Αξίες(ερώτηση σκέψης Νο3) … η συνέχεια

Λοιπόν ας δούμε την συνέχεια της άσκησης που σας έδωσα στην προηγούμενη μου ανάρτηση.

If you made a mistake, apologize. If you are thankful, say it. If you are confused, ask questions. If you learn something, teach it. If you are stuck, ask for help. If you are wrong, admit it. If you can unselfishly give, give. If you love someone, tell them, now. Nightcallers.gr

Ας υποθέσουμε πως έχω καταλήξει στην λίστα  με τις αξίες μου, με ιεραρχική σειρά. Προφανώς ανάλογα με την ηλικία , την φάση και τις εμπειρίες μας οι αξίες μας αναθεωρούνται, παρολαυτά δεν είναι κάτι που πρέπει να μεταβάλλεται από τις εκάστοτε συνθήκες ώστε να χαϊδεύει και να βολεύει την συνείδηση μας… Ειλικρίνεια πάνω από όλα.

(Η επιλογή είναι τυχαία για να βοηθήσει την κατανόηση της άσκησης): 1.Αγάπη, 2.Ανεξαρτησία  3.Ησυχία, 4. Υπευθυνότητα, 5. Προσφορά , 6.Καλοσύνη, 7.Μετριοφροσύνη, 8. Σεβασμό ,9. Αλήθεια,10.Εμπιστοσύνη .

Πάμε λοιπόν στο επόμενο στάδιο :

Έχοντας ταξινομήσει τις αξίες μου  κάνω  στον εαυτό μου τις παρακάτω ερωτήσεις:

Η αξία σου Νο 1 σου προσφέρει την αξία Νο 2;

Η αξία Νο 2 , σου προσφέρει την αξία Νο3;

Η αξία Νο 3, σου προσφέρει την αξία Νο 4 κ.ο.κ

Συγκεκριμένα:

Η αγάπη(1) σου προσφέρει  ανεξαρτησία (2);

Η ανεξαρτησία(2) σου προσφέρει ησυχία(3);

Η ησυχία (3) σου προσφέρει  υπευθυνότητα(4);

Η υπευθυνότητα (4) σου προσφέρει  προσφορά (5);

Η προσφορά  (5) σου προσφέρει καλοσύνη( 6);

Η καλοσύνη (6) σου προσφέρει  μετριοφροσύνη(7);

Η μετριοφροσύνη (7) σου προσφέρει  σεβασμό (8);

Ο σεβασμός (8) σου προσφέρει   αλήθεια (9);

Η αλήθεια(9)  σου προσφέρει εμπιστοσύνη(10);

Αν κάπου διστάσω ή πω όχι, το σημειώνω, ξανακοιτάω την λίστα και την ξαναφτιάχνω μέχρι να μην υπάρχει πια κανένας δισταγμός.

Διαβάζοντας την παραπάνω σειρά ερωτήσεων, μερικές από αυτές μου δημιουργούν δισταγμό. Συγκεντρώνομαι λίγο και  κοιτάζω την λίστα μου από την αρχή…

Μετά από αυτή την διαδικασία η καινούργια σειρά διαμορφώνεται ως εξής:

Η Αγάπη (1) μου προσφέρει Αλήθεια (2) , η Αλήθεια (2)μου προσφέρει Σεβασμό(3), ο Σεβασμός (3) μου προσφέρει Εμπιστοσύνη (4), η Εμπιστοσύνη  (4) μου προσφέρει Ανεξαρτησία (5), η Ανεξαρτησία (5) με οδηγεί στην Υπευθυνότητα(6), η Υπευθυνότητα(6) μου προσφέρει  Μετριοφροσύνη(7) , η Μετριοφροσύνη(7)  με οδηγεί στην Καλοσύνη (8),  η Καλοσύνη(8) με οδηγεί στην Προσφορά (9)  και η Προσφορά (9) με οδηγεί στην Ησυχία(10)…

Ο δρόμος μου λοιπόν ξεκινά από την Αγάπη και ανηφορίζοντας και στρίβοντας στα διαφορά μονοπάτια του, με φέρνει στην πολυπόθητη Ησυχία!!!

Όταν ολοκληρώσω  το παραπάνω, συνεχίζω  την άσκηση , ξαναδιαβάζοντας τις αξίες που έχω  σημειώσει με την αντίστροφή φορά…(Επαλήθευση)

Η Ησυχία με οδηγεί σε Προσφορά;

Η Προσφορά μου προσφέρει   Καλοσύνη;

Η   Καλοσύνη μου προσφέρει  Μετριοφροσύνη κ.ο.κ

Αν κάπου πάλι δίσταζα ή  έλεγα  όχι ,  θα το σημείωνα  και θα ξανά ιεραρχούσα ή θα άλλαζα  την λίστα μου ώστε να μην υπάρχει δισταγμός  ή  αρνητική απάντηση.

Όταν με το καλό ολοκληρωθεί  και αυτή η διαδικασία , τότε θα γνωρίζεις τις αληθινές σου αξίες!

Ελπίζω να βοήθησα.

Τip: Μερικές φορές για να βρεις το  εσωτερικό φως σου, πρέπει να μείνεις στο σκοτάδι!

Καληνύχτα.

Nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *