Ερώτηση σκέψης Νο3…Αξίες!

Υπάρχουν θάλασσες κλειστές που για κάποιο περίεργο τρόπο δεν σε τρομάζουν. Αυτές που οι απέναντι ακτές είναι ορατές και το κύμα όσο και να μανιάζει, δεν προλαβαίνει να γιγαντωθεί… Νιώθεις μια ασφάλεια, περίεργη, ακαθόριστη, σχεδόν αδικαιολόγητη.

Υπάρχουν και θάλασσες ανοιχτές. Αυτές που όταν κάθεσαι στην ακτή και τις  ατενίζεις, το μάτι σου βλέπει νερό μέχρι τον ορίζοντα, η ψυχή σου σφίγγεται και το δέος σε κατακλύζει… Το κύμα εδώ ψηλό  και απότομο , σαν το φοβερότερο βουνό , έτοιμο να σπάσει πάνω σου και να σε συντρίψει. Μεγάλη απόφαση το ταξίδεμα  της. Ακόμα και για γενναίες καρδιές.

Έτσι νομίζω ότι νιώθουμε και οι περισσότεροι κατά την διάρκεια του ταξιδιού της προσωπικής μας εξέλιξης.  Πέλαγος βαθύ η αυτογνωσία…

People are not as beautiful as they look and talk. They are only as beautiful as they love, as they care, as they share. R.Ghatourey

…Το τελευταίο καιρό δυσκολεύομαι όλο και περισσότερο να βρω ησυχία να γράψω…

Πολλά οι άλλοι… Πολλά και εγώ… Η μέρα μικρή ..και η νύχτα που είναι το φυσικό περιβάλλον ενός nightcaller ακόμα μικρότερη…

Παλιά, πολύ παλιά, πίστευα ότι αυτό που σε κρατάει όρθιο τις ημέρες που όλα κλείνουν πάνω σου είναι να έχεις ένα όραμα… Μια εικόνα -στόχο που θα σε οδηγεί σαν φάρος, και θα λάμπει μέσα στο σκοτάδι της ρουτίνας του καθενός μας.

Έμαθα όμως ότι  στο ταξίδι αυτό είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε και να διακρίνουμε το μπορώ(ικανότητες, ταλέντα, δεξιότητες) από  το θέλω(επιθυμία).Η πυξίδα που θα δώσει την τελική πορεία αλλά και θα ισορροπήσει το μπορώ με το θέλω δεν είναι  τελικά το όραμα που κουβαλάει ο καθένας μας.

Το πραγματικό μας κίνητρο , η πυρηνική μας ενέργεια σε αυτή την πορεία πάνω στον μικρό μπλε πλανήτη είναι τελικά οι αξίες που διαπερνούν την ύπαρξη μας. Οι αξίες μας είναι το καύσιμο που χρησιμοποιούμε για να διανύσουμε το πέλαγος της ζωής μας…

Αγάπη …Ειλικρίνεια… Εμπιστοσύνη… Σεβασμός… Υπομονή…  

…Η επίγνωση των προσωπικών μας αξιών είναι βασική προϋπόθεση το να δημιουργήσουμε το πλαίσιο συμπεριφοράς και στόχων μας.

…Πίσω από κάθε πράξη μας κρύβεται μια αξία… Ένα κομμάτι του εαυτού μας.

Και το προσωπικό μας όραμα; Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε; Δεν είναι αυτό η πυξίδα μας;

Υπάρχει μια μικρή διαφορά νομίζω.

Το όραμα μιλάει στο μυαλό μας. Οι αξίες όμως μιλάνε στην καρδιά μας! Και το μυαλό μας φορές φορές δειλιάζει… Ή  απλά αλλάζει γνώμη… Ή κοιτάει αλλού… Η καρδιά η άτιμη όμως αν κλειδώσει κάπου, τέλειωσε… Μέχρι το τέλος του κόσμου… Εκεί!!!

Αξίες λοιπόν και καρδιά… Συνοδοιπόροι!

Μας έχουν εκπαιδεύσει να παρακινούμαστε από το αρνητικό. Κόβεις το τσιγάρο όταν πάθεις έμφραγμα… Πας στον οδοντίατρο όταν πονάς…

Η παρακίνηση όμως από τις αξίες,  δίνει ένα θετικό πρόσημο στην πορεία μας. Και οι αξίες μας είναι ότι θεωρούμε πιο σημαντικό στην ζωή μας. Είναι το θεμέλιο του χαρακτήρα μας. Είναι η βάση της φιλοσοφίας μας για τη ζωή. Νιώθουμε καλά όταν αυτό που κάνουμε είναι σύμφωνο με τις αξίες μας. Δεν νιώθουμε καλά, όταν αυτό που κάνουμε συγκρούεται με αυτές.

Για να είναι κάποιος ευτυχισμένος πρέπει να είναι σε ευθυγράμμιση , σε σύνδεση με τις αξίες του. Να τις τιμά και να τις εκφράζει.-Ν.Φωτόπουλος

Για να πάρει κάποιος την ζωή στα χέρια του, χρειάζεται να έχει μια σαφή γνώση των προσωπικών του αξιών και οι σκέψεις του , οι ενέργειες του, οι συμπεριφορές του και οι στόχοι του να χαρακτηρίζονται από αυτές.

…Με αυτά και με αυτά ερχόμαστε στην επόμενη ερώτηση σκέψης Νο 3:Ποιες είναι οι αξίες σας;

Φαίνεται απλή ε; Για να δούμε!

…..Πρώτη υποσημείωση. Οι Αξίες αλλάζουν …Αλλάζουν με την ηλικία… Επίσης αλλάζουν σύμφωνα με τις εμπειρίες μας. Ωστόσο χρειάζεται κάθε στιγμή να τις γνωρίζουμε.

Ας βοηθήσω…

…Ας δούμε αν μπορούμε να χουμε μια διαδραστική ανταλλαγή σκέψεων. Θα δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο. Θα σας δείξω μια άσκηση η οποία έχει σχεδιαστεί ώστε να μας βοηθήσει να βρούμε τις πραγματικές μας αξίες. Θα γίνει σε στάδια.

Αρχικά θα σας παραθέσω μια λίστα αξιών την οποία εσείς μπορείτε να εμπλουτίσετε όσο θέλετε, αν κρίνετε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα κάποια αξία που είναι σημαντική για εσάς.

Λίστα αξιών: Εντιμότητα, Ισότητα, Ασφάλεια, Ανεξαρτησία, Εμπιστοσύνη, Ελευθερία, Ειλικρίνεια, Φιλία, Προσωπική ανάπτυξη, Αγάπη, Εξουσία, Χαρά, Αξιοπρέπεια ,Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Ακεραιότητα, Χρήματα….

Στην συνέχεια φτιάξτε μια  δική σας λίστα η οποία θα περιέχει μόνο τις 10 πιο σημαντικές για εσάς αξίες…

Στην συνέχεια ταξινομήστε τις αξίες με την πιο σημαντική για εσάς στον Νο1, την αμέσως λιγότερη στο Νο2 κ.ο.κ

Περιμένω τις απαντήσεις σας στο info@nightcallers.gr  ή στα σχόλια.

Όπως και να χει θα απαντήσω τα επόμενα στάδια της άσκησης στον καθένα από εσάς ξεχωριστά σε προσωπικό επίπεδο μέσω  mail, καθώς επίσης θα συνεχίσω με τη επίδειξη της άσκηση σε μια δική μου θεωρητική αναζήτηση των αξιών που διέπουν την ζωή μου.

To be continued…

Καληνύχτα !

Nighcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *