Μπορώ να αντισταθώ;

ΒΙΑ: Κάθε συμπεριφορά που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει , να κυριαρχήσει ή να απομονώσει. Σωματική, λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση που δημιουργεί κάθε είδους πόνο.

Τεράστιο κοινωνικό και ατομικό ζήτημα με χιλιάδες  σελίδες αφιερωμένες για τα αίτια αλλά και τις συνέπειες της στην ψυχή, το σώμα και την κοινωνικοποίηση του ατόμου.

Το σημερινό άρθρο ωστόσο θα προσπαθήσει να φωτίσει μια άλλη πλευρά. Την πλευρά της πρόληψης.

Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία(www.WING TSJUN.gr)  που ξεκινά από το μηδέν και  καταλήγει μέχρι την φυσική επαφή και την σωματική βία, η οποία αν αναγνωριστεί εγκαίρως ενδεχομένως θα σπάσει την αλυσίδα των γεγονότων νωρίς. Γνωρίζοντας την σχετική ιεροτελεστία που ακολουθείτε, μπορούμε να αποκτήσουμε τον έλεγχο σε μια φαινομενικά αναπόφευκτη και χαοτική κατάσταση και να αποφύγουμε τα χειρότερα. Βέβαια το κριτήριο σε όλη αυτή την προσέγγιση είναι η ασφάλεια των εμπλεκόμενων και όχι η διάσωση του εγωισμού, του ανδρισμού και της μαγκιάς του καθενός μας.

Τα βήματα που συνήθως ακολουθούνται   σε μια κατάσταση βιαίας εμπλοκής κατά την οποία  κάποιος κακόβουλος  επιχειρεί να  εμπλέξει και να κακοποιήσει το θύμα του είναι τα ακόλουθα:

1.Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την οπτική επαφή. Ο επιτιθέμενος  θα προσπαθήσει να έρθει σε οπτική επαφή με το θύμα ώστε να κλιμακώσει στο επόμενο στάδιο.

Είτε έχετε αρκετή απόσταση  είτε έχει καταφέρει  να φτάσει κοντά σας, σπάστε την οπτική επαφή. Κοιτάξτε αλλού και με εύσχημο τρόπο απομακρυνθείτε. Δημιουργήστε απόσταση ασφαλείας και τον χρόνο που απαιτείται για να συνειδητοποιήσετε τι γίνεται.

2. Η δεύτερη φάση  είναι  η λεκτική. Ακούγονται  λόγια που σκοπό έχουν να υποτιμήσουν, να προσβάλουν και ασκήσουν ψυχολογική βία. Υποσυνείδητα  αυτό που κάνει ο επιτιθέμενος είναι να υποβιβάσει το θύμα σε τέτοιο επίπεδο ώστε να είναι αποδεκτό για αυτόν να του επιτεθεί. Αποσκοπεί  στο να σε κάνει  να νιώσεις κίνδυνο, ανασφαλής για το τι είσαι και το τι μπορείς  να κάνεις.

Ουσιαστικά προσπαθεί στο μυαλό του να δημιουργήσει ένα ¨ηθικό ¨ άλλοθι  ώστε να έχει καλούς λόγους για να ασκήσει βία. Μειώνοντας την κοινωνική  σου αξία έχω δικαίωμα να σου επιτεθώ. Για αυτό και ο ρατσισμός κάθε λογής παράγει βία. Στο μυαλό του τύπου που θα επιτεθεί στο κοινωνικά αποκλεισμένο άτομο, επιτελείται  λειτούργημα!!!

Συνήθως απευθύνουν ερωτήσεις του τύπου: “Τι κοιτάς με αυτό τον τρόπο;  Τι θες τώρα;  Ποιο είναι το πρόβλημα σου;  ” ή ακόμα ποιο συγκεκαλυμμένες προσεγγίσεις του τύπου ¨Έχεις ώρα; Μου δίνεις ένα ευρώ;  κτλ.”

Μόλις  πάρετε το δόλωμα και αρχίσετε να επεξεργάζεστε τις ερωτήσεις  αυτές έχετε  πέσει στην παγίδα… Παγώνετε και προσπαθείτε μάταια να εκλογικεύσετε. Επιπλέον χάνετε την δυνατότητα  να αντιδράσετε  άμεσα σε οτιδήποτε συμβεί, καθώς το μυαλό σας είναι απασχολημένο με το να απαντήσει τις ερωτήσεις – δόλωμα.

Μην απαντήσετε. Σκαρφιστείτε μια δικαιολογία. “Πρέπει να πάω  στο μπάνιο” , μιλήστε σε κάποιο άγνωστο σαν να ήταν γνωστός σας και πηγαίνετε προς το μέρος του,  ζητήστε την βοήθεια  κάποιου άλλου… Μην του επιτρέψετε να σας κατακλίσει με την επιθετικότητα και τις ερωτήσεις του.  Από την στιγμή που θα μπείτε σε διαδικασία  να απαντήσετε, θα καθηλωθείτε  και θα νιώθετε να συρρικνώνεστε. Και όλο αυτό θα σας κάνει και εσάς  να απαντήσετε με βία. Όσο δύσκολο και να είναι για τον εγωισμό σας , σπάστε την επαφή και απομακρυνθείτε. Φερθείτε έξυπνα.

3. Η τρίτη φάση είναι η αρχή της φυσικής  επαφής. Σε  αυτή συνήθως ο επιτιθέμενος ξεκινάει να σπρώχνει το θύμα. Αν και από μόνη της  είναι  μια επιθετική κίνηση που υπό προϋποθέσεις  μπορεί να κάνει κακό, στην ουσία είναι μια δοκιμασία από την πλευρά του επιτιθεμένου προκειμένου να εκτιμήσει το επίπεδο αντίστασης σας. Όπως και να ‘χει ωστόσο ήδη έχουν περαστεί τα όρια. Κάνεις δεν μπορεί να σας ακουμπήσει, όχι χωρίς την θέληση σας και σίγουρα όχι με τέτοιο τρόπο.

Σηκώστε τα χεριά σας, απλώστε ανάμεσα σε σας και τον θύτη προκειμένου να αποκτήσετε μια σχετική απόσταση ασφαλείας  και να δείξετε σε όλους γύρω ότι είστε ο αμυνόμενος.

Χρησιμοποιήστε την φωνή σας. Με δύναμη πείτε του να μείνει μακριά σας και καλέστε βοήθεια από οποιοδήποτε είναι γύρω  σας. Είμαι σίγουρος ότι όλοι γύρω σας θα θελήσουν να βοηθήσουν, παρότι θα φοβούνται και οι ίδιοι. Πιέστε τους συναισθηματικά. Κάντε το συγκεκριμένο …¨Εσείς κύριε με το κόκκινο μπουφάν …Σας παρακαλώ βοηθείστε με ….καλέστε την αστυνομία….¨  Απευθυνθείτε σε κάποιον συγκεκριμένα και ζητήστε του κάτι ορισμένο να κάνει. Σε καταστάσεις στρες  οι άνθρωποι πανικοβάλλονται και χρειάζονται καθοδήγηση.

4.Η επομένη φάση είναι η πραγματική φυσική επαφή. Κλωτσιές, μπουνιές, λαβές και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε , έχουν τον ρόλο τους σε αυτή την φάση.

 Είναι η φάση κατά την οποία πρέπει να παλέψετε για την ζωή σας. Πρέπει να δείξετε στον επιτιθέμενο ότι θα του στοιχίσει  πολύ το να σας κάνει κακό.  Αφήστε το ένστικτο σας ελεύθερο και χρησιμοποιήστε ότι έχετε για τα επιζήσετε τα επόμενα 10 δεύτερα.  Δαγκώστε, σημαδέψτε τα ματιά, τον λαιμό και τα γεννητικά όργανα, κλωτσήστε στα γόνατα… και ότι και να γίνει μην πέσετε και μην  μείνετε στο έδαφος…… χτυπήστε με ότι έχετε και αρχίσετε να τρέχετε μακριά καλώντας σε βοήθεια…

Η παραπάνω είναι μια ιεροτελεστία που ακολουθείτε στο μεγαλύτερο ποσοστό  των  επιθέσεων που θα συμβούν στον δρόμο, σε ένα κλαμπ, στην αυλή ενός σχολείου… Με κάποιες μικρές  παραλλαγές η ίδια ιεροτελεστία, απλώς με πιο γρήγορο πέρασμα από την μια φάση στην άλλη μπορεί να συμβεί και σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Γνωρίζοντας την σειρά εξέλιξης, με αυτοπεποίθηση και κρατώντας την ψυχραιμία μας, μπορούμε να διακόψουμε την κλιμάκωση της κατάστασης και να  μην φτάσουμε στο ξέσπασμα της βίας.

Η πρώτη νίκη θα γίνει στο μυαλό μας. Πρώτα θα πείσουμε τον εαυτό μας ότι δεν είμαστε το θύμα. Ότι αξίζουμε σεβασμό. Ότι έχουμε τον ζωτικό μας χώρο και κανείς δεν μπορεί να τον παραβιάσει. Φτιάξτε  φανταστικά σενάρια  και παίξτε τα άπειρες φορές στην φαντασία σας. Δείτε τον εαυτό σας να τα διεκπεραιώνει και να βγαίνετε σώοι και αβλαβείς.

Και βρείτε λίγο χρόνο  να κάνετε και κανένα μάθημα αυτοάμυνας. Ή ακόμα καλύτερα ξεκινήστε μια πολεμική τέχνη. Θα γυμναστείτε, και ταυτόχρονα θα είστε πιο ασφαλείς.

 Δεν είναι καιρός να έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους… Ας κτίσουμε τουλάχιστον την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας…

BUT IF YOU CAN’T,

FIGHT BACK!!!!

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *