Εσύ και ο καθρέφτης λοιπόν…

Εσύ και ο καθρέφτης… εσύ και αυτά που βλέπεις… Εσύ και αυτά που καμουφλάρεις έντεχνα μέσα στις σκιές του ειδώλου σου… Εσύ και αυτά που δεν μπορείς να δεις αλλά μπορούν να δουν όλοι οι άλλοι… Εσύ και αυτά που δεν μπορούν να δουν ούτε τα μάτια τα δικά σου ούτε τα μάτια των υπόλοιπων…

Στο τ’ελος της ημέρας θα υπάρχουν μόνο δ’υο απλές ερωτήσεις; Έζησα πραγματικά; Αγάπησα αξηθινά; Nightcallers.gr

-Αυτά που βλέπεις ή αυτά που ξέρεις… Μια περιοχή ανοιχτή( Arena area). Η περιοχή που την γνωρίζουν όλοι. Αυτά που βλέπεις στον καθρέφτη και είναι ίδια με αυτά που βλέπουν κι άλλοι σε σένα. Σκέψεις και συναισθήματα οικεία. Συνειδητές  συμπεριφορές με πλήρη επίγνωση και συνειδητότητα. Η επαφή σου με τους υπόλοιπους, επιτρέπει στον καθένα να κατανοήσει τόσο τι σκέφτεσαι όσο και το τι αισθάνεσαι!

Όταν βρίσκεσαι σε αυτή την ζώνη, είναι φανερά τόσο τα δυνατά όσο και τα αδύνατα σου σημεία!  

Και όσο πιο πολύ  καλωσορίζεις και κατανοείς τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου, τόσο ο τρόπος που επικοινωνείς με τον εαυτό  σου αλλά και με τους άλλους θα γίνεται όλο και πιο ουσιαστικός.

Κι όταν έχεις καταφέρει να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο επίγνωσης τότε έχει όλες τις δυνατότητες να φτιάξεις το απαραίτητο σχέδιο που σε οδηγήσει στο να αξιοποιήσεις τις δυνάμεις σου στο έπακρο!

-Αυτά που κρύβεις.. (Facade area)Τα στοιχεία της ζωής σου, οι πτυχές της προσωπικότητα σου που είναι πολύ γνωστές σε εσένα, αλλά μένουν κρυμμένες από τα μάτια των υπόλοιπων.

Σκέψεις, φοβίες ή προβληματισμοί που δεν μοιράζεσαι εύκολα, συναισθήματα που  κρύβονται  στις σκιές γιατί αν εκφραστούν θα γεννήσουν ενοχές είτε αδυναμίες. Δεξιότητες που αν και τις κατέχεις, τις κρύβεις ή περιμένεις την κατάλληλη στιγμή για να τις φανερώσεις…

,,,Και κανείς γύρω σου δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει!

Σε αυτή την περιοχή είναι όλα αυτά που καταχωνιάζουμε είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Αρνητική ζώνη; Όχι απαραίτητα. Καταπιεστική μάλλον, ειδικά όπου η προσωπική έκφραση πρέπει να δώσει το παρόν και τα οριοθετήσει τα όρια μας…

…Πολλές φορές το να μοιράζεσαι είναι εξαιρετικά σημαντικό όσο και το να προκαλείς με αυτό το μοίρασμα επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεσαι στους άλλους.

-Αυτά που δεν μπορείς να δεις..Τα άγνωστα σε σένα αλλά φανερά στους άλλους. Η τυφλή σου περιοχή(Blind area). Όλα όσα δεν συνειδητοποιείς. Στάσεις και συμπεριφορές δικές σου που επηρεάζουν τους άλλους με τρόπους που δεν περνούν από την φαντασία σου…

Ουσιαστικά πρόκειται για όλο αυτό που βλέπουν οι άλλοι σε ένα αλλά εσύ δεν το αντιλαμβάνεσαι!   Η κριτική που σου ασκείται και σε κάνει να επαναστατείς…

Μην παίρνεις τα πράγματα προσωπικά. Άκου προσεκτικά και αξιολόγησε αντικειμενικά ως παρατηρητής του εαυτού σου με σύνεση και σοφία.

Από τον καθένα μπορούμε να μάθουμε κάτι για εμάς.

-Η άγνωστη περιοχή(Unknown area).Όλα αυτά που δεν φαντάζεσαι ότι υπάρχουν. Κίνητρα και συμπεριφορές, που ούτε εσύ δεν τα γνωρίζεις αλλά επηρεάζουν αισθητά εσένα, τους ρόλους που έχεις στην προσωπική σου και επαγγελματική σου ζωή και τους γύρω σου.(N.Fotopoulos)

Εσύ και ο καθρέφτης λοιπόν..,

Δάσκαλος και τιμωρός.  Παράθυρο ορθάνοιχτο και πόρτα κλειδαμπαρωμένη την ίδια ώρα. Ένας καθρέφτης τέσσερις περιοχές… Τέσσερις Αλήθειες, άλλες φανερές και καθάριες και άλλες σκοτεινές και ύπουλες…

 Ποια  πόρτα θα ανοίξετε; Ποια περιοχή πιστεύετε ότι θα θέλατε να εξερευνήσετε πιο πολύ; Σε ποια θα επενδύσετε;

Όλη μας η ζωή σε αυτές τις πόρτες. Τις πόρτες που ανοίγουμε και τις πόρτες που αφήνουμε κλειστές…

Το δώρο της  ελεύθερης βούλησης…

Διάλεξε…

….Δύσκολο;

Πολύ!!!

Και το βασικό μας εμπόδιο λέγεται Ζώνη άνεσης!

Η Ζώνη  άνεσης είναι  η ψευδαίσθηση ασφαλείας που θέλουμε να νιώθουμε όταν είμαστε μπροστά από μια αλλαγή, από μια πρόκληση, από ένα θέλω, από ένα όραμα. Ένα νοητικό πλαίσιο είναι. Εκεί που θες να ξεφύγεις από όλα αυτά που κάνεις και νιώθεις, αλλά δεν μπορείς.

Όλες  οι προβλέψιμες σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές που εμπεριέχουν μηδενικό ρίσκο και προσφέρουν ορισμένη απόδοση για εμάς.

Η Ζώνη άνεσης είναι αποτέλεσμα εμπειριών που είχαν θετική επίδραση στον τρόπο ζωής μας. Αυτό έχει σαν συνέπεια κάθε φορά να επαναλαμβάνουμε μοτίβα δράσεις οικεία που μας έκανα να αισθανθούμε ασφαλείς στο παρελθόν. Έχει σαν συνέπεια να μεταμορφωνόμαστε από φωτεινά και δημιουργικά πλάσματα, σε πλάσματα συνήθειας. Μια συνήθειας αντίγραφου της ζώνης  άνεσης που βρισκόμαστε. Μια συνήθεια που μπορεί και να μισούμε.

 Όσο κινούμαστε σε αυτά τα όρια όμως, οι γνωσιακές και οι αναπτυξιακές ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται είναι περιορισμένες, απλά και μόνο γιατί το φάσμα της προσοχής μας είναι επικεντρωμένο μόνο στην ασφάλεια μας.

Κάθε καινούργιο βήμα μας προξενεί αρνητική αντίδραση.

 Κάθε τι έξω από την ζώνη μας προξενεί φόβο!

Ο φόβος όμως φέρνει μαζί του ένα υπέροχο δώρο. Το κάλεσμα για να αναδείξουμε το θάρρος μας!

Όλα αυτά τα υπέροχα, μοναδικά και μαγευτικά πράγματα που επιθυμούμε, ονειρευόμαστε και  λαχταρούμε  βρίσκονται ένα μικρό βήμα έξω από την Ζώνη Άνεσης μας. Όλα!!!

…Ο καθρέφτης και εσύ… Σε ποια περιοχή θα περπατήσεις τελικά; Ποιά νομίζεις ότι έχει κρυμμένα τα περισσότερα δώρα για εσένα;

Δική σου η επιλογή φίλε μου. Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να σε σπρώξω λίγο έξω από την ζώνη άνεσης σου και χτυπώντας με το χέρι μου την πλάτη σου και να σου φωνάξω : Θάρρος! Εκεί έξω σε περιμένει η Ζωή!

Καληνύχτα!

Nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *