Μην γίνεις σαν και αυτόν!
“Η καλύτερη εκδίκηση είναι να μην γίνεις σαν τον εχθρό σου¨ — Marcus Aurelius

Βλέπουμε συχνά τους ανθρώπους να γίνονται “αυτό που ήθελαν να καταστρέψουν”.
Άνθρωποι που αγωνίζονται για κάποιο αξιόλογο σκοπό, καταλήγουν τελικά να διώκουν όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους ή έχει μια ελαφρώς διαφορετική άποψη για τον κόσμο, μόλις επιτύχουν την κυριαρχία. Αντάρτες αναλαμβάνουν την εξουσία, μόνο και μόνο για να γίνουν χειρότεροι δικτάτορες από τους προηγούμενους διεφθαρμένους ηγέτες.
Υπάρχει αυτό το παράδοξο : έχουμε την τάση να γινόμαστε οι εχθροί μας. Συμπεριφερόμαστε σαν κι αυτούς. “Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται καλύτερα κρύο”, λέει η παροιμία. Αλλά αν φέρεσαι στον εχθρό σου με κακία, θυμό και προδοσία, τότε φέρεσαι σαν αυτόν που ισχυρίζεσαι ότι απεχθάνεσαι.
Μάλλον δεν είναι ωφέλιμο για σένα και δεν έχει νόημα να συμπεριφέρεσαι έτσι. Αυτό που είναι πιο αξιέπαινο, είναι να φέρεσαι πάντα στους άλλους όπως θα ήθελες να φέρονται σε εσένα. Δείχνεις ηθικό ανάστημα και καλύτερο χαρακτήρα με αυτόν τον τρόπο.
Πως μπορούμε να το εφαρμόσουμε:
Έχει να κάνει με το να μην αφήνεις τον θυμό σου να κυριαρχεί στις σκέψεις σου. Οι θυμωμένες σκέψεις κυριαρχούν εύκολα, οδηγώντας σε παρορμητικές και συχνά καταστροφικές αντιδράσεις. Αντιδράσεις που θα μετανιώσεις, αργότερα.
Όταν αφήνεις τον θυμό να καταλάβει το σύστημά σου, όλη η αίσθηση της εσωτερικής ειρήνης έχει φύγει. Μηδενίζει απόλυτα την διαύγεια του μυαλού σας..
Είναι δελεαστικό να τιμωρούμε αυτούς που μας πλήγωσαν, μας προσέβαλαν ή μας έβαλαν κάτω με οποιονδήποτε τρόπο. Αλλά δίνοντάς τους μια γεύση από το δικό τους φάρμακο, αναδημιουργούμε μόνο την ίδια σπείρα μίσους και άγνοιας.
Εύκολο να το λέτε- δύσκολο να το κάνετε, αλλά την επόμενη φορά που θα έχετε μια έντονη διαφωνία με κάποιον, ίσως αξίζει να δοκιμάσετε κάτι λίγο διαφορετικό. Αντί να θέλετε να συντρίψετε τη δική τους πλευρά της ιστορίας, προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση τους.
Κανείς δεν θέλει να είναι “κακός” χωρίς λόγο. Μπορεί να έχουν τις δικές τους προκλήσεις ή να περνούν μια δύσκολη περίοδο. Η κατανόηση και η συμπόνια είναι σημαντικά κλειδιά που μπορούν να ξεκλειδώσουν την διαδικασία της επιδιόρθωσης δύσκολων ανθρώπινων σχέσεων.
Ένα από τα πιο αληθινά σημάδια ωριμότητας είναι η ικανότητα να διαφωνείς με κάποιον, παραμένοντας παράλληλα ευγενής.
Άλλωστε μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες μας είναι τελικά πως θα συμπεριφερθούμε στους ανθρώπους που μας κακομεταχειρίζονται.
Απλά μονολογήστε ερχόμενοι αντιμέτωποι με το αντικείμενο του θυμού σας:
«Δεν θα αλλάξω αυτό που είμαι. Δεν θα θυμώσω μαζί σου. Δεν θα επιδιώξω εκδίκηση και δεν θα γίνω μοχθηρός. Θα είμαι έξυπνος και θα αλλάξω το ρόλο που παίζεις στη ζωή μου.»
Καλό βράδυ!
ΤΟ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΠΑΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ,ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΦΑΣΗ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ,ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ,ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ Κ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ,ΕΧΩ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΜΠΑΙΝΩ ΣΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ,Η ΟΠΟΙΑ ΜΕ ΦΘΕΙΡΕΙ Κ ΜΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΙ.ΔΕΝ ΔΑΓΚΩΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΣΕ ΤΑΙΖΕΙ!Ο ΚΑΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΣ ΚΑΙ ΟΣΗ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΣΟΥ ΤΗ ΦΕΡΕΙ!ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΗΛΙΑ,ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ Η ΚΟΜΠΛΕΞ.ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΣΥΜΠΟΝΩ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΤΟΞΙΚΟΥΣ!!!ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΕΡΝΑΩ ΔΥΣΚΟΛΑ,ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΥΜΕΝΑ ΟΛΑ ΜΟΥ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΒΓΑΖΩ ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΖΗΛΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!!ΟΤΑΝ ΓΥΡΝΑΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΚΑΙ ΧΑΝΕΣΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ,ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ.ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ,ΠΟΥ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ ΤΟΥΣ,ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ,ΤΟΝ ΛΟΓΟ.ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΛΑ ΑΝΕΚΤΟΙ!!!!