Για καφέ με τον Δάσκαλο(Η πυξίδα πρέπει να δείχνει σε έναν προορισμό)

«Καλησπέρα Δάσκαλε»

«Καλησπέρα μικρέ. Πως είσαι έτσι; Θηρίο μοιάζεις. ‘Aραξε λίγο. Μην τρως την ψυχή σου

«Δεν την παλεύω πάντα. Ενώ ξεκινάω την μέρα μου και είμαι αποφασισμένος να μείνω ήρεμος και ατάραχος, κάποιος, κάτι θα βρεθεί να με βγάλει από τα ρούχα μου…»

«Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν δεν έχεις καλά ρυθμισμένη την πυξίδα σου, φίλε μου. Και η πυξίδα πρέπει να δείχνει μόνο σε ένα σημείο. Ο προορισμός σου είναι μοναδικός. Και δεν πρέπει να τον χάνεις από τα μάτια σου ούτε να επιτρέπεις στον οποιοδήποτε να σου αλλάζει πορεία και να σε καθυστερεί.

Το νόημα της ζωής είναι να δίνεις νόημα στη ζωή.

Η ζωή δεν είναι πρωτίστως μια αναζήτηση για ευχαρίστηση, όπως πίστευε ο Φρόιντ, ή μια αναζήτηση για εξουσία, όπως δίδαξε ο Άλφρεντ Άντλερ, αλλά μια αναζήτηση νοήματος¨ Φρανκλ

Οι Ιάπωνες το λένε “Ikigai.” δίνοντας ταυτόχρονα  βαθύτερη  και απλούστερη ερμηνεία. Το Ikigai είναι απλά “ο λόγος να είσαι και ο λόγος για να ζεις”.

Οι ζωές μας έχουν ένα σκοπό, έναν σκοπό που είναι έντονα προσωπικός και ελεύθερα επιλεγμένος. Για παράδειγμα, ο σκοπός σου  μπορεί να είναι να  γίνεις ο καλύτερος συγγραφέας που μπορείς, κάποιος που μπορεί να αγγίξει όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές όσο το δυνατόν βαθύτερα. Από αυτό αντλείς χαρά και νόημα. Δύναμη να συνεχίζεις.

Την επόμενη φορά που θα βομβαρδιστείς  από ασήμαντους περισπασμούς που απειλούν να σε αναποδογυρίσουν, αναρωτήσου- ποιος είναι ο σκοπός της ζωής σου; Ποιο είναι το μόνο πράγμα για το οποίο θα νοιάζεσαι πραγματικά, ακόμα και όταν πεθαίνεις;

Ωραία. Τώρα διπλασιάστε το. Πολλαπλασίασε  το. Αγνόησε τα υπόλοιπα.

The main thing is to keep the main thing, the main thing.¨ Stephen Covey,  

Έτσι  να προσπαθείς να προσπερνάς τον κάθε παράλογο αντιπερισπασμό  και να κάνεις το έργο της ζωής σου.

Δεν υπάρχει χώρος για μισητές γύρω σου. Χάσιμο χρόνο είναι. Και ο χρόνος δεν αναπληρώνεται. Θα σκέφτεσαι  μόνο τους αγαπημένους σου.

Η  μόνη αλήθεια   στην οποία, η εμπειρία  μου και ως μοναχός και ως άνθρωπος κοινός, μου   έχει δείξει είναι ότι η Αγάπη είναι ο απώτερος και υψηλότερος στόχος στον οποίο μπορεί να προσβλέπει ο άνθρωπος.

– “Το νόημα του μεγαλύτερου μυστικού που η ανθρώπινη  τέχνη και η ανθρώπινη σκέψη και πίστη πρέπει να μεταδώσουν: Η σωτηρία του ανθρώπου είναι μέσω της αγάπης και  μέσα στην αγάπη.” Viktor Frankl,

Τόσοι πολλοί από εμάς χρησιμοποιούμε το μίσος είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι  ως καύσιμο. Οδηγούμαστε από τα αφεντικά που μας κορόιδευαν, τους συμμαθητές που μας εκφόβιζαν, και τους εραστές που μας περιφρόνησαν. Αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν έρθει το τέλος, τόσο οι μισητές σου όσο και οι άνθρωποι που μισείς θα ξεθωριάσουν στο παρασκήνιο. Δεν έχουν σημασία. Δεν θα πάνε στην κηδεία σου και δεν θα πας στη δική τους.

Ερχόμενος σε επαφή με αρκετούς ανθρώπους , πολλοί από τους οποίους μου μίλησαν σχεδόν εξομολογητικά,  είδα στα μάτια τους τύψεις. Οι τύψεις τους συνήθως επικεντρώνονται σε συναισθήματα στοργής. Δεν έχουν περάσει αρκετό χρόνο με φίλους και συγγενείς, για παράδειγμα, ή δεν έχουν πει στον σύντροφο  τους πόσα σήμαινε γι ‘αυτούς

Και οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι η αγάπη είναι μια υγιέστερη πηγή κινήτρων από το μίσος. Γι’ αυτό νομίζω ότι πρέπει να συγκεντρωθείς  στην αγάπη. Χρησιμοποίησέ την για να σε οδηγήσει, για να σε ωθήσει σε υψηλότερα ύψη. Αν μη τι άλλο, να θυμάσαι ότι όταν έρθει ο Θεριστής, δεν θα ανησυχείς  για αυτούς που ήταν εναντίον σου. Το μόνο σου μέλημα θα είναι αυτοί που στάθηκαν στο πλευρό σου, πιστοί μέχρι το τέλος.

Η ζωή είναι για την αγάπη και τον σκοπό.

Θα πεθάνουμε όλοι, όλοι μας, τι τσίρκο! Αυτό και μόνο θα πρέπει να μας κάνει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, αλλά τελικά δεν το κάνει. Μας τρομοκρατούν και μας ισοπεδώνουν οι κοινοτοπίες, μας κατατρώει το τίποτα.¨

Charles Bukowski

Είναι εύκολο να χαθείς στη φασαρία της ζωής. Γι’ αυτό οι Στωικοί είχαν ένα ρητό, “Momento Mori”. “Να θυμάσαι ότι θα πεθάνεις”.  Καταλαβαίνω ότι όλα αυτά  σου ακούγονται δυσάρεστα και ίσως κυνικά. Αλλά είναι μια πραγματικότητα, την οποία δεν έχεις κανένα συμφέρον να αγνοήσεις. Είναι μια νοσηρή αλλά ουσιαστική υπενθύμιση ότι είμαστε όλοι σε αυτόν τον μικρό μπλε πλανήτη για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Έτσι θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε στα θετικά, στις χαρές και τα θαύματα της ζωής. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να επικεντρωθούμε μόνο  σε δύο πράγματα:

  1. Στον σκοπό μας στην ζωή

2.Στους αγαπημένους μας.

Ξέχνα το μίσος. Ξέχνα όλους τους περισπασμούς που επιτρέπεις να σε ταλαιπωρούν και να σε πετάνε σαν κιτρινισμένο φύλλο σε μια χειμωνιάτικη καταιγίδα. Αυτοί που μισείς, αυτοί που σε μισούν, και όλα τα διακοσμητικά μπιχλιμπίδια της ζωής δεν θα έχουν σημασία όταν φτάσεις στην τελευταία στάση του ταξιδιού σου. Επικεντρώσου  αντ ‘αυτού σε δύο βασικά πράγματα. το σκοπό σου και  στο να περνάς ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σας.

 Έτσι  θα ζεις μια ζωή για την οποία αξίζει να πεθάνεις.»

nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *