Οι απαντήσεις σας στην ερώτηση σκέψης Νο2-Ο Master και η καμπάνα!

Παρακάτω σας παραθέτω δειγματοληπτικά κάποιες από τις απαντήσεις σας σχετικά με την ερώτηση σκέψης 2…

Σας θυμίζω την ερώτηση: «Τι σας κάνει ευτυχισμένους αυτή την στιγμή;»…

….Αυτή την στιγμή… Τι σας κάνει ευτυχισμένους;;;;

Δεν έχω σκοπό να γίνω επικριτικός, παρά μόνο να σας δώσω ένα θετικό feedback , σε μια προσπάθεια να δείτε λίγο πιο βαθειά!

Οι πιο πολλές  από τις απαντήσεις σας, θεωρητικές, ορθολογικές, βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες αλλά νομίζω  λίγο εκτός θέματος οι περισσότερες…

Αυτή την στιγμή μόνο ένα πράγμα μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο… Το οποίο είναι εκεί μπροστά σου. Αισθητό. Μετρίσιμο. Απλό. Σε απόσταση αναπνοής…

Πχ… Η θέα από το μπαλκόνι μου, ένα ποτήρι κρασί, η ησυχία μου, η ονειροπόληση μου, ένα τραγούδι, ένα άγγιγμα, ένα είδωλο στον καθρέφτη, μια αγκαλιά, ένα βιβλίο… Ένα ή κάτι το οποίο όμως συμβαίνει αυτή την στιγμή!!!!

Κι αν δεν βρίσκετε κάτι να απαντήσετε, τότε πιθανότατα να μην σας κάνει κάτι ευτυχισμένους αυτή την στιγμή! Και αυτή η απάντηση έχει την αξία της!

 Η διαδικασία αυτή δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Προσπαθώντας πολλές φορές, μέσα στην μέρα να απαντήσετε σε αυτό το ερώτημα με ειλικρίνεια και αμεσότητα, θα αντιληφτείτε πότε είστε πραγματικά εκεί που θέλετε και πότε είστε σε ένα μέρος σκοτεινό για εσάς, που απορροφά την ενάργεια σας και μάλλον θα πρέπει να αποφύγετε!

Συμβουλή: Δοκιμάστε την επόμενη εβδομάδα να απαντήσετε πολλαπλές φορές στην ερώτηση σκέψης Νο2.Κάντε μια λίστα με αυτά που νομίζετε ότι σας κάνουν ευτυχισμένους εκείνες τις συγκεκριμένες στιγμές ! Και απλά ξανακάντε τα!!!!

….Σε ένα από τα σεμινάρια πολεμικών τεχνών που είχα βρεθεί κάποια στιγμή, ένας  σχετικά ηλικιωμένος Master προσπαθούσε να διδάξει μια σχετικά απλή ακολουθία κινήσεων, άμυνας και αντεπίθεσης. Το δεξί χέρι θα έκανε το Α και το αριστερό χέρι το Β.

Μην σπαταλάς το χρόνο σου κοιτώντας πίσω σε αυτό που έχασες. Προχώρησε, γιατί η ζωή δεν προορίζεται να ταξιδέψει προς τα πίσω.Nightcallers.gr

Το εντυπωσιακό ήταν ότι από τους 20 υψηλόβαθμους δασκάλους που ήμασταν παρόντες κάθε ένας από εμάς, παρότι κάναμε την ίδια ακολουθία κινήσεων, παρουσίαζε κάτι τελικά πολύ διαφορετικό!

Ο Master  χωρίς να διορθώνει κάτι συγκεκριμένο, έκανε την ίδια παρατήρηση στον καθένα από εμάς… «Αυτό που κάνεις δεν γνήσιο, δεν είναι αληθινό!»

Μετά από μισή ώρα άκαρπων προσπαθειών από όλους μας, κάθισε στο κέντρο του χώρου, κρατώντας  στα χέρια του μια μικρή καμπάνα στο ένα χέρι και ένα μικρό ραβδάκι στο άλλο.

Πήρε δύο πλαστικά ποτηράκια και τα έβαλε μέσα στην καμπάνα…

Στην συνέχεια, με ένα μικρό χαμόγελο, χωρίς να σηκώσει τα μάτια του από την καμπάνα, την χτύπησε με το ραβδάκι… Ακούστηκε μόλις και μετά βίας ένας πνιχτός , στραγγαλισμένος και μουντός ήχος… «Είναι αυτός ο γνήσιος ήχος ;» ρώτησε.

Μετά την αρνητική μας απάντηση, έβγαλε το ένα από τα δυο ποτηράκια που ήταν μέσα στην καμπάνα και επανέλαβε την διαδικασία… Αυτή τη φορά ο ήχος ήταν λίγο διαφορετικός,  αλλά και πάλι σαν κάτι να τον έσβηνε και να προσπαθούσε να τον κρατήσει μακριά… «Είναι αυτός ο γνήσιος ήχος ;» Ξαναρώτησε.

Αυτή την φορά δεν απάντησε κανείς. Απλά γνέψαμε αρνητικά!

Έβγαλε και το δεύτερο ποτηράκι και χτύπησε πάλι με το ραβδάκι του την καμπάνα… Αυτή την φορά ακούστηκε ένας βαθύς  κρυστάλλινος ήχος, που αντήχησε σε όλη την αίθουσα και σχεδόν άγγιξε τις ψυχές μας… «Είναι αυτός ο γνήσιος ήχος ;»… και όλοι σκύψαμε το κεφάλι γιατί καταλάβαμε το λάθος μας…

Ο «ήχος» που βγάζουμε, η ενέργεια που εκπέμπουμε, έχει άμεση σχέση με το τι κουβαλάμε μέσα μας… Οφείλουμε να απαλλαγούμε από τα άχρηστα και περιττά, για να σταματήσουμε να στραγγαλίζουμε και να καταπνίγουμε την γνήσια φωνή που ξεκινάει από τον πυρήνα μας.

Ερωτήσεις σαν την προηγούμενη, βοηθούν την εξερεύνηση των μυστικών της ύπαρξης μας και την «αυτοαντανάκλαση». Και η διαδικασία αυτή –το “self reflexion”-  θα μας βοηθήσει να γεφυρώσουμε το κενό ανάμεσα στην κατάσταση στην οποία είμαστε σήμερα και στην βέλτιστη κατάσταση στην οπoία επιθυμούμε να βρεθούμε στο μέλλον!!!

Καληνύχτα!

Nightcallers.gr

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Τι με κάνει ευτυχισμένη αυτή τη στιγμή;;»

Πολλές σκέψεις άρχισαν να τριγυρίζουν στο μυαλό μου με το που διάβασα την ερώτηση, όπως ακριβώς προέβλεψες ότι θα συμβεί! Προσπαθώντας να τα ιεραρχίσω κ να επιλέξω ποιο θα απαντήσω, σκέφτηκα κάτι άλλο, να βγω λίγο εκτός θέματος!! 

Αυτό είναι το μεγαλύτερο νόημα του τσιγκλίσματος θεωρώ, να πάει τη σκέψη μας πολύ παραπέρα!!

«Τι με κάνει ευτυχισμένη αυτή τη στιγμή»

Σκέφτομαι ότι η ερώτηση στρέφει την προσοχή μου προς τα έξω, με κάνει να ψάχνω εξωτερικούς παράγοντες που συμβάλουν στην ευτυχία μου. Προτιμώ καλύτερα να κοιτάξω προς τα μέσα…

Πώς θα ορίσουμε το «είμαι ευτυχισμένη»;; (Άλλο ενδιαφέρον κ μεγάλο θέμα για συζήτηση αυτό 🙂) Σημαίνει είμαι χαρούμενη;; Η σημαίνει είμαι γεμάτη, έχω αυτό το συναίσθημα της εσωτερικής γαλήνης κ πληρότητας, που έρχεται όχι από τους θετικούς παράγοντες της ζωής μου, αλλά από τη συνειδητοποίηση της ύπαρξης μου, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή εδώ, που ψάχνει απαντήσεις σε ερωτήματα κ που λατρεύει τα ερωτήματα κ την αναζήτηση απαντήσεων, περισσότερο κ από τις ίδιες τις απαντήσεις;; Που μπορεί να δει κ να ιεραρχήσει όλα τα υπέροχα θετικά που έχει, αλλά να αισθανθεί και ευγνωμοσύνη για όλα, θετικά, αρνητικά, όλες τις εμπειρίες που έζησε μέχρι τώρα, ακόμα κ τον πόνο, γιατί όλα την έφεραν σε αυτό ακριβώς εδώ το σημείο του σήμερα και γιατί όλα αυτά είναι η ζωή;;

Θα καταλήξω στο ότι είμαι ευτυχισμένη για αυτό το mindset λοιπόν… Αυτή την κατάκτηση που κατάφερα μετά από πολλή δουλειά κ πολύ δρόμο (γιατί ποτέ δεν έρχεται εύκολα)… 

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Η ευτυχία γενικότερα είναι η εμπειρία μιας επιθυμητής ψυχικής κατάστασης. Όμως «η ευτυχία είναι φευγαλέα, δίνεται μόνο σε αναλαμπές»,Αφορά δηλαδή μόνο ορισμένες στιγμές της ζωής μας και αυτό συμβαίνει καλώς ειδάλλως, θα έχανε την αξία της. Μια χαρούμενη οικογενειακή στιγμή, μια επαγγελματική επιτυχία, ένα χαμού από ανθρώπους που νοιάζεσαι είναι ευτυχία.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

 Με χαρά διαπίστωσα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα , μικρα ή μεγάλα ,που με κάνουν ευτυχισμένη αυτό τον καιρό. Όμως ,οπως τόνισες , επρεπε να είναι μόνο ένα κι εγώ δεν αργησα και πολύ να το ξεχωρίσω.

    Είναι οι κόρες μου. Οκ …κλισέ…και εξηγώ. Συγκεκριμένα είναι αυτό που συμβαίνει αυτό τον καιρό με τις κόρες μου. Η μια στην προεφηβεία και η άλλη σε καραμπινάτη εφηβεία αλλά τις περνάμε σχεδόν αναίμακτα. Με τα πάνω μας και τα κάτω μας αλλα το κυριότερο με τη εμπιστοσύνη βαθιά ριζωμένη ανάμεσά μας. Ολα προς το παρόν πάνε ρολόϊ. Σχολειο οκ, οι παρέες οκ,συμπεριφορά οκ( όχι πάντα βεβαια αλλά να μην ξεχνάμε και τα δικά μας ). Ξερω ότι έχουμε μεγάλο δρόμο μπροστά μας γεμάτο λακούβες και γκρεμούς… αυτή τη στιγμή όμως εγώ ειμαι ευτυχισμένη με την υπάρχουσα κατάσταση κι εκείνες το ίδιο! ( νομίζω😉…)

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Δεν ξέρω αν είμαι η μόνη που δυσκολεύτηκε με την ερώτηση… Ακόμα και τώρα είμαι διστακτική στο πώς θα εκφράσω αυτά που σκέφτομαι για το θέμα, επιλέγοντας μάλιστα ένα πράγμα που να με οδηγεί πιο κοντά…πιο κοντά στην “έννοια” ευτυχία…

Ομολογώ ότι σκέφτηκα αρκετά, αλλά μάλλον δεν με βοηθά η διάθεση μου… Επιπλέον κάτι τέτοιες “λέξεις – έννοιες” απαιτούν τόσο λεπτούς χειρισμούς, ώστε να μην εκπέσουν από το βάθρο, που αιώνες τώρα οι άνθρωποι τις έχουν τοποθετήσει.

Πάρα πολλοί στοχαστές έχουν καταπιαστεί με την έννοια αυτή και τα συνώνυμα της. Μου αρέσει περισσότερο η θέση του Πλάτωνα, ο οποίος αποδοκιμάζει την ταύτιση της ευτυχίας με το “χαίρειν” και εισάγει την φράση “ευ πράττειν”. Επιλογές, πράξεις που στηρίζουν μια σωστή αντιμετώπιση της ζωής.

Ο Βολταίρος, πάλι, μίλησε διεξοδικά:Να σκεφτόμαστε (…),να αγαπάμε (…), να έχουμε ωραίο κοινωνικό κύκλο (…), έναν φίλο (…), ένα θεσπέσιο δείπνο με κρασί…και τη νύχτα στα σεντόνια μας το τρυφερό αντικείμενο που λατρεύει η καρδιά μας…(…).

Το ένα απόφθεγμα είναι πιο ωραίο από το άλλο! Αλλά η πραγματική ζωή έχει κ τις δυσκολίες της. Υπάρχει και η άλλη “έννοια”: η δυστυχία…

Για τον λόγο αυτό βάζουμε στο επίκεντρο την απλή, λιτή και απέριττη λέξη: νόημα. Οι ευτυχισμένες στιγμές δεν κρατούν για πάντα… έρχονται κ οι αναποδιες…Το νόημα βοηθά να διαχειριστει κανείς και τις μεν κ τις δε…

Και να τις εκτιμά εξίσου…

Κάπως έτσι καταλήγω κι εγώ με τις σκέψεις μου…

Δεν είμαι απαισιόδοξη… προσπαθώ δηλαδή…

Έχω νιώσει ευτυχισμένη με απλά -ευτυχως- πράγματα…

Έχω βιώσει εμπειρίες,που δεν περίμενα… ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα…

Υπάρχουν άνθρωποι που τους λατρεύω…και θα τους λατρεύω για πάντα…

Αλλά… αυτό που με γεμίζει περισσότερο από καθετί αυτή την στιγμή, δεν μπορεί να είναι κάτι έξω από εμένα. Είναι ο μόνος τρόπος…

Γι’αυτό αποζητώ τον μοναχικό μου περίπατο σε ένα-δυο αγαπημένα μέρη, παρατηρώ, μυρίζω, αγγίζω…,στον γυρισμό κάνω μία στάση σε ένα άλλο μέρος…και έτσι… βρίσκω τον εαυτό μου… Μετά είμαι σε θέση να γευτώ τα μικρά, καθημερινά, όμορφα ή λιγότερο όμορφα της ζωής…της δικής μου κ των ανθρώπων που με πλαισιώνουν…Η ζωή είναι στιγμές…

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Δυσκολο νσ σκεφτεις μονο ενα πραγμα….

Νομιζω οτι , αναλογα με τις εμπειριες, τα βιωματα και τη φαση ζωης που βρισκεται ο καθενας θα δωσει την δικη του  τοποθετησει…

Προσωπικα για μενα ευτυχια ειναι στιγμες…… ομορφες στιγμες…αλλοτε μονοι μας…και αλλοτε με παρεα…

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *