Εσύ φοβάσαι ;

The best way to take care of the future is to take care of the present moment.

Δεν γίνεται …Τρίτη μέρα μπροστά στο πληκτρολόγιο… Απλά δεν γίνεται…. Δεν κατεβαίνει τίποτα… Φραγή εισερχομένων και εξερχομένων… Άρνηση;

Λίγο άγχος… Από εκεί που άρχισα,  προσπαθώντας να δω πως φτιάχνετε ένα site  από το μηδέν και να γράφω επιπόλαια και ως μορφή εκτόνωσης, βρέθηκαν τον τελευταίο μήνα 600 άνθρωποι να διαβάζουν σχεδόν καθημερινά αυτά που ανεβάζω…

Και από εκεί που ένιωθα ότι μιλάω στο  απέραντο κενό που λέγεται internet κάνοντας αυτό-ψυχανάλυση, το κενό άρχισε να απαντάει και να στέλνει μηνύματα… Άνθρωποι ακούνε, νιώθουν , δακρύζουν , επηρεάζονται, επικοινωνούν..

Ευθύνη μεγάλη ξαφνικά…

Φόβος…. Ένας ακόμη …Από αυτούς που αναδύονται όταν πας να ηρεμήσεις… Λίγο πριν κλείσεις τα μάτια σου και αποκοιμηθείς…

-Θα συνεχίσω να γράφω;

-μήπως είμαι κακός γονέας ;

-γερνάει το σώμα μου;

-μήπως αποτύχω;

-μήπως πετύχω;;;;

-είμαι ακόμα αρκετά δυνατός;

-θα μου φτάσουν τα χρήματα;

-μήπως ντροπιαστώ;

– μήπως αρρωστήσει κανείς;

-Θεέ μου τι γράφω; Μόνο για το αποχετευτικό σύστημα στο βυζάντιο δεν έχω μιλήσει…

Και πάει λέγοντας…

Όλοι φοβούνται. Ακόμα και οι άνθρωποι που φαίνεται να τα έχουν όλα , ακόμα και αυτοί  φοβούνται τουλάχιστον μερικές φορές.

 Πάντα γελάω όταν κάποιος σχολιάζει ότι δίνω την εντύπωση ότι παραμένω ήρεμος σε κάθε κατάσταση. Υποθέτω ότι δεν μπορεί να καταλάβει την πνευματική μάχη που συμβαίνει μέσα μου  ώστε να νικήσω τελικά φόβο  και να ηρεμώ .

Όλοι φοβόμαστε. Και εσύ που διαβάζεις αυτές τις γραμμές έχεις την δική σου λίστα. Ξέρεις ότι δεν είσαι τρελός, δεν έχεις ελαττώματα, και δεν είσαι μόνος.

Να μαι πάλι λοιπόν έξω από τη ζώνη άνεσής μου για να μοιραστώ τον τρόπο μου…

Κάνοντας wing tsun , το πρώτο πράγμα που μαθαίνεις και προσπαθείς να καταλάβεις είναι τέσσερις βασικές αρχές του συστήματος .

«Όταν ο δρόμος είναι ελεύθερος, πήγαινε μπροστά»

«Αν συναντήσεις αντίσταση, μείνε σε επαφή»

«Αν ο αντίπαλος είναι πιο δυνατός υποχώρησε»

«Όταν ο αντίπαλος υποχωρεί, ακολούθησε»

Πίσω στον φόβο(αντίπαλος).

Το να προσπαθήσεις να πολεμήσεις τον φόβο είναι σαν να τον τροφοδοτείς ενέργεια.

Αντί να πολεμάς, να αρνείσαι, να καταπιέζεις το φόβο σου, απλά αναγνώρισε τον. Κι αν τον νιώθεις στιγμιαία πιο δυνατό σταμάτα να τον κοντράρεις .

Όταν πολεμάς τον  φόβο,  ο φόβος αντιστέκεται. Όπως κάθε μαχητής, θα πάρει μια ισχυρή στάση  ώστε να μην μπορεί να χτυπηθεί. Και θα γυρίζει στο κατώφλι  να κτυπήσει την πόρτα της ψυχής σου όλο και πιο δυνατά. Μέχρι να μην μπορείς πια να την αγνοήσεις.-Αν ο αντίπαλος είναι πιο δυνατός υποχώρησε…

Αλλά όχι άτακτα. Κάντο δικό σου …Μορφοποίησε τον.

Πες το δυνατά. Ομολόγησε τον. Το να  λες δυνατά το φόβο σου αφαιρεί ισχύ από αυτόν. Τον αποκαλύπτεις του δίνεις διαστάσεις και ορατή υπόσταση. Έρχεσαι σε επαφή μαζί του. Αρχίζεις και τον νιώθεις σαν παρουσία και αρχίζεις να ακολουθείς τις κινήσεις του.

Η προσπάθεια να πολεμήσεις, να αρνηθείς, να καταπιέσεις ή να καταστείλεις ένα συναίσθημα το κάνει να μείνει κολλημένο πάνω σου. Όταν όμως το αναγνωρίσετε  και έρθετε σε επαφή αρκετά μαζί του,  το συναίσθημα αυτό γίνεται εύπλαστο. Του επιτρέπετε να ρέει. Και με αυτό τον τρόπο προχωράει πιο πέρα.

Ξέρω πόσο άβολα μπορεί να σε κάνει  να νιώσεις ο φόβος. Έχω φτάσει να δακρύσω μπροστά στους μεγάλους μου φόβους. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουμε  να αποφεύγουμε τα άβολα πράγματα. Το θέμα είναι,  ότι κρατώντας  έναν φόβο παγωμένο και ανέγγιχτο  θα νιώθουμε πολύ πιο άβολα, από το να προσπαθούμε να μεταλλάξουμε τον  φόβο   … και να τον κάνουμε έναν φόβο που ρέει και προχωράει.

Αφαιρέστε τις ετικέτες, απομακρύνετε τα ταμπού και τις πατρικές νόρμες… Απλά αναγνωρίστε το ως φόβο και αφήστε το να περάσει. Αφήστε το να συνεχίσει να κινείται.

Ο φόβος  έχει αυτό που αποκαλώ φανταστική δύναμη. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που το ανθρώπινο μυαλό δημιουργεί. Και το δημιουργεί  με την σκέψη… Ο φόβος δεν είναι αληθινός. Ο φόβος είναι εφεύρεση του ανθρώπινου μυαλού.

Καταλαβαίνω ότι αυτή  την  φανταστική δύναμη μπορεί  να την αισθάνεται  κάποιος ιδιαίτερα αληθινή.

Μερικές φορές δημιουργεί σωματικά συμπτώματα. Συμπτώματα όπως αρρυθμίες ή ένα ξαφνικό κύμα ναυτίας. Οι χρόνιοι φόβοι προκαλούν   πόνους  τους μύες, στο λαιμό και τους ώμους , πονοκεφάλους ,ημικρανία, εντερικές διαταραχές… Όχι άσχημα για κάτι με φανταστική δύναμη ε;…

Φυσικά, κάποιοι φόβοι μας κρατούν ασφαλείς. Η συντριπτική πλειοψηφία των φόβων μας όμως δεν είναι πραγματικά απαραίτητοι για την ασφάλειά μας. Είναι το χειρότερο σενάριο που επινοούμε στο μυαλό μας , που  προκαλεί τον φόβο.

 Το να αναγνωρίσουμε  λοιπόν τον  φόβο μπορεί να είναι η άμεση  θεραπεία για τη ψυχή και σώμα. Η θεραπεία που ψάχνατε σχεδόν όλη τη ζωή.

Αναφέρονται στην βιβλιογραφία διάφορες ασκήσεις οι οποίες  έχουν σχεδιαστεί για να ενεργοποιήσουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα και να βοηθήσουν  το συνολικό επίπεδο φόβου και άγχους σας  να  μειωθεί.

Ενδεικτικά:

4-7–8 Αναπνοή. Εισπνεύστε μετρώντας μέχρι  το  4. Κατευθύνετε την αναπνοή σας κάτω στην κοιλιά σας (αυτό το μέρος της κοιλιάς σας αμέσως κάτω από τον ομφαλό). Κρατήστε την αναπνοή σας  μετρώντας μέχρι  το   7. Στη συνέχεια εκπνεύστε σε μια μέτρηση μέχρι το 8 και αφήστε την κοιλιά σας να επιστρέψει σε ουδέτερη θέση. Ξεκινήστε ένα νέο γύρο.

 Διαλογισμός: Φαντάσου το φόβο σαν ομίχλη. Δώστε του ένα χρώμα στο μυαλό σας, ώστε να μπορείτε να το δείτε καλύτερα. Σταθείτε με τα πόδια σας σταθερά στο πάτωμα ή στο έδαφος και φανταστείτε την ενέργεια ή την ομίχλη να ρέει από το σώμα σας και έξω από τα πέλματα των ποδιών σας στο πάτωμα ή στο έδαφος. Η γη την απορροφά και την κάνει ακίνδυνη . Σκεφτείτε το φόβο ως κάποια υπερβολική πίεση  μέσα στο σώμα σας , στο σύστημά σας. Το απελευθερώνεις καθώς το αφήνεις να ρέει έξω από τα πόδια σου και μέσα στη γη.

….Τίποτα από τα παραπάνω ωστόσο δεν είναι ο τρόπος μου.

Ζούμε σε ένα συνεχές καταιγισμό υποκείμενων φόβων. Όλα τα “αν” για τα οποία έχουμε εμμονή, μας επιτίθενται και μας στριμώχνουν στις γωνίες.

Δεν υπάρχει περίπτωση  να κάνετε ενέργειες που θα αλλάξουν την εξέλιξη του παιχνιδιού, μένοντας στην ζώνη ασφάλειας σας…

 Για να αλλάξεις τον κόσμο πρέπει να ξεβολευτείς… Για να νικήσεις  τον φόβο πρέπει  να ρισκάρεις. Να είσαι γενναίος και να δοκιμάζεις…

Αρχικά, πίσω από κάθε μεγάλη ευκαιρία, πίσω από κάθε καινούργια προσπάθεια κρύβεται ένα εξίσου μεγάλο στοίχημα… Κυρίως με το εαυτό μας…

Και μαζί με το μεγάλο στοίχημα, αρχίζουν τα αν  και τα μήπως…

Το μεγαλείο και οι μεγάλες νίκες δεν είναι αποτέλεσμα άνεσης και ασφάλειας. Είναι καλύτερα να αποδεχτούμε το όποιο ρίσκο. Γιατί μας αρέσει να είμαστε νικητές. Μας αρέσει να αγνοούμε τις κοινές πεποιθήσεις και να δείχνουμε σε όλους ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο…

Οι πιο πολλοί άνθρωποι μετανιώνουν  όχι γιατί ρίσκαραν. Μετανιώνουν  γιατί επέλεξαν να παίξουν με ασφάλεια. Δεν θέλω μια ζωή  μεταμέλειας. Θα πάρω τα ρίσκα που μου αναλογούν. Και θα κερδίσω τον φόβο μου.

“Mόνο αυτοί που τολμούν να αποτύχουν οικτρά, μπορούν να φτάσουν στο μεγαλείο” R.Kennedy

Ακόμα και αν αποτύχεις , θα πρέπει να είσαι σε θέση να κάνεις αυτές τις ήττες σου να μετράνε. Και να κρατάς πάντα σε θέαση την μεγάλη εικόνα Τον τελικό στόχο

¨Η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας της επίτευξης των στόχων .¨ A.Einstein .

Μαθαίνουμε από τις αναπόφευκτες ήττες που προκύπτουν και συνεχίζουμε προς τον τελικό στόχο μας.

Και τέλος μια βασική αρχή που καθορίζει την απάντηση στον φόβο είναι να επιτρέπουμε στην αναγκαιότητα να  τον υπερνικά. Να ακούσουμε το ένστικτο αυτοσυντήρησης και να επιλέξουμε το fight  αντί τουflight. Να χρησιμοποιήσεις το πάθος  σου σαν πλεονέκτημα.

Σε καμία περίπτωση δεν  προτείνω να είστε απερίσκεπτοι. Θεωρώ ωστόσο ότι όσο περισσότερο περνάς χρόνο αναλύοντας τα δεδομένα, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να καταλήξεις παράλυτος από την αβεβαιότητα, την σύγχυση και τη εξάντληση. Μην περιμένετε για την τέλεια στιγμή. Αφήστε την αναγκαιότητα να κάνει κάθε στιγμή κατάλληλη.

Άλλωστε δεν χρειάζεται κάποιο τεράστιο βήμα για να ξεκινήσετε την μάχη με τον φόβο σας. Μικρά βήματα είναι αρκετά για να ξεκινήσετε  προς την κατάκτηση  του τελικού στόχο σας. Την υποταγή του φόβου σας…

Λαμβάνοντας λοιπόν τα παραπάνω υπόψη το δικό μου μάντρα σε σχέση με τους φόβους μου είναι το παρακάτω:

«Αν και όταν  συμβεί, θα το αντιμετωπίσω στη ώρα του  και όλα θα πάνε καλά.»

 Μπορεί να ακούγεται απλό και  κλισέ αλλά δουλεύει. Το νόημα είναι ότι θα  χειριστείς το οτιδήποτε και όλα θα είναι καλά. Όσο άβολα και τρομακτικά να δείχνουν τα πράγματα, στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

Και όταν αυτό το ενστερνιστείς και το κάνεις τρόπο ζωής , αποκτάς σημαντικό κίνητρο στην αντιμετώπιση των όποιων φόβων που μπορεί να προκύπτουν.

Και για όσους τους αρέσει να βλέπουν τα πράγματα λίγο πιο εσωτερικά και να ζητούν τις συμμαχίες τους απέναντι στους μεγάλους και σκοτεινούς μας φόβους  ,το μάντρα μεταμορφώνεται ως εξής:

«Κύριε ως κελεύεις, Κύριε ως γιγνώσκεις, Κύριε ως βουλεί…»

ΥΓ. Έχω επίσης μια ξύλινη κούκλα. Μοιάζει αρκετά με τον σάκο που χρησιμοποιούν οι μποξέρ στην προπόνηση τους. Κατά καιρούς την βαφτίζω. Της δίνω το όνομα ενός φόβου που με βασανίζει…. Και μετά ξεκινάω να την κοπανάω με κάθε τρόπο. Μέχρι να σπάσει αυτή ή εγώ…

Και αυτό δουλεύει!!!😊😊😊

“O πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάνεις κάτι είναι άπλα να το κάνεις..¨ Amelia Earhart

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

4 Απαντήσεις

 1. Ο/Η Μ.Γ. λέει:

  ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΣΟΥ Κ ΚΑΝΕ ΠΑΡΕΑ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΣΟΥ.ΑΡΓΗΣΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙ.

 2. Ο/Η Eva-mar λέει:

  ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΒΑΛΕΙ ΚΑΤΩ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΑΡΙΘΜΕΙΣ, ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ… ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΚΑΤΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ. ΑΛΛΟΣ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ, ΑΛΛΟΣ ΛΙΓΟΤΕΡΑ… ΠΟΣΟ ΕΥΣΤΟΧΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΈΝΟ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΌ!! ΚΑΙ ΠΕΡΝΏΝΤΑΣ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ ΕΠΊΠΕΔΟ, ΕΝΑ ΘΑ ΠΩ…. ΜΕΤΡΩ ΑΝΑΣΕΣ, ΞΕΚΙΝΆΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΒΩΝ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ! ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

 3. Ο/Η Τάκης Δημητρίου λέει:

  Πολύ ωραίο κείμενο και 100% ρεαλιστικό.

 4. Ο/Η C λέει:

  Σε μια εποχή χαοτικής υπερ(παρα)πληροφορίας αποτελεί πραγματική πρόκληση τι θα επιλέξεις να διαβάσεις. Θεωρώ μεγάλη τύχη να ανακαλύψω αυτά τα κείμενα που σε κάνουν να χαμογελάς, να ταυτίζεσαι, να διαφωνείς, να προβληματίζεσαι και μερικές φορές να θες ν’ αλλάξεις κάτι. Αμεσότητα λόγου, σωστή δόση χιούμορ, αξιόλογο ψυχολογικό και φιλοσοφικό υπόβαθρο, ειλικρίνεια συναισθημάτων, αυθεντικότητα κι ένα μαγικό ραβδάκι που αγγίζει την ψυχή σου και σε κάνει να θες να επιστρέψεις, είναι τα συστατικά που με έκαναν έναν απ’ τους φανατικούς αναγνώστες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *