεργούν με ανθρώπινους όρους. Η σχέση είναι απλά μια λέξη. Το πρόβλημα ανάμεσα σε δύο ανθρώπους δεν είναι μια σχέση που δεν δουλεύει. Η δυσκολία είναι ότι ο ένας η και οι δύο δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν και να αλληλοεπιδράσουν μεταξύ τους με καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο.

1.Ο κόσμος είναι αυτό που έχουμε στο μυαλό μας και γι’ αυτό το λόγο ,η κατάσταση , η ποιότητα και η φύση των σχέσεων καθορίζεται από εμάς.

2.Δεν υπάρχουν σαφή όρια, και είμαστε ελεύθεροι να αλλάξουμε άποψη για μια σχέση, ή να την επαναπροσδιορίσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ωφέλιμη για εμάς και τους γύρω μας.

3. Η ενέργεια ρέει   προς το σημείο όπου η προσοχή επικεντρώνεται. Στο κομμάτι  της σχέσης που δίνεται περισσότερο προσοχή , αυτό το κομμάτι είναι σαφώς πιο ενεργοποιημένο και ακμαίο.

4.Το παρόν είναι η στιγμή που έχουμε την δύναμη. Και η παρούσα στιγμή είναι ο χρόνος που μια σχέση θα αποκατασταθεί η θα βυθιστεί οριστικά. Δεν έχουν θέσει αναβολές.

5.Το να αγαπάς έχει να κάνει με το να  γελάς και να είσαι ευτυχισμένος με κάποιον, και όσο περισσότερα πράγματα σε αρέσουν  με το άτομο με το οποίο σχετίζεσαι , τόσο περισσότερο υγιής και χαρούμενη θα είναι η ζωή .

6.Όλη η δύναμη προέρχεται από μέσα μας/Εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε πως θα την χρησιμοποιήσουμε.

7.Η αποτελεσματικότητα είναι μέτρο της αλήθειας. Όταν ζούμε με τρόπο που μας κάνει λιγότερους , δυστυχισμένους, πάντα υπάρχει περιθώριο ν κάνουμε καινούργια πλάνα.

…..To be continued 

 

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *