Ο έλεγχος είναι η πηγή της ελευθερίας…

Η ελευθερία δεν επιτυγχάνεται με την πλήρη απόλαυση του επιθυμητού, αλλά με τον έλεγχο της επιθυμίας.— Επίκτητος

Ζούμε σε μια κοινωνία που ανταμείβει την άμεση ικανοποίηση στα άκρα. Οι άνθρωποι τα θέλουν όλα, και τα θέλουν τώρα (ή χθες). Οι επιθυμίες τους χειραγωγούνται από τις πρόσφατες διαφημίσεις, ταινίες και επιρροές που τους κάνουν να θέλουν περισσότερα πράγματα που δεν χρειάζονται.

Το θέμα είναι ότι το να θέλεις κι άλλα πράγματα δεν τελειώνει ποτέ. Όταν παίρνεις  το τελευταίο φανταχτερό νέο προϊόν, κάτι άλλο έρχεται και μένεις με την  λαχτάρα για περισσότερα.

Η παρορμητική επιθυμία για πράγματα είναι άφθονη. Είναι η ικανότητα να κυριαρχείς και να ελέγχεις αυτή την επιθυμία που είναι δύσκολη. Η ικανότητα να την διοχετεύεις με παραγωγικούς τρόπους και να καθυστερείς αυτή την ικανοποίηση όταν έχει νόημα, είναι μια ικανότητα που μπορεί και πρέπει να την  μάθει κάποιος. Και σίγουρα αξίζει τον κόπο.

Πώς μπορούμε  να το εφαρμόσουμε:

 Πρόκειται για τη διατήρηση των επιθυμιών σας υπό έλεγχο, αντί να ενδίδετε σε καταναγκαστικούς ¨πόθους¨ να θέλετε πράγματα.

Μπορείτε να επιλέξετε να καθυστερήσετε την ικανοποίηση για ένα καλύτερο μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, αντί να αφήσετε τις παρορμήσεις σας να σας ελέγχουν τη  παρούσα στιγμή.

Σίγουρα αν ησυχάσετε και ακούσετε την εσωτερική σας φωνή, θα ανακαλύψετε  καταστάσεις που θα σας προσφέρουν περισσότερη ευχαρίστηση από ότι η  πρόσκαιρη ικανοποίηση  της καταναλωτικής  πείνας σας.

Μπορείτε επίσης να μάθετε να φιμώνετε επιθυμίες που δεν σας εξυπηρετούν εντελώς.

Μια ζωή που ξοδεύεται συνεχώς κυνηγώντας τις επιθυμίες σας, θα σας κάνει να  αισθάνεστε  σαν ένα χάμστερ που γυρίζει γύρω γύρω  ατελείωτα σε  μια ρόδα. Σας  κλέβει την προσωπική σας ελευθερία   και σας αποκόβει από τις ρεαλιστικές ανάγκες του περιβάλλοντος σας και των ανθρώπων που είναι γύρω σας.

Ο έλεγχος των επιθυμιών σας  βάζει πάλι στη θέση του οδηγού.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να λαχταράτε κάτι, είτε αγοράζετε  το νέο φανταχτερό τηλέφωνο είτε το  καινούργιο αυτοκίνητο, αναρωτηθείτε:

-Τα χρειάζεστε  αυτά τα πράγματα;

-Θα βελτιώσει τη ζωή σας και των άλλων με οποιονδήποτε τρόπο;

-Ξοδεύετε  χρήματα από καταναγκασμό, για να  ανταγωνιστείτε  με τους γείτονες ή για  κάποιο δικαιολογημένο λόγο;

Θα  ανακαλύψετε ότι θα νιώσετε  περισσότερη ικανοποίηση αποκηρύσσοντας πράγματα που δεν χρειάζεστε. Πράγματα που δεν προσθέτουν καμία αξία στη ζωή σας.

Η πραγματική δύναμη έγκειται στο να παραμένεις ο άρχοντας των δικών σου επιθυμιών, αντί να τις αφήνεις να σε κατατρέχουν  ανεξέλεγκτα και να σπέρνουν τον όλεθρο στη ζωή σου.

Στην σημερινή  καθολική βιασύνη, όλοι σκεφτόμαστε πάρα πολύ, ψάχνουμε ακόμα περισσότερο, επιθυμούμε ακατάπαυστα και επιλέγουμε να αγνοήσουμε την χαρά  της απλής αβίαστης ύπαρξης.

Το να υποφέρουμε συνήθως σχετίζεται  το ότι επιζητούμε  μια πραγματικότητα πολύ διαφορετική από αυτή που υφίσταται.

Όταν σταματάμε ωστόσο  να κυνηγάμε  λάθος πράγματα, δίνουμε  πολλές φορές στα σωστά πράγματα την ευκαιρία να  μας πιάσουν.

Άλλωστε μπορεί να μην έχουμε οτιδήποτε επιθυμούμε  στην ζωή, αλλά νομίζω ότι οι περισσότεροι είμαστε ευλογημένοι με όσα πραγματικά χρειαζόμαστε. Και γι αυτό ίσως θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες.

Και ίσως όσο πιο νωρίς μάθουμε να εστιάζουμε σε αυτά που ήδη έχουμε και να μην παθιαζόμαστε με αυτά που μας λείπουν , τόσο περισσότερα θα γευόμαστε από την πίτα της ευτυχίας.

Αξίζει   μερικές φορές αν θέλετε να αισθάνεστε πλούσιοι, απλά να μετρήστε όλα αυτά που έχετε στην κατοχή σας  και δεν μπορούν να αγοράσουν τα χρήματα.

Η ευμάρεια εξαρτάται περισσότερο από το να επιθυμείτε αυτά που είναι ήδη δικά σας παρά να μπορέσετε να αποκτήσετε όλα όσα θα θέλατε.

«Remember that sometimes not getting what you want is a wonderful stroke of luck»(Dalai Lama)

Καλό σας βράδυ!

nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

  1. Ο/Η Μ.Γ. λέει:

    OΠΩΣ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΣΟΝ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ,ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ Η ΜΙΚΡΟ,ΑΚΡΙΒΟ Η ΦΤΗΝΟ,ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ.ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ.ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΧΑΡΙΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ Κ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΥΣ.ΔΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ,ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΩΝΤΟΣ,ΤΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΙΣΧΥΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ…..ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΝΤΥΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΚΑΛΟΣΙΔΕΡΩΜΕΝΟ ΡΟΥΧΟ ΤΟΥΣ Κ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥΣ,ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ ΚΑΙ ΚΑΛΟΓΥΑΛΙΣΜΕΝΟ ΑΜΑΞΙ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!ΚΑΙ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑΥΤΟ!!!ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟΟΟΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *