Γράφημα ζωής…

Υπάρχουν στιγμές που δεν έχεις τι να πεις οπότε σιωπή…

Υπάρχουν στιγμές που είναι τόσα πολλά αυτά που νιώθεις να πεις, που ο όγκος τους τα συνθλίβει και τα μπουκώνει και τελικά πάλι σιωπή…

Και άλλες στιγμές απλά η σιωπή είναι επιλογή απλά γιατί χρειάζεσαι χρόνο για να δεις πιο καθαρά, από απόσταση… Όχι απαραίτητα τα όσα είναι  έξω από εσένα αλλά κυρίως αυτά που είναι μέσα σε σένα!

…Θες λίγο χρόνο… Μια κάψουλα χρονικής παύσης… Όπως όταν κουλουριάζεσαι και αγκαλιάζεις τα γόνατα σου, με το κεφάλι σου να κατεβαίνει στο στήθος σου και την ανάσα σου να αγγίζει την καρδιά σου, προσπαθώντας να κρυφτείς από όλα; Να κρυφτείς μέσα και να γίνεις αόρατος… Να μπορείς να παρατηρείς αλλά να μην σε βλέπουν… Να στρέψεις το εσωτερικό σου μάτι προς την ψυχή σου, να κουβεντιάσεις μαζί της , να την ελέγξεις.

Τι είδος ζωής ζεις;

Καυγάδες με τον σύντροφο; Συγκρούσεις στην δουλειά; Οικογενειακά προβλήματα; Άδειος και χωρίς ενσυναίσθηση μετά από μια «επιτυχία»; Μια αποτυχία εξαιτίας υπερβολικής εμπιστοσύνης μετά από μια επιτυχία;

Όταν οι φαινομενικοί στόχοι μας είναι μακριά από τις αξίες μας, ξένοι και αλλότριοι από αυτές, τότε ακόμα κι όταν τους επιτύχουμε νιώθουμε κενοί… Έλλειμμα… Ζούμε μια ζωή ατελή και χωρίς ολοκλήρωση. Και για να κάνω και τον λόγιο, μια ζωή κίβδηλη!

Αν δεν βρούμε τον τρόπο να κοιτάξουμε στα μέσα μας, πως θα ανακαλύψουμε τους λόγους που κάνουν την ζωή μας ελλειμματική και εμάς να νιώθουμε μόνοι και αποκομμένοι;

Οι αποτυχίες μας είναι η μήτρα όλων των επιτυχιών μας. Αν καταλάβουμε τι είναι το περιττό και ξένο, το μονοπάτι της Ησυχίας και της ολοκλήρωσης θα φανεί πιο καθαρά μπροστά μας

Η ψευδαίσθηση με την οποία τυλίγουμε την καθημερινότητα και την ρουτίνα μας, ουσιαστικά είναι η βαρύτητα του μυαλού μας. Αυτή που μας κρατάει στα  ουσιαστικά λίγα και ανούσια. Στα περιττά.

Και πόσο κρίμα είναι η ενέργεια της «αιώνιας νεότητα» μας να σπαταλιέται σε ένα τόσο ανούσιο και ψεύτικο μόχθο, σε μια ατελή ζωή;

Το να βιώνω μια ζωή πλήρη σημαίνει ότι ζω χωρίς έλλειμμα, με ένα πνεύμα χαλαρό, ακολουθώντας τους φυσικούς μου  βιορυθμούς και τις αληθινές μου ανάγκες. Σημαίνει ότι  θα κάνω μεν τους λίγους απαραίτητους συμβατικούς συμβιβασμούς για να είμαι μέλος της κοινωνίας, αλλά θα τους αναγνωρίσω σαν τέτοιους, σαν κάτι έξω από την πραγματική μου ταυτότητα και δεν θα αφήσω να με οριοθετήσουν και να με καθορίσουν. Και το πιο σημαντικό… δεν θα τους βαφτίσω επιλογή μου!

Γράφημα ζωής… Δύσκολη και επώδυνη άσκηση. Πολύ προσωπική. Με αποτελέσματα πιθανότατα δύσκολα ανακοινώσιμα. Ίσως μόνο για τους πολύ γενναίους. Αλλά πολύ ουσιαστική δοκιμασία για κάθε ένα ξεχωριστά από εμάς. Αρκεί να αντέξουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Το γράφημα θα είναι όπως η παραπάνω εικόνα…Οι επιτυχίες και οι χαρές- ευτυχισμένες στιγμές, είσοδος στο πανεπιστήμιο, μια σχέση, ένα παιδί κτλ- θα αντιστοιχούν στις κορυφές και οι άσχημες στιγμές-χρεοκοπία, ένας χωρισμός, ένας θάνατος- στα κατώτερα σημεία του διαγράμματος.

Το γράφημα ζωής δηλώνει τις σημαντικές σας στιγμές .Μέσα από αυτό θα ανακαλέσετε τι είδους καταστάσεις έχετε βιώσει μέχρι τώρα, πως τις  είδατε και πώς ανταποκριθήκατε σε αυτές τις μοναδικές σας στιγμές. Την ίδια ώρα θα κατανοήσετε τι θεωρείτε σημαντικό στη πορεία σας, και ποια είναι τα κριτήρια  με τα οποία ορίζεται την ικανοποίηση στην ζωή!

Ένα κοίταγμα στον εσωτερικό σας καθρέφτη. Κατάματα  και με ειλικρίνεια. Την αλήθεια σας να δείτε και να ομολογήσετε.

Τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι, τόσα διαφορετικά διαγράμματα. Ιδιαίτερες αναμνήσεις, σκέψεις και εμπειρίες.

Δεν είναι λίγο τρομαχτικό πως όλη το ταξίδι της ζωή μας μπορεί να αποδοθεί σε μια γραμμή;;;;

Δοκιμάστε να κάνετε το δικό σας! Θυμηθείτε τι έγινε στα υψηλά και στα αντίστοιχα χαμηλά σας σημεία. Στις κορυφές θα χαμογελάσετε, στα  βάθη του διαγράμματος θα πονάτε. Κάθε ένας από εμάς, σε παρόμοιες καταστάσεις θα  επιδείξει διαφορετικές αντιδράσεις. Το γράφημα και η ερμηνεία του  είναι μοναδική και εξαιρετικά υποκειμενική!

…Για να ενισχύσουμε την ποιότητα ζωής, είναι απαραίτητο να ελέγχουμε τις αντιδράσεις μας στις διάφορες καταστάσεις και να γίνουμε οι κύριοι του μυαλού μας.

Με άλλα λόγια η ευχαρίστηση στην ζωή μας ,εξαρτάται από τον τρόπο που «θωρούμε» τον κόσμο και την εστίαση του μυαλού μας.

Η δυστυχία μας πολλές φορές, οφείλεται στο κενό που δημιουργείτε ανάμεσα σε αυτό που πραγματικά είμαστε και στην ψευδαίσθηση που έχουμε για το ποιοι είμαστε.

Προσπαθώντας να δούμε τα μέσα μας, την αλήθεια μας, μπορούμε ίσως να γεφυρώσουμε αυτό το κενό. Να διαλύσουμε τα σύννεφα των ψευδαισθήσεων.

Μαθαίνοντας επιτέλους να κοιτάμε το είδωλό μας κατάματα και να ομολογούμε την αλήθεια μας, ανακαλύπτουμε αυτά που μας κάνουν δυστυχείς, τα βαρίδια της καθημερινότητας μας, που δεν μας αφήνουν να πετάξουμε προς την ζωή που επιθυμούμε. Να φτάσουμε σε αυτά που μας κάνουν ευτυχισμένους τώρα και κάθε στιγμή.

Η αντίδραση μας στα δύσκολα και τα απειλητικά, έχει άμεση σχέση με την εσωτερική μας δύναμη. Με την ανθεκτικότητα μας. Με  την ικανότητα μας να απαντάμε στο ξαφνικό και στο έξω από τα συνηθισμένα. Με την ικανότητα μας να τρώμε ξύλο από την ζωή και να αντέχουμε. Η ανθεκτικότητα μας είναι  αρετή του μυαλού και της ψυχής μας. Το σώμα  έχει όρια. Δεν μπορεί πιο πέρα να πάει. Το μέσα μας όμως είναι αστείρευτο. Τα πάντα μπορεί να αντέξει. Αρκεί να το ανακαλύψουμε. Και να το αφήσουμε να πάρει τα χαλινάρια.

Κάθε υλικό έχει την δική του αντοχή και ελαστικότητα. Το ίδιο και καθένας από εμάς. Η ανθεκτικότητα μας είναι αυτή που θα μας κάνει να αναπηδήσουμε όταν φτάσουμε στον πάτο, και να  βγούμε ψηλά. Η αντοχή του πνεύματος μας είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να ανακάμψουμε από τα πιο χαμηλά σημεία μας.

Όταν στραφούμε προς τα μέσα μας, όταν κοιτάξουμε με ειλικρίνεια την αντανάκλαση του εαυτού μας, θα κατανοήσουμε καλύτερα τα όρια και τις δυνάμεις μας. Θα αφαιρέσουμε  τα περιττά. Θα καταργήσουμε τις αρνητικές σκέψεις και θα ανταμώσουμε με την ζωή που ονειρευόμαστε. Την ζωή που είναι προορισμένη για εμάς.

Γράφημα ζωής λοιπόν. Μόνο για γενναίους. Θα σας βοηθήσει να αναθεωρήσετε τα κριτήρια με τα οποία ορίζετε την ικανοποίηση στην ζωή, την ευτυχία και την χαρά σας, πως σας αξιολογούν οι γύρω σας κι αν αυτό είναι σημαντικό για εσάς κ.τ.λ. 

Το ταξίδι μας είναι μακρύ, γεμάτο με εκπλήξεις που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Ας  γίνουμε τόσο δυνατοί  ώστε να το κάνουμε αληθινό και γνήσιο. Κι όταν βρισκόμαστε στα ψηλά μας, στις κορυφές μας και η δύναμη, μας περισσεύει, τότε είναι που μπορούμε να απλώσουμε και το χέρι μας στον διπλανό , που μπορεί εκείνη την στιγμή να είναι σε μια βαθιά κοιλάδα του διαγράμματος της ζωής του! Γιατί τότε δεν θα είμαστε μόνο δυνατοί. Αλλά θα είμαστε και άνθρωποι!

Καληνύχτα!

Nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

1 Απάντηση

  1. Ο/Η C λέει:

    Για αρκετές μέρες έμπαινα και ξαναδιάβαζα το “τι μας κάνει εξαλλους”, πρώτον για να βεβαιωθώ ότι όντως έλεγα πως έχω μάθει να διαχειρίζομαι τις αντιδράσεις μου -ναι καλα- αλλά κυρίως ελπίζοντας ότι έχεις γράψει την άποψη σου κι εκεί θα βρω κάποια “σοφη” συμβουλή, αφού οι κλασσικές συνταγές απετυχαν🙄 τελικα διάβασα το “γράφημα ζωης” απείρως καλύτερο και πιο βοηθητικό από ότι περίμενα! So nice to have you back!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *