Ένα ακόμα άβολο βήμα…

Αν θέλετε να βελτιωθείτε, να είστε έτοιμοι πως θα θεωρηθείτε ανόητοι και ηλίθιοι στην πορεία.” — Επίκτητος

Αυτό το απόσπασμα περικλείει την προσωπική ανάπτυξη όπως ορίζεται σε μία πρόταση. Η προσωπική ανάπτυξη έχει ένα κόστος. Εκθέτεις τον εαυτό σου, τα ελαττώματα και τα τρωτά σου σημεία, για να γίνεις καλύτερος σε κάτι.

Αυτό απαιτεί θάρρος φυσικά, αλλά χρειάζεται και μια σταγόνα ανοησίας. Εάν θέλετε να  θεωρήστε σοφοί και ικανοί όλη την ώρα, δεν θα βγείτε ποτέ έξω από τη ζώνη άνεσής σας. Δείχνεις ωραίος και άνετος  μόνο όταν ξέρεις τι να κάνεις, και όταν νιώθεις άνετα να το κάνεις.  

Ωστόσο δεν είναι αυτός ο τρόπος για να εξελιχτείς και να ωριμάσεις.

Αν δεν ξεπεράσεις τα όρια, δεν θα μάθεις, δεν θα αλλάξεις και δεν θα βελτιωθείς.

Έτσι, αν θέλετε να  εξελιχθείτε στην καλύτερη έκδοση του εαυτού σας, δεν μπορείτε να ανησυχείτε πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι.

Το πρόβλημα είναι ότι ζούμε σε μια κοινωνία που δοξάζει και υμνεί την άμεση ικανοποίηση και προστατεύει το εγώ με κάθε κόστος. Στον εγωισμό δεν αρέσει να εκτίθεται, και νοιάζεται για το τι σκέφτονται όλοι οι άλλοι. Ο φόβος του “τι θα πει ο κόσμος” είναι ο πραγματικός εχθρός της ανάπτυξής μας. Δεν μπορείτε να γίνετε καλύτεροι και να δείχνετε  ατσαλάκωτοι ταυτόχρονα.

Πώς μπορούμε να το κάνουμε πράξη:

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν τομείς της ζωής σας που θα θέλατε να βελτιώσετε. Όλοι έχουμε αρκετούς.

Θα μπορούσε να είναι μια συγκεκριμένη ικανότητα που θα θέλατε να αποκτήσετε ή να βελτιώσετε. Θα μπορούσατε να διαχειρίζεστε καλύτερα τις σχέσεις σας. Θα μπορούσατε να αναλάβετε μεγαλύτερο και πιο  ενεργό ρόλο στην εργασία σας  για να πάρετε την προαγωγή που στοχεύετε.

Ότι κι αν είναι, θα πρέπει να  καλμάρετε τον εγωισμό σας για λίγο. Τουλάχιστον, μέχρι να αποκτήσετε γνώση σε αυτό που θα  θέλατε να βελτιώσετε.

Αυτό συμβαίνει επειδή το εγώ δεν θέλει να εκτίθεται, να επικρίνεται ή να γελοιοποιείται. Έχει ευαίσθητα συναισθήματα. Θα προσπαθήσει να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια που μπορεί να το θέσει σε κίνδυνο.

Αλλά αν αναλάβετε κάτι νέο ή θέλετε πραγματικά να γίνετε καλύτεροι σε οτιδήποτε, θα πρέπει να μάθετε να σιωπάτε αυτή τη φωνούλα στο κεφάλι σας. Αυτήν που σας λέει να μην βάλετε τον εαυτό σας σε δοκιμασία. Να μην γελοιοποιηθείτε. Να είστε λογικοί, για όνομα του Θεού…

Αν το ακούσετε αυτό, δεν θα πάτε πουθενά γρήγορα. Δαμάστε το εγώ αντί να το καλοπιάνετε και μην ασχολείσθε με το τι σκέφτονται οι άλλοι πάρα πολύ, ώστε να μπορείτε να ελευθερώσετε τον εαυτό σας, να πάρετε τα απαραίτητα ρίσκα και να εξελιχθείτε.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να είναι περήφανος για …τον εαυτό σας και όλη την πρόοδο που έχετε κάνει. Ειδικά η πρόοδος που κανείς άλλος δεν μπορεί να δει.

Οι σπόροι μεγαλώνουν στο σκοτάδι. Κάθε φορά που αισθάνεστε συντετριμμένοι, υπό πίεση, πιεσμένοι ή στο σκοτάδι, βρίσκεστε σε ένα ισχυρό μέρος μεταμόρφωσης και μεταστοιχείωσης. Εμπιστευτείτε  τη διαδικασία.

Μην παίρνετε προσωπικά ή  μην εσωτερικεύετε τη συμπεριφορά άλλων ανθρώπων. Οι ενέργειες τους δεν είναι  το δικό σας καθρέφτισμα. Οι ενέργειές τους αντιπροσωπεύουν  μόνο το δικό τους στάδιο ανάπτυξης. Απλά παρατηρήστε τα όσα γίνονται γύρω σας και μην   αντιδράτε συναισθηματικά.

Μην είστε σκληροί  με τον εαυτό σας. Αλλά να θυμάστε, όλοι έχουν ένα  προσωπικό κεφάλαιο που δεν  το διαβάζουν δυνατά. Πάρτε ένα λεπτό. Καθίσετε. Θαυμάστε τη ζωή σας. Αναλογιστείτε τα λάθη που σας έδωσαν σοφία, τα βάσανα που σας έδωσαν δύναμη. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα προχωράτε μπροστά, και γι αυτό να είστε περήφανοι. Συνεχίστε  να αντέχετε. Συνεχίστε  να επιμένετε.

Μην αφήνετε τον εαυτό σας να συρρικνώνεται συνεχώς, ώστε να μπορέσετε να χωρέσετε σε ένα χώρο που παρά είναι στενός για εσάς!

Βγείτε έξω από την ζώνη άνεσης σας και κάντε το βήμα. Και αύριο το επόμενο. Και την επόμενη ένα ακόμη..

Καλό βράδυ!

nightcallers.gr

manos

Σκέψεις, ερωτήσεις,αγωνίες ,προσωπικές αναζητήσεις την ώρα που όλα τα σημαντικά δείχνουν να κάνουν παύση.... Θέλουμε να ελπίζουμε πως μέσα από τις δικές μας θεωρήσεις ,θα βρείτε και εσείς αφορμές και απαντήσεις στα διλήμματα του προσωπικού σας μονοπατιού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *